Kansanedustaja ja opettaja Timo Heinonen Hämeenlinnan Cafe in Cafe -tilaisuudessa: ”Panoksia pitää laittaa nyt opinpolun alkupäähän”

Uutiset, torstaina 30.03.2023

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen järjesti keskiviikkona 29.3.2023 Hämeenlinnassa uuden formaattinsa Cafe in Cafen tilaisuuden Kauppakeskus Goodmanissa. Kahvila Il Mondon Pingviini Jäätelökahvilassa järjestetyn illan teemana oli koulutus ja erityisesti peruskoulumme tilanne. Asiantuntijapuheenvuorot kentältä keskusteluun toivat Mari Parikka-Nihti ja Kai Nihti.

-Viesti on selvä. Nyt panostuksia pitää laittaa enemmän lapsiin ja peruskoulun varhaisiin vuosiin. Tässä toimivina keinoina minusta olisi esiopetuksen muuttaminen kaksivuotiseksi ja perustaitojen oppimisen vahvempi tukeminen alakoulun ensiluokilla, totesi Timo Heinonen, joka itsekin on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja toimi ennen kansanedustajan uraansa luokanopettajana.

Peruskouluillassa puhutti myös erityisopetuksen tilanne ja paljon keskusteluissa tilaa ja myös kritiikkiä saanut inkluusio eli lähikouluperiaate.

-Valitettavasti nyt kunnissa on menty siihen suuntaan, että erityisopetuksen pienryhmiä ei enää ole tai ei ainakaan riittävästi ole ja, kun isoissa perusopetuksen ryhmissä resurssit eivät ole kunnossa, niin siellä ei erityistä tukea tarvitseva oppilas kyllä millään pärjää. Nyt tilanne on se, että tästä kärsii ihan jokainen koulussa, totesi Heinonen ja toivoi, että tuleva hallitus korjaisi erityisopetuksen tilannetta myös lainsäädännöllä, mutta myös resursseja tänne kohdentaen.

Heinonen esitti kaksivuotisen esiopetuksen lisäksi myös peruskoulun alaluokille minimituntimäärän nostoa. Monet kunnat antavat tällä hetkellä opetusta lainvaatiman minimin ja eriarvoisuus on kuntien ja koulujen välillä kasvanut.

-Lisätunti ohjattaisiin pienillä oppilaille ihan perusasioiden oppimiseen ja opetteluun. Lukemista, kirjoittamista ja matematiikkaa, ehdotti Heinonen.

Peruskouluillassa keskusteluun nousi myös ns. armovitoset millä osa oppilaista työnnetään pois peruskoulusta ilman riittäviä perustaitoja.

-Sivusimme keskustelussa sitten myös tätä miten nuoria tulee nyt ammatilliseen koulutukseen ilman sellaisia taitoja, että siellä pärjättäisiin. Ja tämän seurauksena ammattikouluistamme taasen tulee ulos tutkinnon saaneita ilman riittäviä ammatin taitoja, kertoi Heinonen.

Heinonen kertoi olevansa valmis myös korjaamaan korkeakoulujen hakujärjestelmiä niin, että liiallisesta matematiikan painottamisesta painopistettä siirrettäisiin enemmän jatko-opintoihin kohdistuviin oppiaineisiin. Myös pääsykoetietä Heinonen kertoi olevansa valmis avaamaan enemmän.

-Toivon, että nyt näitä korjattaisiin. Pitää myöntää, että on tehty virheitä ja sitten ryhtyä korjaamaan. Nyt korkean osaamisemme perusta sortuu ja se näkyy sitten kaikessa, totesi Heinonen ja toivoi, että pelkkien sanojen sijaan koulutuksen kunnianpalautukseen lähdettäisiin koko yhteiskunnan voimin eduskunnasta kuntiin ja kouluihin asti.

Cafe in Cafe -konsepti on Heinosen uusi popup-kahviloiden malli, missä olemassa olevien kahviloiden sisälle rakennetaan illaksi eri teemoihin keskittyviä kahviloita.

Kommentit