Kokoomukselle maanlaajuinen vaalivoitto – Timo Heinonen ylivoimainen ääniharava Lopella

Uutiset, maanantaina 27.10.2008

Valtakunnallisesti Kokoomus teki historiaa nousten ensimmäisen kerran suurimmaksi puolueeksi ohi keskustan ja SDP:n. Tämä tiesi hyviä tuloksia ympäri maan ja myös Lopella kokoos sai kaksi lisäpaikkaa. Kansanedustaja Timo Heinonen oli tulokseen tyytyväinen vaikka odottikin yhtä enemmän. Asetelmat Lopella pysyivätkin muuttumattomina, kun keskusta lisäsi kannatustaan suhteessa vastaavasti. Vaalien voittajiin Lopella lukeutuivat uusina ryhminä valtuustoon nousseet Perussuomalaiset ja Vihreät ja häviäjiin maanlaajuisestikin epäonnistunut SDP.

– Odotin itse yhtä paikkaa enemmän. Mutta tottakai tähän tulokseen pitää olla tyytyväinen. Vahvat asetelmat säilyivät ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, kommentoi Timo Heinonen Lopen tilannetta.

Kokoomuksesta valtuustoon valittiin Heinosen lisäksi upean 94 äänen voimin uutena Karoliina Saari, Eeva Pyhälammi, Kari Maunula, Saija Grönholm (uusi), Sirpa Hopearuoho (uusi), Tiina Seppälä (uusi), Jarmo Laukkanen (uusi), Pasi Tarkkala (uusi) ja vielä arvan varassa valintaansa odottavat Risto Hämäläinen ja Anniina Nummelin. Kumpikin läpimenorajalla kiikkuva keräsi 28 ääntä. Kokoomuksen nykyisestä valtuustoryhmästä luopuneiden lisäksi putosivat kaikkien yllätykseksi kokeneet kokoomusvaikuttajat Antti Rusi ja Juhani Rautiainen.

– Kyllä tuo tulos yllätti. Ehkä se hieman veti tunnelmaa myös alaspäin. Mutta tähän kuuluu se, että vaikka joukkueena voitammekin niin joku aina joukkueessa häviää ja pettyy. Mutta uskon, että kumpikin jatkaa työtään lautakunnissa. Annettavaa heillä ainakin vielä on, kertoi Timo Heinonen.

Kokoomus keräsi Lopella 1070 ääntä eli 43 ääntä vuoden 2004 vaaleja enemmän. Kokoomuksen kannatus Lopella kirjattiin nyt lukemiin 26,8. Keskustan kannatus pysyi vahvana ollen nyt 38,3%, mutta SDP:n notkahdus oli Lopellakin syvä peräti -7,7 prosenttia. Demarien kannatus Lopella valui jo 16,2 prosenttiin.

– Näyttää siltä, että Vasemmistoliitto tullee hieman asemiaan vahvistamaan. Yksi lisäpaikka ja nousu kolmeen valtuutettuun voisi hyvin tarkoittaa kunnanhallitusvastuutakin, pohti Heinonen.

Heinonen iloitsi Kokoomusvoitosta

Valtakunnallisesti kokoomus teki kaikkien aikojen parhaan kunnallisvaalituloksensa. Kokoomus ylitti näin vuodelta 1984 peräisin olevan ennätyksensä 23 prosenttia. Kun kaikki äänet oli laskettu kokoomus sai 23,4 prosentin äänisaaliin mikä tarkoitti perätis 1,6 prosentin kasvua edellisiin kuntavaaleihin. SDP oli toinen, mutta Jutta Urpilaisen debyyttivaalit puheenjohtajana epäonnistuivat täydellisesti. SDP:n kannatus putosi 2,9 prosenttia ollen nyt 21,2 prosentia. Keskusta jäi kolmanneksi 20,1 prosentin osuudella. Myös keskustan kannatus notkahti jälleen pahasti nyt -2,7 prosenttia.

– Tottakai tämä tulos on sellainen, että sitä pitää juhlia. Olen iloinen puheenjohtajamme Jyrki Kataisen puolesta joka on tehnyt rehellistä ja avointa työtä. Tämä sanoma on nyt mennyt hyvin perille. Jyrkin ansiota tästä on useampi prosentti ja sitten loput aivan loistavan ehdokasjoukkomme ja hyvän yhteishengen, iloitsi Heinonen.

Hämeessä Kokoomus jyräsi

Hämeen Kokoomus jyräsi valtakunnan trendiä vieläkin kovemmin. Kokoomus lisäsi kannatustaan Hämeessä 1,9 prosenttia ja nousi suurimmaksi puolueeksi peräti 28,9 prosentin kannatuksella. Demarien alamäki jatkui myös Hämeessä ja puolue nitkahti peräti 2,5 prosenttia. SDP hävisi 1267 ääntä edellisvaaleista kun kokoomuksen laariin satoi yli 6100 ääntä edelliskertaa enemmän.

– Hämeen tulos on mahtava. Osasimme odottaa tätä jo ehdokashankinnan jälkeen ja hyvät kampanjat lisäsivät tätä uskoa. Olen onnellinen että näin kävi, kiitteli myös Hämeen Kokoomuksen varapuheenjohtajana toimiva Timo Heinonen koko Hämeen vaalipiirin tulosta.

Myös keskusta menetti kannatustaan selvästi Hämeessä ja kokoomuksen rinnalla toiseksi voittajaksi nousikin Perussuomalaiset 4,2 prosentin kasvulla.

– Ehkä vielä tärkeämpää on se, että nousimme nyt monessa kaupungissa ja kunnassa isoimmaksi puolueeksi. Se on tärkeä juttu nyt kun joudumme vastaamaan myös palveluiden tulevaisuuteen liittyvään kysymykseen, kommentoi Heinonen.

Kommentit