Keskusta myi pönkänsä jälleen vasemmistohallitukselle? – Päätösvalta metsistä siirtymässä Brysselin pöytiin

Blogi, keskiviikkona 09.11.2022

Uskoin, että kepu ei enää pettäisi.

Tänään eduskunnassa värikäs välikysymyskeskustelu. Kuva: Eduskunta Hanne Salonen

Petyin. Keskusta näytti ”myyneen” tukensa – tutun vasemmistohallituksen pönkänsä – jälleen pääministeri Sanna Marinin hallitukselle. Mitä se lopulta tarkoittaa ja mitä se suomalaisille lisävelanottona esimerkiksi maksaa niin se varmasti tässä vielä selviää. Nuttu kuitenkin kääntyi. Sillä vielä viime ja edellisviikolla näytti selvältä, että keskusta ei tule hyväksymään Marinin hallituksen linjauksia ja toimia EU:n ennallistamisasetuksen suhteen eikä myöskään koko ennallistamisasetus. Nyt kanta oli pehmentynyt ja näytti riittävän, että kunhan kustannuksia saadaan pienemmäksi niin esitys voidaan hyväksyä? Onko todella näin, niin se selviää lähiaikoina suurenvaliokunnan käsittelyssä ja päätöksenteossa. Me emme tule hyväksykään koko ennallistamisasetusta eli meille tämä on periaatteellinen kysymys mm. päätösvallasta metsistämme ja metsänomistajien omaisuudensuojasta eikä vain kustannuskysymys.

Kaksitoista viikkoa tämä metsiemme ja metsänomistajiemme kannalta kriittisen tärkeä esitys makasi pääministerin pöytälaatikossa ja maamme kantaa asiaan ei saatu. Miksi keskusta antoi paperin lojuta pääministerin mapissa on edelleen mysteeri? Pettikö tässä myös maa- ja metsätalousasioista hallituksessa vastaavan puolueen oma toiminta ministerivaihdoksen jälkimainingeissa vai oliko syy vain se, että pääministeri ei mappiaan suostunut avaamaan? Mikä oli vihreiden rooli tässä? Miksi valtioneuvosto ei asiaa EU-minvassa (EU-ministerivaliokunnassa) käsitellyt? Riittaisaa asiaa ei haluttu ottaa pöydälle?

Loppupelissä virhe oli pääministeri Sanna Marinin (sd), joka viime kädessä – myös niissä missä hallitus ei yksituumaisuutta löydä – kantaa vastaan hallituksen kannanmuodostuksesta. Kun tämän nostin aiemmin täällä blogissani esille ja myös Ilta-Sanomat sen myötä aiheeseen tarttui, niin demareiden avustaja-armeija lähti armottomaan puolustustaisteluun. Näyttikin siltä, että Marinin ja SDP:n avustaja-armeija tekivät kaikkensa syyttääkseen muita ja kaikkea liikkuvaa tapahtuneesta, ehkä siksi, että yleensä pääministeri on virheistään syyn lopulta laittanut juuri avustajiensa niskaan. Nyt hirmuinen avustajien pyörittämä twitter-mylläkkä ehkä yritti tätä syylliseksi joutumista yrittää omalta osaltaan estää. Mene ja tiedä.

Tänään kuitenkin mielenkiintoinen keskustelu eduskunnassa, kun hallituspuolueet kipuilivat ongelmiensa kanssa. Keskusta on tuskissaan suostuttuaan myöntämään, että hallituksen linjalla päätösvalta metsistämme siirtyy pikku hiljaa Suomesta EU-pöytiin ja metsänomistajat joutuvat katselemaan vierestä, kun heidän omaisuuttaa viedään. Vihreät taasen tuskissaan siitä, kun kaikkia metsiä ei onnistukaan suojelemaan ja ennallistamaan. Vihreiden äänestäjille tämä Marinin hallituksen politiikka avautuu näin siis ponnettomana, periksi antavana ja kunnianhimottomana. Ja demarit sitten yrittää taiteilla tässä välissä vähän sinne sun tänne pyörien. Keskustelussa tuntuikin, että ääni oli Marinin, mutta sanat opposition. Niin täydellisen takinkäännön pääministeri Sanna Marin näytti hallituksensa kanssa tehneen ja pahimmin näpeilleen näytti saaneen vihreät.

Mutta ennen muuta johtajuutta tämä vasemmistohallitus nyt huutaa. Pääministeri Sanna Marin ei saa tärkeitä asioita hallituksensa kanssa päätettyä ja aika näyttää nyt ja kesälläkin menneen kaikkeen muuhun. Onneksi kuitenkin kriisitilanteet on hoidettu asiantuntijoiden ohjein ja neuvoin ja niissä hallitus onkin niin koronan kuin Putinin sodankin osalta onnistunut vähintäänkin tyydyttävästi ja osin myös hyvinkin. Mutta nyt nämä tärkeät EU-asiat valuvat kuin vesi suojellun hanhen selästä suomalaisella pellolla ja myös kotimaan tärkeät asiat jäävät hieman vasemmalla kädellä hoidetuksi.

Perjantaina eduskunnassa äänestetään hallituksen luottamuksesta. Periaatteessa äänestyksessä on kyse siitä, että antaako eduskunta Marinin hallituksen jatkaa ja viedä eteenpäin tätä metsien ennallistamisasetusta vai onko aika viheltää hulluus poikki.

Tänään eduskunnassa myös valiokunnat ja jaostot. Valtiovarainvaliokunnassa mm. tänään äänestimme tästä ennallistamisasetuksesta ja kokoomus, PS ja KD ilmoittivat suoraselkäisesti, että koko ennallistamisasetus tulee hylätä ja keskusta, vasemmistoliitto, SDP, Vihreät ja RPK kannattivat esitystä, kunhan sen kustannuksia saadaan pienennettyä.

Päivällä sai lounasvieraakseni myös yhden kevään eduskuntavaaliehdokkaamme. Espoolainen yrittäjä Noora Fagerström on tuttu nimi Jungle Juice -tuoremehubaarien takaa ja tänä päivänä Noora toimii lähes parissa kymmenessä eri yrityksessä

sijoittajana. Lisäksi hän on jo mukana Espoon kaupungin päätöksenteossa mm. kaupunginvaltuutettuna ja myös hallituksen pöydänkin kokoonpanossa varajäsenyyden kautta. Mielenkiintoiset keskustelut yrittäjyydestä, kasvusta ja innovaatioista ja myös vähän ideointia ja ajatuksia myös kevään kampanjaankin. Ja kävihän Benkkukin Nooralle omat Benin Tallin vinkit antamassa.

 

Kommentit