Kansanedustaja Timo Heinonen: Muusikot ja musiikintekijät tukalassa tilanteessa – 40 miljoonan luovan alan tukipaketti pelastaisi keikattoman kesän yli

Uutiset, torstaina 09.04.2020

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on jättänyt pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle kirjallisen kysymyksen luovan alan 40 miljoonan euron tukipaketista.

-Luova ala on merkittävä työllistäjä Suomessa (yli 3% BKT:stä) ja yksi ensimmäisistä aloista, johon koronaviruksen aiheuttamat rajoitustoimenpiteet osuivat. Konserteista saatavista tuloista on tullut alalla yksi merkittävimmistä tulonlähteistä, kun levymyynti on vuosien varrella vähentynyt, toteaa Timo Heinonen.

Allekirjoitusmahdollisuus annettiin kaikille eduskunnan 200 kansanedustajalle.

-Tämä on yhteinen huoli, eikä aihe tunne hallitus-oppositiorajoja. Taide ja musiikki ovat yhteisiä ja yhdistävät, toteaa Timo Heinonen.

Elävä musiikki vastaa noin puolta musiikkialan kokonaisarvosta ja yksityinen osuus tästä oli euromäärältään 272,4 miljoonaa vuonna 2018. Musiikkialalla on jo pyritty paikkaamaan konserttien menetettyjä tuloja muilla keinoin. Ala on vedonnut muun muassa Yleisradioon, että se soittaisi kotimaisia kappaleita aiempaa enemmän, jotta tekijät saisivat tuloja tekijänoikeuskorvauksien kautta.

-Kevään ja pitkälti myös koko kesän myydyt konsertit on jouduttu perumaan viranomaispäätöksen vuoksi ja rahat palauttamaan asiakkaille. Tämänhetkisten rahoituskeinojen, Business Finlandin tai Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) kautta allokoidut rahat eivät kuitenkaan auta riittävästi luovan alan haasteisiin. Muun muassa Taikeen kautta jaettavat avustukset on tarkoitettu vain ammattitaiteilijoille ja taidejournalisteille, rahaa ei siis saa, jos luovan alan toimija toimii yrittäjänä toiminimellä tai yrityksen kautta, huomauttaa Heinonen.

Monella yrittäjällä on ollut keskeytysvakuutus, mutta esimerkiksi kokoontumisrajoituksia koskevia vahinkoja ei ole korvausehdoissa ja täten vakuutuksesta ei tässä tilanteessa ole hyötyä.

-Katekorvaus aiemmin myytyjen lipputulojen perusteella olisikin toimivampi mahdollisuus luovan alan ahdingon helpottamiseen. Katekorvauspaketin suuruus olisi noin 40 miljoonaa euroa, jos elokuulle sovitut ja sinne jo siirretyt konsertit pystytään järjestämään suunnitellusti, toteaa Timo Heinonen.

Summa koostuu alan alustavista arvioista viranomaispäätöksestä johtuvista tulonmenetyksistä kevään ja kesän osalta. Katekorvauspaketin avulla luovan alan toimijoiden toimeentulo voitaisiin varmistaa, ja mm. ääni- ja valotekniikan, artistien ja yhtyeiden tulevaisuutta turvata.

Kansanedustajista luovan alojen tukipakettia esittävän kirjallisen kysymyksen allekirjoitti Heinosen lisäksi 20 kansanedustajaa. Kokoomuksesta Saara-Sofia Siren, Ville Kaunisto, Mia Laiho, Pia Kauma, Arto Satonen, Sinuhe Wallinheimo, Sari Multala, Mari-Leena Talvitie, Heikki Vestman, Markku Eestilä, Heikki Autto, Pauli Kiuru, Kari Tolvanen, Paula Risikko, Matias Marttinen, Anne-Mari Virolainen, Sofia Vikman ja Sari Sarkomaa, Perussuomalaisista kysymyksen allekirjoitti Ritva Elomaa ja Kristillisdemokraateista Antero Laukkunen.

 

Kommentit