Kauppilan lasten ja nuorten koti avattiin – Timo Heinonen painottaisi kilpailutuksissa enemmän laatua

Uutiset, maanantaina 04.10.2010

Uusi seitsemänpaikkainen lasten ja nuortenkoti avasi ovensa Lopella lokakuun alussa. Kauppilan talossa Mikko Takalan johdolla aloittanut uusi koti luottaa kodinomaiseen ja välittävään tunnelmaan ja tavoitteena onkin tehdä taloväestä vahva osa loppilaista kyläyhteisöä. Avajaispuheen pitänyt Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Timo Heinonen pohti puheessaan miksi nuorista yhä useammalla menee huonosti.

-Yleisestikin yhteiskunnan muutokset ja vaatimukset kuormittavat perheitä eri tavoin. Läheisen aikuisen uupumus ja elämänhallinnan ongelmat näkyvät lapsissa ja nuorissa moninkertaisesti. Psyykkiset ja fyysiset ongelmat kasautuvat ja tulevat esiin käyttäytymisvaikeuksina. Kaikki lapsen kokemukset, niin hyvät kuin huonotkin, heijastuvat kasvuun ja kehitykseen, Timo Heinonen totesi ja muistutti, että tärkeimmässä roolissa pitää tulevaisuudessa lasten ja nuorten elämässä olla oman kodin.

Heinonen muistutti, että aina ei kaikki kuitenkaa mene suunnitellusti niin silloin tarvitaan auttavia käsiä. Perheet tarvitsevat tukea erilaisissa tilanteissa ja joskus sellaistakin apua, että on pakko erottaa.

– Se on ajatuksena julmaa, mutta joskus ainoa vaihtoehto. Siinä tilanteessa koko perhe tarvitsee apua. Niin, että arki löytää paikkansa näissäkin kodeissa ja arki tulee näiden lasten ja nuorten elämään.

– Montaa perhettä tänään pyörittääkin murrosikäiset lapset ja jopa nuoremmat. Vanhemmuus on monessa kodissa kadoksissa. Ei se voi olla näin?

Heinonen nostaisi laadun kilpailutuksen keskiöön

Avajaispuheessaan Timo Heinonen muistutti, että pari vuotta sitten vuonna 2008 lastensuojelun laitos- ja perhehoito maksoi yhteensä kunnille vuodessa puolimiljardia euroa – 544 miljoonaa euroa. Kasvua edellisestä vuodesta oli tuolloin 64 miljoonaa. Heinonen kysyikin mitä kaikkea tuolla rahalla olisi voinut tehdä ajoissa ennaltaehkäisevänä työnä.

– Olen enemmän kuin huolissani siitä kehityksestä mihin kilpailuttaminen on maamme lastensuojelutyötä viemässä. Kilpailutus pelkästään hinnalla istuu jotenkin kovin huonosti toimintaan jossa perustetaan uutta kotia ja perhettä, totesi Heinonen kertoi saneensa tietoon, että kilpailutuksissa, joissa nykyisin vuorikausihinnan pitää pitää sisällään kaikki, niin yhden vuorokauden hinnat ovat vaihdelleet jopa 150 eurosta aina yli 400 euroon. Keskiarvo on noin 250 euron paikkeilla.

– Tällaisissa kilpailutuksissa sitten paikat täytetään lopulta halvimmasta lähtien. Voi hyvin kysyä onko myyty tuote kaikissa tapauksissa sama? Vai säästetäänkö tässäkin edelleen väärästä paikasta – unohdetaan ennaltaehkäisevä työ silloinkin kun pitäisi jo paikata. Uskon, että tähän problematiikkaan tulemme vielä palaamaan. Ainakin minä haluan mielelläni kuulla miten eri paikoista lapset ja nuoret löytävät paikkansa elämässä.

Heinonen nosti esille puheensa lopussa myös lastensuojelun kustannusjako. Lastensuojelu on 100 % kuntien vastuulla olevaa työtä ja huostaanotoissa lähettävä kotikunta vastaa näistä kustannuksia.

– Kokonaisuutena tätä lasten- ja nuorten pahoinvoinnin kokonaislaskunjakoa oli syytä pohtia. Nyt usein lasten ja nuorten palveluista säästävät kunnat pääsevät kuin koira veräjästä kun ongelmiin joutuneet perheet muuttavat muualle hakemaan kasvurauhaa ja apua lapsilleen. Kyllä niiden kuntien jotka lomauttavat opettajia ja kasvatushenkilökuntaa, asettavat sijaiskieltoja ja kasvattavat luokkakokonsa ylisuuriksi pitäisi kantaa myös siitä seuraavat seuraamukset, totesi Heinonen ja peräänkuuluttikin keskustelua aiheesta.

Timo Heinonen toivotti uudelle Kauppalalle hyvää ja rauhaisaa kotielämää ja kotokuriakin.

– Mahdollisuuksia on monia, ja uskon, että eri ammattiryhmien yhteistyöllä tehtävä työ kantaa hedelmää ja Lopen Kauppila saa toimia monen nuoren ponnahduslautana aikuisuuteen ja omaan elämään, vaikka joskus olisikin elämä kolhinut.

*****

(Timo Heinonen puhe löytyy kokonaisuudessaan timoheinonen.fi -kotisivuilta Kynästä-sivulta.)

Kommentit