Sähkö, polttoaineet, lämmityskulut ja ruuanhinta haastavat ihmisten arkea
Arjen hinta on noussut rajusti. Tilanteeseen vaikuttavat monet eri tekijät pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimista lähtien. Polttoaineiden hintoja vasemmistohallitus korotti esimerkiksi elokuussa 2020 keskustalaisen valtiovarainministerin esittelystä koko 2000-luvun suurimmalla kertakorotuksella. Bensan ja dieselin ennätyskorkeaksi noussut hinta näkyykin nyt jo myös mm. kuljetuskustannuksissa ja tätä kautta rajusti nousseissa ruuanhinnoissakin. Myös kotien lämmitykseen tämä säteilee ja ihmisten työmatkoihin ja lapsiperheidenkin arkeen pakollisen liikkumisen kautta.
Tuossa vain yksi esimerkki siitä, miten nykyisen Marinin hallituksen politiikka näkyy arjessa. Toisena voisi mainita esimerkiksi työnverotuksen, mitä hallitus ei ole halunnut keventää ostovoiman varmistamiseksi vaan muut tehdyt veronkorotukset ovat tullee jo valmiiksi kireän työnverotuksen päälle ns. til.
Myös sähkön siirtohintojen kuriin laittaminen jäi puolitiehen ja sähköveroa ei ole haluttu esitystemme mukaisesti edes keventää talven lämmityskuukausiksi jne.
Kun tämän kaiken päälle tulee kohonneet öljyn maailman markkinahinnat ja pörssisähkön nousu, kaasun hinnan kohoaminen ja sen kerrannaisvaikutukset. Kun ruuanhintaan vaikuttavat eri tekijät, niin kotitalouksien pussin pohja alkaa näkyä.
Me julkaisimmekin nyt konkreettisen seitsemänkohtaisen toimenpidelistan, joka sisältää keinoja nimenomaan kotitalouksien ostovoiman parantamiseksi sekä poikkeuksellisten energian hintapiikkien tasoittamiseksi. Näitä itseasiassa itse nostin esille jo viime viikon maanantaina Ylen A-Studiossa ja jo silloin se saivat hyvän vastaanoton mm. keskustan riveistä. Nyt kokosimme näitä paperille ja Marinin hallituksen käytettäväksi.
Me nimittäin olemme huolissamme suomalaisten arjen kustannusten ja ostovoiman kehityksestä. Vaadimmekin hallitukselta nyt pikaisia toimia tilanteen ratkaisemiseksi. Kotitalouksien ostovoiman parantamiseksi muun muassa keventäisimme luonnollisesti ansiotuloverotusta (800 milj. työntekijöille ja eläkeläisille) ja laajentaisimme työmatkavähennystä. Polttoaineiden hinnannousua ja kuljetuskustannusten kasvua hillitsisimme nyt jakeluvelvoitteen toimeenpanon aikataulun pidentämisellä ja ammattidiesel-järjestelmän käyttöönotolla.
Esitämme myös, että sähkön hintapiikkejä tasoitetaan alentamalla kotitalouksien sähköveroa väliaikaisesti talvikuukausiksi. Laskelmien mukaan kylmän kuukauden aikana tavallisen sähkölämmitteisen omakotitalon kulutus voi nousta jopa 4000–6000 kWh:iin. Sähköveron pudottaminen EU:n sallimaan minimiin kahdeksi kuukaudeksi säästäisi sähkölaskusta yhteensä lähes 200 euroa. Me myös jatkaisimme sähkön siirtohintojen leikkaamista kansanedustaja Heikki Vestmanin tekemän lakialoitteen ja mallin mukaisesti sekä edistäisimme samaan aikaan myös uusia energiainvestointeja ja pienydinvoiman käyttöönottoa.
Heikki Vestman totesikin toimiemme esittelyn yhteydessä, että ”Sähkön hinta on noussut rajusti viime vuoden aikana. Pörssisähkön hinta on yli kaksinkertaistunut, ja hinnanvaihtelut markkinoilla ovat olleet suuria. Sähköveron alennus olisi oikea tapa tulla suomalaisia vastaan kohonneissa sähkölaskuissa. Myös työtä sähkön siirtohintojen leikkaamiseksi pitää jatkaa. Kokoomus on jo kaksi vuotta sitten esittänyt tarvittavat lainmuutokset siirtohintojen pistämiseksi kuriin”.
Vaadimme lisäksi toimenpiteitä sähkömarkkinoiden toiminnan parantamiseksi sekä Suomen riippuvuuden vähentämiseksi tuontienergiasta ja fossiilisista polttoaineista. Esitimme vielä nykyisten ydinreaktoreiden jatkolupien turvaamista, pienydinvoiman käyttöönoton edistämistä ja ydinenergian määrittelyä pysyvästi kestäväksi energiamuodoksi EU-taksonomiassa. Meidän keinovalikoimaan voi tutustua tarkemmin täällä: www.kokoomus.fi/kokoomuksen-keinoja-kotitalouksien-ostovoiman-vahvistamiseksi.
Eli ratkaisuja on tähänkin olemassa. Nyt on vain kyse siitä, että haluaako Marinin hallitus SDP:n ja Keskustan johdolla tässä toimia. Sillä lopulta vain teot ovat kauneinta puhetta.