Keskiviikko, 19.04.2006

Blogi, keskiviikkona 19.04.2006

Keskiviikko ja tänään toimistolla työpäivä. Ohjelmassa siis mm. muutaman lehtiartikkelin kirjoittaminen AKK:n jäsenlehteen ja sitten tv-töitä.

Aamu-tv:n säätiedotus lupasi täksi ja huomiseksi päiväksi jo hieman lämpimämpää vaikka sadekuurojakin väliin mahtuu. Kyllä se kevät taitaa siitä pikkuhiljaa eteenpäin mennä. Eilen joutsenia oli pellolla vesilammikoissa odottamassa, että järvet sulavat. Niin jäät vielä aika paksuja, mutta niin kuin viikonloppuna kuulimme kevät sää kyllä varsin nopeasti ne pehmentää vaarallisiksikin.

Tukiryhmä kasvoi heti aamusta, kun Jaakko Snäll ilmoittautui mukaan. Hän on diplomi-insinööriopiskelija. Tervetuloa joukkoihin. Uusia tukijoita on tänään tietojeni mukaan tulossa mukaan myös muita. Kiitos ahkerille talkoolaisille.

Nyt aamunlehdet ja aamupalaa ja sitten työmaalle.

Lintuinfluenssa epäilyt tulevat lähellemme. Eilen sain tiedon, että Riihimäellä epäillään joutsenen sairastuneen ja kuoleen tautiin. Puujoesta Riihimäen ja Hausjärven tuntumasta löydetyn kuolleen joutsenparin kuolinsyy selviää alustavasti tämän viikon torstaina. Kuolleet joutsenet havaittiin pääsiäisenä. Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos tutkii joutsenparin kuolinsyytä.

Hämeen Radion uutisen mukaan Riihimäen seudun terveysvalvontaviranomaiset pitävät mahdollisena, että pääsiäisenä löydetty joutsenpari olisi sairastanut lintuinfluenssaa. Joutsenten kuolema voi johtua muistakin syistä, totesi päivystävä eläinlääkäri Hanna Kukkola Radio Hämeen uutisissa. Kyseessä on Kanta-Hämeen ensimmäinen lintuinfluenssaepäily.

No asia selviää eikä hysteriaan ole mitään syytä. Tautiin on Suomessa varauduttu hyvin.

Lintuinfluenssaa suurempi uhka Suomen luonnonvaraisille linnuille on ihmisten liiallinen tautipelko ja sen seuraukset. Esimerkkejä turhista ja tuomittavista keinoista ”torjua” lintuinfluenssaa ovat pikkulintujen talviruokintakiellot, pihapönttöjen vähentäminen ja muuttolintujen hätistäminen niiden levähdyspaikoilla. Viranomaisten taholta tehdyt tarpeettomat kiellot lietsovat tautipelkoa.

Suojelu ja tutkimuspäällikkö BirdLife Suomesta totesi toisessa uutisessa, että ”On kummallista, että esimerkiksi pikkulintujen talviruokintakieltoa on perusteltu lintujen suojelulla. Tällaisesta kiellosta ihmiset saavat väärän viestin pikkulintujen vaarallisuudesta ja saattavat ryhtyä linnuille vahingollisiin toimiin”.

BirdLife Suomen mielestä lintujen talviruokintaa ei ole syytä lopettaa, jos olosuhteet ovat vielä talviset. Ruokintapaikan hygieniasta tulee huolehtia salmonellavaaran vuoksi. Jos käsittelee lintujen ulosteiden tahrimia ruokintavälineitä, tulee käyttää hanskoja ja pestä kädet jälkeenpäin.

Linnunpönttöjä voi ripustaa pihapiiriin myös tänä keväänä aivan kuten aikaisemminkin. On myös syytä muistaa, että kaikki lintulajimme ovat rauhoitettuja pesimäaikana ja lintujen häirintä on luonnonsuojelulailla kielletty.

Suomeen voi ja varmasti pian saapuukin, jos ei vielä ole saapunut muuttolintuja, joilla on H5N1-lintuinfluenssatartunta. Valtaosa lähes 100 miljoonasta pesimälinnustamme tulee silti olemaan terveitä.

Virustartunnan saaneen linnun ihmiselle aiheuttama tartuntavaara on erittäin pieni, ja se on helppo välttää: Sairaiden tai kuolleiden lintujen koskettelua tulee välttää. Jos lintuihin joutuu koskemaan, on hyvä käyttää hanskoja ja pestä kädet jälkeenpäin, kuten moni on tehnyt aikaisemminkin.

