Kokoomuksen Timo Heinonen Rovaniemellä: Suomella paljon annettavaa Natolle arktisen sodankäynnin osaamisessa

Uutiset, lauantaina 14.01.2023

Lapissa kiertueella käynyt Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen toivoo Suomen ottavan aktiivinen roolin saadakseen NATOn arktisen sodankäynnin osaamisen ja koulutuksen keskuksen Suomeen. Asiaa esitti jo kesällä Heinosen kollega Jukka Kopra puolustusvaliokunnan vieraillessa Sodankylässä ja Rovaniemellä.

-Kyllä, pidän esitystä varsin kannatettavana. Me tulemme Nato-maana olemaan turvallisuutta lisäävä maa emme sitä kuluttava ja osaltamme on järkevä miettiä missä meillä olisi eniten annettavaa myös Natolle ja sen jäsenmaille, totesi puolustusvaliokunnassa jo pian kaksitoista vuotta vaikuttanut Timo Heinonen.

Heinonen muistutti, että maaltamme löytyy paljon erikoisosaamista ja tässä yhdistyisi myös hyvin maamme geopoliittinen sijainti.

-Tiedämme, että Venäjä on tehnyt nyt Putinin sodankin aikana merkittäviä liikkeitä nimenomaan arktisella alueella. Se on ottanut käyttöön esimerkiksi kymmenittäin neuvostoaikaisia sotilastukikohtia, totesi Heinonen ja muistutti, että Venäjän etumatka ja ote täällä on vahva.

Venäjä onkin vahvistanut asemiaan arktisella alueella.

-Nato joutuu tätä seuraamaan ja myös reagoimaan. Tässä yhtenä konkreettisena toimena olisi myös tämä tänne Lappiin esitetty Naton arktisen sodankäynnin osaamisen ja koulutuksen keskus. Se osaltaan vahvistaisi koko liittokuntaa tällä tärkeällä osa-alueella, missä meillä on erityistä osaamista. Uskon, että myös muita toimia Nato joutuu arktisella alueella vielä tekemään.

Heinonen puhui Lapin Kokoomuksen järjestämässä tilaisuudessa Rovaniemellä lauantaina ja otti kantaa myös parhaillaan käytävään keskusteluun Leopard2 -taisteluvaunujen antamisesta Ukrainalle.

-Osana lännen ja EU-maiden yhteistä päätöstä voisimme ehkä tällaiseen antaa enintään kymmenen kaksikymmentä vaunua. Meidän pitää huolehtia, että itärajan puolustus on kunnossa pahimmallakin hetkellä. Mutta lisäksi voisimme ottaa vastuullemme tässä koulutusta esimerkiksi meillä Hämeessä Parolannummella, totesi Heinonen.

Kommentit