Kännyköiden käyttöä suitsitaan ennaltaehkäisevästi
Hallitusneuvotteluissa Säätytalolla keväällä 2023 sovimme, että puhelimien ja muiden digilaitteiden käyttöön kouluissa luodaan valtakunnalliset lakiin nojaavat säännöt. Tarve oli ilmeinen, sillä vapaaehtoisuuteen ja kaikkien yksituumaisuuteen perustuvat ratkaisut eivät olleet toimineet siellä, missä ongelmia eniten oli. Monissa kouluissa oli pystytty siis toki tekemään yhdessä pelisäännöt puhelimien käytölle ja kokemukset olivat hyviä, mutta kun vaade oli se, että ratkaisut perustuvat jokaisen oppilaan ja heidän perheidensä yhteiseen sopimukseen ja suostumukseen, niin heti tulikin ongelmia, kun yksi nuori tai hänen perheensä ilmoitti, että…
”Kyllä meidän Jaska saa puhelintaan räplätä ihan silloin kun häntä huvittaa – se on hänen perusoikeutensa”.
Kyllä, näin pitkälle oli ja on viety meidän maassamme tämän perusoikeuksien tulkinta, että omaisuuden suoja suojaa lapsen ja nuoren oikeutta räplätä kännykkäänsä koulussa juuri silloin kun itse haluaa, kunhan se ei häiritse muiden oppimista.
Esimerkiksi Opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvos Marjaana Larpa muistutti 7.8.2023 Ylellä, että puhelimen käytön rajoittamiseen liittyvät perusoikeudet, jotka kuuluvat aikuisten lailla lapsillekin todeten, että ”Oppilaan puhelin kuuluu lapsen omistusoikeuden piiriin. Siihen liittyy myös sananvapauden ja yksityiselämän suojan yksityiskohtia. Rajoittamisessa joudutaan tekemään eri oikeuksien välistä punnintaa.” Larpa totesi samassa uutisessa, että ”Sääntelyn täytyy olla hyvin täsmällistä, tarkkarajaista, välttämätöntä ja suhteellista. Lapsen perusoikeuksia voidaan rajoittaa vain, jos ei löydy vähemmin puuttuvaa keinoa.”
Käsittämätöntä. Varmasti sama sitten koskee kenkien poisottamista koulun luokkiin mentäessä? Tai päiväkodissa kulahaalareiden poisottamista sisällä. Jos meidän Jaakko-Petteri haluaa pitää kurahaalareita myös sisällä, niin kaippa hänen perusoikeutensa sen turvaavat? Tai jos Tiina haluaa lantsareissa olla myös oppitunnilla luokassa niin omaisuuden suojan takia se oikeus hänelle kuuluu.
*****
EOAK/4941/2019: Kännyköiden poiskerääminen koulussa
Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen
Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Kristiina Kouros
*****
Ihmettelen,
Minusta koululaisen perusoikeus on käydä koulua ja oppia rauhassa.
Mutta, kun perustuslain ja perusoikeuksien tulkinta vietiin tällaiselle tasolle, niin päätimme hallitusneuvotteluissa, että kouluille ja opettajille tarvitaan näin ollen lakiin perustuvat oikeudet ja keinot puuttua digilaitteiden käyttöön, siis jo ennen kuin niistä on suoranaista häiriötä oppi- tai välitunneilla.
Totaalikieltoon emme tilannetta luonnollisestikaan halunneet viedä. Entisenä opettaja tiedän kollegoitteni kautta, että esimerkiksi puhelimia voidaan käyttää hyödyksi myös opetuksessa tai ne voivat olla hyvä tuki ja turva retkillä ja muussakin. Jatkossa puhelimen ja muiden mobiililaitteiden käyttö onkin mahdollista koulussa ja oppitunneilla, mutta vain opettajan tai rehtorin luvalla oppimistarkoitukseen tai terveydenhoitoon. Jos oppilas häiritsee opetusta tai oppimista esimerkiksi puhelimella tai kiusaa sillä muita koululaisia, niin opettajalla on jatkossakin oikeus koulupäivän aikana ottaa pois oppilaan puhelin tai muu mobiililaite.
Malli, jolla nyt puutumme digilaitteiden käyttöön kouluissa lähtee lainsäädännöstä, mutta samalla kouluille tulee velvollisuus määrätä järjestyssäännöissään puhelimen tai muun mobiililaitteen käytöstä ja säilytyksestä. Kouluille tulee siis velvoite tehdä turvalliset kännyparkit koulupäivien ajaksi. Määräys
kattaisi koko koulupäivän eli oppituntien lisäksi välitunnit ja ruokailun. Tavoitteenamme on vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen, parantaa työrauhaa ja myös saada aikaan positiivisia vaikutuksia oppitunneilla keskittymiseen.
Eli puhelimet pois ja koulutarvikkeet käteen!
Ja samalla kun nyt tämän tärkeän ja toivotun korjauksen lakiimme teemme päivitämme myös perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita lisäten sinne mukaan tavoitteen liikunnallisen elämäntavan edistämisestä. Tavoitteenamme on nimittäin kääntää myös liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä ja lapsena ne elämäntavat parhaiten opitaan.
Odotetut ja toivotut esitykset lähtivät nyt lokakuun lopussa lausuntokierrokselle. Kännykkäkielto on tavoite saada voimaan ensi lukuvuoden alusta 1.8.2025 ja liikunnallisen elämäntavan osalta vuotta myöhemmin.
Vahvistetaan siis pala palalta meidän erinomaisen peruskoulumme perustaa. Annetaan opettajille paremmat mahdollisuudet opettaa ja jokaiselle lapselle ja nuorelle oppia.
Uusi päivä käyntiin. Tänään aikainen herätys ja talvirenkaat alle. Tällä viikolla eduskunnassa ei istuntoja Pohjoismaiden neuvoston kokousten takia. Nyt suuntaankin kohti Etelä-Pohjanmaata.