Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtion Liikuntaneuvoston jäsen Timo Heinonen: Urheilu- ja muiden tapahtumien yleisöohjeistuksia korjattava

Uutiset, perjantaina 29.05.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtion liikuntaneuvoston jäsen Timo Heinonen pitää välttämättömänä, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus korjaa urheilu- ja muiden tapahtumien yleisömääräohjeistuksia. Kategorinen ja joustamaton enintään 500 hengen ihmismäärän rajoite on käytännössä estämässä mm. urheilusarjojen käynnistymisen, mutta myös ravien ja autourheilukilpailujen järjestämisen. Heinonen edellyttääkin hallitukselta yleistä ohjetta, jolla tapahtuma- ja lajikohtaisesti asiat voitaisiin ratkaista joustavasti. Ratkaisuksi riittäisi ohjeistus missä edellytettäisiin vain sitä, että erilliset enintään 500 hengen yleisömassat eivät saisi sekoittua tapahtumien aikana.

-Esimerkiksi raveissa tai karting-kilpailuissa voisi hyvin olla oma enintään 500 hengen varikkoalue tai -alueet ja sitten tarvittava määrä erillisiä ja toisistaan erillään pidettäviä enintään 500 hengen katsomoalueita. Tämä sama logiikka toimisi hyvin myös jalkapallo-, pesäpallo- ja myös muissa urheilutapahtumissa, ehdottaa Heinonen.

Kokoomus on ajanut mm. kansanedustaja Pauli Kiurun johdolla koko kevään tapahtumien järjestelyihin ohjeistusten kohtuullistamista ja järkeistämistä. Heinonen kysyykin, että mihin maalaisjärki ja paikalliset ratkaisut on hallituksen toimesta unohdettu.

-Tällaiset ylhäältä annetut kohtuuttomat ja myös tarpeettomat ohjeistukset pahimmillaan estävät urheilusarjojen ja tapahtumien järjestämisen. Samaan aikaan turhiksi ja kohtuuttomiksi koetut rajoitustoimet vähentävät myös sitten edelleen tarpeellisten rajoitustoimien noudattamista ja yleistä hyväksyntää.

Heinonen toivoo hallitukselta myös pikaisesti päivitystä kotimaan ja vapaa-ajan matkailun osalta. Hallituksen riveistä ja eri ministeriöistä tulee erilaisia ohjeistuksia eikä niitä enää edes itse ministerit noudata.

-Kotimaan matkailun pitää olla mahdollista tänä kesänä. Mökeille pitää voida lähteä, kunhan se tehdään vastuullisesti. Nyt pitää saada rattaita pyörimään ja isossa osassa maata se on täysin mahdollista tehdä varsin turvallisesti. Rajoitustoimia pitäisikin kohdentaa nyt alueellisesti eikä niin, että samat rajoitteet määrätään ylhäältä koko maahan välittämättä todellisesta korona-viruksen tautitilanteesta, toteaa Heinonen.

Heinonen esimerkiksi olisi valmis avaamaan lounasravintola ja kahvilatoiminnan ilman keinotekoisia rajoittamistoimia maakunnissa, joissa todennettuja koronatapauksia ei ole ollut tai ei enää ole ollut.

-On mahdoton ymmärtää, että miksi pieni lounaskahvila tai huoltoaseman kahvila joutuu rajoittamaan asiakasmäärää, kun naapurissa voidaan järjestää 50 tai jopa 500 hengen tapahtumia. Tai pitämään pois käytöstä buffet-lounaan, kun samaan aikaan ruokakaupat saavat jatkaa buffet-ruuan myyntiään. Nyt tuntuu siltä, että Marinin hallitus on ottanyt yhden toimialan hampaisiinsa ja sen toimintaa kuritetaan muiden kustannuksella.

Kommentit