Kansanedustaja Timo Heinonen esitti tiukempia rangaistuksia roskaajille

Uutiset, torstaina 08.12.2011

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen esitteli eduskunnassa lakialoitteensa, jonka tavoitteena on tiukentaa ja tehostaa roskaamisesta annettuja rangaistuksia Suomessa. Poliisin resurssit eivät ole riittäneet rikesakkojen kirjoittamiseen ja laki on jäänyt hyvin vähälle käytölle. Heinosen lakialoite tehostaisikin roskaamisen valvontaa ja ohjaisi tuotot suoraan kunnille.

– Rikesakkomahdollisuus roskaamisesta on ollut käytössä pitkään. Itseasiassa se syntyi hämeenlinnalaisen poliisin Ilkka Iivarin aloitteesta aikanaan ja tuli voimaan toisen hämeenlinnalaisen Sirpa Pietikäisen ympäristöministeriaikana. Laki on kuitenkin jäänyt hyvin vähälle käytölle ja nyt esitykseni laajentaisi valvontaa myös kunnalliselle puolelle, kertoi Timo Heinonen esityksestään.

Heinosen lakialoitteessa poliisiviranomainen voisi antaa kunnille parkkivalvonnan tapaan oikeuden myös roskaamisen sakottamiseksi. Nykyisin roskaaminen aiheuttaa monille kaupungeille valtavia menoeriä ja yksittäisten tapahtumien jälkienhoito on usein kymmeniätuhansia euroja.

– Tietenkin olisi toivottavaa, että tämä lähtisi jokaisesta itsestä ja huolehtisimme ympäristöstämme eri tavalla. Mutta nyt arki on osoittanut sen, että varsinkin tapahtumissa ja juhlissa roskat jäävät maahan ja lentävät ojanpenkalle. Uskon, että lakiesitykseni siistisi tilannetta kun kiinnijäämisen ja rangaistuksen saanti tulisi todennäköisemmäksi, totesi Heinonen.

Heinonen ohjaisi roskaamismaksuista kertyneet tulot parkkisakkojen tapaan kunnille ja kaupungeille.

– Näillä rahoilla voitaisiin osaltaan parantaa roskalaatikoiden määrää ja tavoitettavuutta ja miksei vaikkapa muutakin puistojen ja kaupunkien viihtyvyyttää, linjasi Heinonen ja toivoi eduskunnalta suotuisaa käsittelyä lakialoitteelleen.

Kommentit