Kansanedustaja Timo Heinosen kolumni Hausjärven Kokoomuksen vaalilehdessä: Kunnissa päätetään arjen tärkeimmistä asioista

Kynästä, tiistaina 25.05.2021

Kuntavaalit ovat jälleen ovella. Kesäkuun 13. päivänä Suomen jokaiseen kuntaan valitaan uusi kunnanvaltuusto. Valittavalla valtuustolla on edessään tärkeät neljä vuotta. Sen kokouksissa nimittäin päätetään niistä meidän jokaisen arjen isoimmista ja pienemmistäkin yhteisistä asioista.

Aikalailla itsestään selvää on se, että kunnanvaltuusto päättää oman kuntansa varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta. Myös edelleen kunnan pöydissä päätetään sosiaali- ja terveyspuolen monista asioista. Niistä toki osa on jo meidänkin alueella siirretty vuosikymmeniäkin sitten yhteisen Riihimäen Seudun Terveyskeskuskuntayhtymän pöytään. Toki siinäkin pöydässä jokaisen kunnan edustajat ovat omalla äänellään mukana.

Iso ja usein hieman pienemmälle huomiolle jäävä kuntapäätöksenteon osa on tekninentoimi. Tekninentoimi huolehtii osaltaan siitä, että asiat toimivat. Myös nurkkien ja kunnan omistamien teidenkin kunnossapito ja rakentaminen ovat siellä päätettäviä asioita. Kunta myös päättää mitä ja mihin rakennetaan, on sitten kyse omakotialueiden kaavoittamisesta, kunnallistekniikan rakentamisesta tai tietenkin myös kunnan omiin toimintoihin liittyvien kiinteistöjen rakentamisesta tai peruskorjaamisesta.

Näistä kaikista arjen tärkeistä yhteisistä asioista päättää siis nyt kesäkuussa valittava uusi kunnanvaltuusto ja sen johdolla valittavat kunnan muut luottamushenkilöt.

Voisi siis sanoa, että uudet kuntapäättäjät ovat todellakin paljon vartijoina. Heidän vastuullaan on mm. se, että vanhuksille on jatkossakin riittävästi hoito- ja hoivapaikkoja Hausjärvellä ja se, että tekeviä käsiä on riittämiin hoivassa. Heidän vastuullaan on myös se, että hausjärveläiset koululaiset saavat hyvää opetusta jokaisena koulupäivänä ja se, että he voivat käydä koulua myös hyvää ja puhdasta sisäilmaan hengitellen. Ja kyllä totta on sekin, että myös sujuva arki on kuntapäättäjien pöydällä ainakin esimerkiksi koululaisten kuljetusten, taloa rakentavien luvitusten ja hyvien peruspalveluidenkin osalta.

Itse olen saanut toimia kuntapäättäjänä täällä naapurikunnassa Lopella jo vuoden 1997 alusta lähtien. Myöhemmin kuvioihin tuli myös eduskunta ja kansanedustajan tehtävät. 14 vuotta kansanedustajana on tehnyt tutuksi koko Hämeen ja sen kaikki kunnat. Hausjärvi tietenkin monessa ollut oman seutukunnan tärkeänä kuntana mukana. Yhteydenpito on ollut mutkatonta ja sujuvaa ja tämän tuloksena mm. teidän kokoomuslaisten kuntapäättäjien esityksistä saimme rahoituksen muutama vuosi sitten Hausjärven ja Riihimäen välisen Selänojantien peruskorjaukseen ja kelirikkorahoitusta Puujaantielle. Nämä tie- ja liikennehankkeet eivät sinänsä tunne hallitus-oppositio-rajoja eikä myöskään usein puoluerajojakaan ja nytkin on ollut mukana huomata miten yhteisiä hankkeita olemme saaneet eteenpäin tälläkin vaalikaudella. Hausjärvelläkin kuokka on maassa jälleen. Myös yhteydenottoja on tullut teidän suunnalta ylipuoluerajojen ja lupasin viimeksi viedä eteenpäin esitystä Kalliontien (13811) peruskorjaamiseksi. Ja kyllähän näitä luvattoman huonoon kuntoon päässeitä valtionteitä meillä riittää.

Yhteistyöstä teidän kuntapäättäjien ja eduskunnan ja meidän Valtion Liikuntaneuvoston jäsenten välillä voisi vielä loppuun mainita myös liikuntarakentamisen valtiotuet. Niissäkin Hausjärvi on pärjännyt ihan kelpo hyvin. Ja minusta ei sekään jää kiinni, että ei pärjäisi hyvin jatkossakin.

Sillä on siis väliä ketä kunnanvaltuustoihin valitaan. Tutkailin tuossa Hausjärven Kokoomuksen ehdokaslistaa ja siinähän tuli ihan valinnanvaikeutta. Mainion porukan on kokoomuslaiset taas kokoon saaneet ja olen iloinen, että hyvä kokoomushenki vetää porukkaa yhteen.

Muistakaa siis äänestää ja minuunkin saa olla aina yhteydessä – vaalien välissäkin.

Timo Heinonen
kansanedustaja
kuntapäättäjä itsekin

Kommentit