Kokoomuksen Heinonen: Veteraaniperinnetyö vahvistaa Suomen maanpuolustusta

Uutiset, keskiviikkona 08.05.2024

Valtioneuvosto on istunnossaan tänään 8.5. hyväksynyt asetuksen veteraaniperinnetyön lisäämisestä puolustusministeriön tehtäviin. Puolustusvaliokunnan jäsen, kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on ollut veteraaniperinnetyön puolestapuhuja yli 10 vuotta. Heinonen toimii sosiaali- ja terveysministeriön rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan jäsenenä. Heinonen iloitsee siitä, että asetuksen myötä saadaan selkeyttä siitä, minkä ministeriön vastuulla veteraaniperinnetyö on.

-Viimeinen sodan aikana asepalvelukseen kutsuttu kokonainen ikäluokka oli vuonna 1925 syntyneet. He täyttävät tänä vuonna 99 vuotta. Velvollisuutemme on ryhtyä toimiin heidän ja koko veteraanisukupolven muiston kunnioittamiseksi ja vaalimiseksi, Heinonen toteaa.

Heinonen osallistui Säätytalolla 2023 hallitusneuvotteluihin Kokoomuksen neuvottelija puolustuspolitiikan osalta. Hallitusohjelmaan kirjattiin tuolloin, että veteraani- ja lottaperinnetyö järjestetään asiaa selvittäneen työryhmän raportin ehdotusten pohjalta. Raportin mukaisesti veteraaniperinne ja veteraaniperinnetyö ovat kiinteä osa maanpuolustusta kulttuuriperinnön lisäksi.

-Veteraaniperinnetyö on maanpuolustuksen kannalta todella merkittävä asia. Ymmärrys historiastamme vaikuttaa myönteisesti maanpuolustustahtoomme, joka on olennainen osa Suomen puolustuskykyä, Heinonen painottaa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus korotti keväällä sotiemme veteraanien rintamalisän 200 euroon. Kelan tilaston mukaan rintamalisän saajia oli vuoden 2023 alussa 2 985. Heidän keski-ikänsä on lähes 98 vuotta.

-Huolehdimme jokaisesta kunniakansalaisestamme loppuun asti, mutta tämän jälkeen meidän tehtävämme on varmistaa, että muistot eivät himmene ja tulevatkin sukupolvet tietävät mitä tämän maan vapauden eteen on aikanaan jouduttu tekemään. Se uhri oli suurin ja se ansaitsee ikuisen kunnioituksemme, Heinonen toteaa.

Kommentit