Kokoomuksen, RKP:n ja vihreiden ministerit selvillä

Uutiset, maanantaina 16.04.2007

Uuden hallituksen neljästä puolueesta kolme julkisti ministerinsä maanantain aikana. Aamulla ensimmäisenä kokoomuksen eduskuntaryhmä ilmoitti omat valintansa. Iltapäivällä RKP kertoi odotetut valintansa ja illansuussa vihreät saivat äänestyksen jälkeen salkkujakonsa kuntoon. Pääministeripuolue keskusta päättää ministereistään vasta tiistain aikana.

– Varsin odotettu lista ministereitä. Ainostaan Jari Koskisen puuttuminen ministeriryhmästämme harmittaa. Itse olisin suonut Koskiselle mustansalkun. Hän on osaava ja taitonsa myös näyttänyt. Puheenjohtajamme päättyi nyt toisenlaiseen ratkaisuun missä Koskiselle tarjotaan eduskuntaryhmän puheenjohtajajuutta, totesi kansanedustaja Timo Heinonen, mutta kertoi kuulleensa, että Jari Koskinen ei ryhmäpuheenjohtajuudesta olisi ainakaan toistaiseksi kiinnostunut.

Kokoomuksen salkuista ykkössalkun ja hallituksen kakkospaikan otti odotetusti kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen itselleen. Valtiovarainministerinä Katainen tulee olemaan myös pääministerin sijainen. Ulkoministeriksi valittiin kokenut Ilkka Kanerva, puolustusministeriksi Jyri Häkämies ja peruspalveluministeriksi Paula Risikko. Viestintäministerin mustan salkun saa Suvi Lindén ja opetusministerinä aloittaa Sari Sarkomaa, asuntoministerinä Jan Vapaavuori ja sisäministerinä. Anne Holmlund.

Niinistöstä eduskunnan puhemies

Eduskuntavaalien ja kaikkien aikojen eduskuntavaalien äänikuningas Sauli Niinistö valitsi omaksi paikakseen eduskunnan puhemiehen paikan. Lopullisen valinnan puhemiehestäkin tekee kokoomuksen esityksen pohjalta eduskunnan täysistunto.

RKP:n puheenjohtajasta Stefan Wallinista tulee kulttuuri- ja urheiluministeri ja toisen RKP:n paikan ottaa Astrid Thors. Thorsista tulee Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri. Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg valittiin vasta äänestyksen jälkeen uuden hallituksen työministeriksi ja toisen vihreiden salkun ottaa Tuija Brax.

Keskusta valitsee omat ministerinsä tiistaina. Ennakkotietojen mukaan keskusta jakaa kahdeksan ministerin salkkuaan tasan naisten ja miesten kesken ja näin ollen hallitus on saamassa naisenemmistön. Hallitukseen tulee kaikkiaan 20 ministeriä. Vihreiden nimettyä kahdelle ministeripaikalleen kaksi naista on todennäköistä, että hallitukseen tulee lopulta 11 naista ja yhdeksän miestä.

Kommentit