Kokoomuksen kannatus edelleen ennätyskorkealla – Lähes joka neljäs suomalainen äänestäisi nyt kokoomusta

Blogi, maanantaina 18.07.2022

Kuvakaappaus HS.fi

Helsingin Sanomat julkaisi viikonloppuna tuoreimman gallupinsa. Heinäkuun lukemat jatkoivat tuttua uraa ja Petteri Orpon johtama Kokoomus jatkaa selvästi Suomen suosituimpana puolueena. Kokoomusta äänestäisi nyt lähes joka neljäs suomalainen. SDP jatkaa kakkosena, mutta ero on pienten heinäkuun muutostenkin jälkeen kärkikaksikon välillä peräti 4 prosenttiyksikköä.  Kantar TNS:n tekemän mielipidetiedustelun perusteella kokoomusta äänestäisi nyt 23,9 prosenttia suomalaisista ja SDP:tä 19,9%.

Isoimmat muutokset lomakuukauden keskellä tapahtui Keskustan ja Vihreiden kannatuksissa. Annika Saarikon johtaman keskustan syöksy näyttää vain jatkuvan ja jälleen kuukaudessa puolue menettää kannatustaan peräti -0,6%-yksikköä. Se on iso muutos, kun lähtölukemakin oli keskustalle jo umpi surkea. Saarikko ei näytä saavan keskustaa nousuun ja nyt enää hieman yli joka kymmenes suomalainen on valmis äänestämään kepua. Kun keskustan kannatus on enää 11,6% ja samaan aikaan Vihreät hallituskumppanina nousevat 9,8%:tiin, niin gallupin nelossijasta käydäänkin jo taistelua virhemarginaalin sisällä.

Kantar TNS teki gallupin Helsingin Sanomien toimeksiannosta. Tutkimusta varten haasteltiin kaikkiaan 2 460 henkilöä ja aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin 13.6.–12.7.2022. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Sellainen kesägallup siis Hesarilta tälle heinäkuulle. Mielenkiintoista nähdä mitä loppukesä tuo tullessaan, kun näyttää Marinin hallitus nyt kompastelevan vuorostaan omistajaohjauksessa Fortuminen ja Uniperin kanssa. Rahaa näyttää palavan kymmeniä miljoonia, joka hetki Saksan energiamarkkinoilla. Eduskunta pitäisi kutsua välittömästi takaisin koolle ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen antaa täysistunnolle selvitys missä tässä sotkussa oikein mennään ja millaisia riskejä suomalaisille veronmaksajille tästä voi vielä koitua? En sulki pois välikysymyksenkään tarvetta, jos avoimuutta asiaan ei saada.

Jään odottamaan puhemies Matti Vanhaselta kutsua palata töihin. Suomalaisten etu ja suomalaisten varat sitä nyt vaatii. Lomareissusta valmius palata välittömästi siis graniittilinnaan.

….

Kello 21.18 ja Porin kautta Vaasassa.

Kutsua ei ole kuulunut eduskuntaan. Toivottavasti pian sen saamme sillä viestit nyt Saksasta ovat koko ajan huolestuttavampia. Mutta pidetään valmius yllä ja palataan sorvin ääreen heti, kun Marinin hallitus ja puhemiehistö päättää.

Kommentit