Maailmalta ei tunneta yhtään tapausta, jossa ihminen olisi saanut H5N1-tartunnan suoraan luonnonvaraisesta linnusta. Tartunnat on saatu sairaan siipikarjan kautta.

Niin toisaalta tilanteeseen on nyt varauduttu ja sitä seuraataan ja on hyvä, että meille tavallisille ihmisille kerrotaan avoimesti niin taudista kuin muistakin siihen liittyvistä asioista.

Linnuista puheenollen…. Tänään aamulla kun töihin lähdin niin yksi pikkuvarpunen huusi oven pielessä linnunpöntön päällä kovaa. No ihmekkös oli…. pöntön pohja oli irronnut kevät auringossa. No nopeasti ennen töihin lähtöä pöntön korjasin ja pikkukaveri pääsi takaisin pesäntekopuuhiin. Samalla soitin sitten myös koululle ja muistuttelin vielä, että kiertävät katsomassa koulun ja lähimetsän pöntöt ettei samoja vaurioita ole. Uudet pöntöt olenkin ja koululaistenkin kanssa olen nyt tehnyt niin, että pohja on upotettu sisään. Ei siis varaa pohjan putoamisesta.

No nyt lounas syötä ja työt jatkuvat. Tänään vielä hieman tv-töitä. Lehtiartikkelit jo valmiita ja menneet lehtiin. Sitten vielä päivän päätteeksi veroilmoituksen teko. Niin ja illalla se odotettu ratsutunti. Mukavaa.

Päivä jälleen takana. Lahden suunnasta tänään siis mukaan näyttävä tukiryhmä. Kiitokset sen suunnan aktiiveille. Lahteen olin myös puhelimitse yhteydessä ja siellä suunnassa kaikki näyttää hyvältä.

Tänään siis korjailin tuon veroehdotuksen kuntoon. Muutamia korjauksia sinne tuli, mutta ei suurempia. Olin aikanaan mukana veroehdotuksen piirissä, mutta yrittäjyyden takia tein muutaman vuoden jälleen perinteistä veroilmoitusta. Olipa sen jälkeen jälleen kiva palata esitäytettyyn malliin. Tiedot nykyisin ainakin minun kokemuksien mukaan aikalailla oikeassa jo esitäytetyssä. En tiedä onko muilla muunlaisia kokemuksia. No nyt minun paperit jo matkassa.

Illansuussa ennen ratsastustuntia pyörähdin Riihimäellä. Vähän asioita ja muutamassa kaupassa ja sitten kiirehdinkin jo harrastusten pariin. Vaahteramäen Ratsutallilla tänään sujui kaikki myös meidän oppilaiden osalta hyvin 🙂 Oli oikein mukava ja antoisa tunti. Ensin hieman hevosten kanssa lämmittelyä – sitten takaosakäännöksiä käynnissä ja ravissa ja pohkeenväistöjä ja laukkaosuuksia. Räppy meni juuri niin kuin halusin ja saimme hieman kehujakin. Kiva niin. Tunnin aikana maneesin päälle sitten myös jäi pieni ukkospilvi. Kevään ensimmäiset oikein kunnon jyrinät ja pikkuraekuurot, mutta yllättävän rauhallisesti hevoset sen kanssamme kesti. Ukkosen jälkeen aurinko laskeutui kauniisti metsän taakse ja teki kauniin sateenkaarren. Upea oli tunnelma, ku vielä tuo hyvin mennyt tuntikin hymyilytti.

Kotimatkalla joutsenia hetken vielä ihailin. Uuden Kyyniönrinteen asuinalueen pellolla sulamavedessä joutsenia oli nyt jo enemmänkin. Nauttivat nekin siinnä auringon lämmöstä ja edelleen odottelivat luonnon vesien aukeamista.

Kotona siis jälleen. Riihimäelle olin vielä yhteydessä tukiryhmäläisiin. Uusia tukijoita sieltäkin edelleen tulossa eli kaikki näyttää hyvältä. Kiitos puuhaajille.

Nyt jälleen iltapalalle ja huomenna Hyvinkäälle seminaaripäivään heti aamusta. Aluekeskus- ja osaamiskeskusohjelmien työseminaari alkaa jo kello 8.30 eli päivä menee siellä. Teemana Tulevaisuuden tekijät. Eli huomenna sitten päiväkirjaa vasta iltapäivällä.

Kommentit