Maamme turvallisuuden varmistaminen on meidän keskeisin tehtävä.
Ja nyt jokainen kansanedustaja vastaa myös henkilökohtaisesti maamme turvallisuudesta ja koskemattomuudesta. Venäjän valmius iskeä hybridihyökkäyksellä on tunteja ja laajamittaisempaan iskuun se kykenee muutamassa vuorokaudessa.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb totesi keskiviikkona 26.6.2024 MTV3:lla, että ”Meidän tiedustelutietomme mukaan Venäjä pystyy siirtämään meidän rajallemme siirtolaisia, jotka eivät ole perinteisiä turvapaikanhakijoita vaan ihmisiä, joita käytetään aseena ja välineellistetään. Yli tuhat muutamassa tunnissa”.
Kyllä….
”Yli tuhat muutamassa tunnissa”
Stubb jatkoi vakavassa haastattelussaan, että ”sen lisäksi Venäjä on lennättänyt siirtolaisia, joita he turvapaikanhakijoiksi kutsuvat, Irakista, Jemenistä, Syyriasta ja Etiopiasta. Se tapahtuu noin 48 tunnin sisällä. Silloin meidän tehtävänä suomalaisina päättäjinä ja viranomaisina on pitää huoli siitä, että tämän tyyppinen toiminta lopetetaan.”
Tiedustelutietojen mukaan osa tällä hetkellä Venäjällä olevista siirtolaisista odottaa mahdollista kyytiä Suomen rajalle Pietarin läheisyydessä.
Valmius siis Venäjällä on korkea ja näyttää selvältä, että sillä on myös halu jatkaa hybridihyökkäystään. Tämän takia me tarvitsemme nyt uuden rajaturvallisuuslain. Sen käsittely jatkuu vielä eduskunnan täysistunnossa. Itse en tule pitkittämään tätä työtä yhtään vaan toivon, että laki saadaan voimaan viimeistään ensi viikolla.
Oman maan suojaaminen on meidän keskeisin tehtävämme. Meidän on varmistettava, että maamme koskemattomuus voidaan taata kaikissa tilanteissa ja myös vapautemme ja itsenäisyytemme. Venäjälle ei pidä antaa piiruakaan periksi, sillä se voi tehdä tämän jälkeen mitä tahansa. Olemme nähneet miten tapahtumat alkoivat Ukrainassa ja mikä on tilanne siellä nyt. Venäjä on pysäytettävä heti alkuun.
Olen luottavainen, ainakin toiveikas, että oppositiosta keskustan lisäksi myös vastuullinen suuri enemmistö SDP:stä tulee äänestämään itärajan turvallisuuden puolesta. On varmasti mahdollista, että osa äänestää vastaan rajaturvallisuuslakia, kuten näyttää tekevän myös vasemmistoliitto ja ehkä jopa kaikki vihreätkin? Uskon kuitenkin, että ainakin vihreiden Pekka Haavisto tulee rajaturvallisuuslakia tukemaan, sillä hän jo tammikuussa piti varsin tiukkoja puheenvuoroja itärajan sulkemisen puolesta ja jopa moitti maamme hallitusta toimien riittämättömyydestä ja hidastelusta. Uskon Haaviston toimivan puheiden mukaan nytkin.
Uskon myös siihen, että SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) haluaa lain voimaa ja huolehtia osaltaan maamme turvallisuudesta ja koskemattomuudesta.
Jos rajaturvallisuuslaki kuitenkin SDP:n ja muiden toimin kaatuisi, niin kaikkea mihin se voisi johtaa emme tiedä. Joka tapauksessa se olisi suuri voitto Venäjälle ja sen diktaattori Vladimir Putinin politiikalle. Politiikalle missä itsenäisten ja vapaiden maiden eloa horjutetaan ja päätöksenteon oikeutusta kyseenalaistetaan. Venäjä on riisunut naamionsa.
Hallintovaliokunta jatkaa loppuviikon asian käsittelyä. Ensi viikolla tiistaina sitten eduskunta kutsuttu koolle ja toivottavasti ensi viikon perjantaina rajaturvallisuuslaista sitten pääsemme äänestämään.
Loppuviikon nyt minulla lomaa ja hieman aurinkoakin.
….
Kello 20.58
SDP hyväksyi osoitetusti rajaturvallisuuslain. Sitä vastustamaan jäi enää vasemmisto ja vihreät. Uskon kuitenkin edelleen, että muutama vihreistä Pekka Haaviston tammikuisten puheiden mukaisesti asettuu varmistamaan itärajan pitävyyden. Demareiden riveistä muutamat taasen irtaantuvat ryhmäpäätöksestä, mutta uskon kuitenkin 5/6 enemmistön ensi viikon perjantaina äänestyksessä löytyvän.
Tämän päivän hallintovaliokunnan päätös tärkeä ja sinänsä ihan ok pyöräyttää se vielä kertaalleen korjausten osalta perustuslakivaliokunnassa. Uskon, että pev toistamiseen näyttää laille vihreää valoa ja saamme itärajalle tärkeät uudet keinot käyttöön pahempia hetkiä varten.
Itse toivon, että erikoinen perustuslakivaliokunnan ratkaisujen arvostelu ja kyseenalaistaminen saisi jo loppua. Perustuslain arviointi kuuluu perustuslakivaliokunnalle ja sitä olisi syytä tälläkin kertaa kaikkien kunnioittaa. Niin mekin teimme esimerkiksi Juha Sipilän (kesk) hallituksen soten aikana, kun perustuslakivaliokunta sen katsoi perustuslain kannalta vaikeaksi säätää. Silloin ei muuten paljon annettu julkisuudessa sijaa ja tilaa sille pohdinnalle, että perustuslakivaliokunta olisi silloin voinut myös päätyä myönteiseen ratkaisuun tarkastellen uudistusta hieman toisenlaisesta kulmasta. Mutta se haluttiin silloin kaataa ja se myös kaatui ja sitä päätöstä kunnioitettiin. Nyt toki näyttää palveluiden kannalta olevan tämä Marinin (sd) ja keskustan sote-malli olevan kaikista malleista huonoin ja kallein. Mutta se on oman kirjoituksen paikka.
Nyt vähän lomaa ja ensi viikolla sitten tiistaina paluu eduskuntaan.