Itärajan täyssulku jatkuu – Raja pidetään kiinni juuri niin kauan kuin Venäjän toimet sitä edellyttävät

Blogi, perjantaina 12.01.2024

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus päätti eilen, että Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät edelleen suljettuina. Valtioneuvoston 11.1.2024 tekemä uusi päätös pitää koko itärajan suljettuna nyt 11.2.2024 asti, mutta valmius tämänkin jälkeen jatkaa täyssulkua on. Kansainvälistä suojelua ei voi siis edelleenkään hakea itärajamme rajanylityspaikoilla. Näillä toimenpiteillä haluamme pysäyttää itärajalla käynnissä ollut välineellistetty maahantulo. Venäjän hybridihyökkäys alkoi viime vuoden puolella ja jatkui välittömästi, kun rajan avaamista vuorokaudeksi kokeiltiin ja siksi nyt ei enää ole edes mahdollisuutta kokeilla rajan avaamista.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) totesi hyvin tänään Ylen Aamu-tv:ssä, että rajansulkua päätettiin yksimielisesti jatkaa, kun viranomaistieto kertoi, että hybridihyökkäys olisi jatkunut välittömästi avaamisen jälkeen. Eilisen päätöksen jälkeen Rantanen totesi samaa, että ”Viranomaisten kokoamien tietojen perusteella uhka Venäjän hybridivaikuttamisen uudelleen käynnistymisestä ja laajentumisesta aiemmin koetulla tavalla on kuitenkin erittäin todennäköinen. Siksi on välttämätöntä jatkaa itärajan sulkua.”

Venäjän hybridihyökkäyksen jatkuminen itärajalla aiheuttaa siis vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle sekä yleiselle järjestykselle Suomessa. Sisäministeriön eilisen tiedotuksen mukaan ”viranomaisten mukaan on selvää, että maahantulo on tapahtunut Venäjän viranomaisten tai muiden toimijoiden vaikutuksesta. Ilmiöön liittyy myös kansainvälistä rikollisuutta. Viranomaisten tietojen perusteella lähialueella on edelleen maahantulijoita odottamassa itärajan avaamista. Myös kiinnostus lähtömaista liikkeelle lähtöön on edelleen olemassa”.

Pääministeri Orpon tiedotustilaisuus joulukuun Eurooppa-neuvostosta sekä EU:n ja Länsi-Balkanin huippukokouksesta 13.12.2023. © Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia

Itse sain joku aika sitten tietoa, että Venäjän puolella hotellihuoneita oli Venäjän viranomaisten toimesta varattu juuri tänne tammikuun puoliväliin saakka. Oli siis ilmeistä, että hybridioperaatiossa käytettäviä ihmisiä majoitettiin hotelleihin odottamaan hyökkäyksen jatkoa. Viranomaisarviot nyt näyttivät tukevan näitä samoja huolia.

Orpon hallitus arvioi päätöksen sisältöä ja laajuutta säännöllisesti tilanteen kehittymisen perusteella yhteistyössä sisäministeriön ja muiden viranomaisten kanssa. Päätös kumotaan tai sitä muutetaan, jos se ei ole enää välttämätön kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle aiheutuvan vakavan uhan torjumiseksi.

Erinomaista toimintaa siis maamme sisäministeriöltä ja rajavartiolaitokselta. Sisäministeri Mari Rantanen on hoitanut tehtäväänsä kiitettävällä tavalla ja maamme koskemattomuus ja turvallisuus on laitettu nyt ykköseksi. Samaan aikaan sisäministeriö selvittää lisäksi vaihtoehtoisia keinoja ilmiön päättämiseksi. Mutta sen nyt totean, että rajamenettelylaki, mikä edelliseltä pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallitukselta jäi tekemättä ja mitä nyt valmistellaan ei tällaista tilannetta korjaisi. Nyt ei siis ole kyse turvapaikkapolitiikasta tai maahanmuuttopolitiikasta, vaan nyt on kyse turvallisuuspolitiikasta. Marinin hallituksen valmistelema rajamenettelylakiesitys oli myös huonosti valmisteltu ja siksi joudumme nyt tämän valmistelun tekemään uudestaan. Vasemmistohallituksen esitys ei huomioinut kaikkea EU:n direktiivin mahdollistamaa liikkumavaraa. Me teemme tästä laista nyt tiukimman mahdollisen ja sillä tulemme jatkossa estämään turvapaikanhakijoiden liikkumisen rajalta muualla Suomeen ja esimerkiksi edelleen muihin EU-maihin. Kielteinen päätös voidaan siis jatkossa antaa rajalla nopeutetulla menettelyllä EU:n direktiivin mahdollistamalla tavalla. Rajalla perusteettomaksi arvioitu turvapaikkahakemus tulisi siis jatkossa ratkaista neljässä viikossa sen jättämisestä ja turvapaikkaa hakenut pidettäisiin tämä aika valvottuna rajalla tai sen läheisyydessä sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa.

Mutta me tarvitsemme Suomeen ja koko EU:hun toimivan rajamenettelylain. Rajamenettelylaki siis mahdollistaisi jatkossa normaaleissa turvapaikanhakutilanteissa turvapaikkapäätöksen antamisen jo rajalla. Se ei siis olisi työkalu hybridihyökkäyksen torjumiseksi vaan nimenomaan normaalin turvapaikkahakuprosessin sujuvoittamiseksi. Rajalaki siis antaisi tällaisissa normaaleissa turvapaikanhakutilanteissa mahdollisuuden perusteettomien turvapaikkahakemusten käsittelyn jo rajalla tai sen lähellä. Tämä lainmuutos on tarkoitus tuoda nyt eduskuntaan kevätistuntokauden aikana ja laitamme siis myös tämän palasen kuntoon. Uudesta turvapaikanhakijoiden rajamenettelystä tulemme tekemään siis käytännön, joka on voimassa jatkuvasti.

Mutta nyt on tärkeintä, että itäraja pysyy kiinni ja pystymme näin maamme turvallisuuden takamaan. Huolta lisää nyt esimerkiksi se, että aiemman hybdirihyökkäyksen aikana maahamme työnnetyistä henkilöistä yli 120 ihmistä on merkitty kadonneiksi vastaanottokeskuksista. Itärajan syksyn aikana ylittäneistä 1323 haki Suomesta turvapaikkaa ja nyt heistä noin 10 prosenttia on kadonnut. Kun tiedämme millaiset riskit tapahtumaketjuun sisältyi niin nyt tilanne on todella huolestuttava. Missä nämä 120 henkeä on? Lähtökohtaisesti media näyttää antavan ymmärtävän, että he ovat jatkaneet matkaa muihin EU-maihin? Onko tällaisesta tietoa? Vai ovatko he Suomessa? Ja jos ovat niin missä ja minkä takia?

Syksyllä Sisäministeriön viranhaltijamuistiossa todettiin, että hakijoiden määrän kasvaessa myös riski siihen, että henkilöiden joukossa on rikollisia tai radikalisoituneita henkilöitä, on kasvanut. Myös poliisi arvioi tuolloin, että maahan saapuvien ihmisten joukossa voi olla myös henkilöitä, jotka ovat vaaraksi sisäiselle turvallisuudelle ja heistä osalla voi olla sotarikostaustaa. Ja nyt tulijoista yli 120 olin paikkaa emme tiedä?

Niinpä.

Eilinen ilta siis Helsingin Jäähallilla. Upea ilta suomalaisen urheilun ja liikunnan juhlan parissa. Paljon tuttuja ja paljon legendoja ja paljon tämänkin päivän tähtiä. Hieno ilta kerta kaikkiaan. Ja isot onnittelut vielä täälläkin Vuoden Urheilijaksi valitulle Lauri Markkaselle. Erittäin ansaittu tunnustus ja kunnianosoitus, vaikka oma valintani olisikin osunut toisin.

Perjantai-päivä ja töitä ja töitä. Tekemistä riittää.

….

Stubbila Hämeenlinnan avataan lauantaina 13.1.2023 kello 12.30. Juodaanko presidenttikahvit?Kello 16.01 ja jo Lopella. Lunta olikin ihan mukavasti matkan varrella, mutta varovasti, kun tultiin niin ehjinä perille päästiin. Jatketaan nyt vielä hetki töitä kotikonttorissa ja jos sitten vaikka laskeutuisi kohti ralliviikonloppua ja pari Stubbilan avaustakin on viikonlopun ohjelmassa. Kiva vkl siis tulossa.

Kommentit