Hyväksytkö poliisin ohjeiden noudattamatta jättämisen ja lain rikkomisen, jos mielenosoitus ajaa sinulle tärkeää asiaa? – Oikeus osoittaa mieltä on demokratian kulmakiviä, mutta se tulee tehdä lakia noudattaen

Blogi, maanantaina 07.02.2022

Mannerheimintien liikenteen sekoittamisesta on tullut uusi tapa osoittaa mieltä laittomasti.

Convoy mielenosoitus 2022

Teiden valtauksia on nähty aiemminkin mm. Jyväskylässä ja viime aikoina kasvavassa määrin Helsingissä. Elokapina on estänyt liikenteen laittomasti useampia kertoja ja useammissa eri paikoissa. Mielenosoitusta ei siis ole haluttu järjestää viranomaisten osoittamassa paikassa esimerkiksi Kansalaistorilla tai edes viranomaisten osoittamalla kadulla. Myös poliisin ohjeistusta ja jopa käskytystä on vastustettu ja aiheutettu myös laittomassa paikassa pidetyllä mielenosoituksella häiriötä. Poliisin resursseja Elokapinan mielenosoitukset ovat sitoneet valtavia määriä ja myös putkakapasiteettia ja varmaan lopulta myös jo muutenkin kovilla olevaa oikeuslaitosta.

Elokapinan toimintaa on arvosteltu laajasti ja osa lähinnä vihreistä ja vihervasemmistosta puolustaneet. On siis hyväksytty laiton tienvaltaus, liikenteen ja arjen sekoittaminen ja pysäyttämien ja myös poliisin vastustaminen. Siis hyväksytty, kun mielenosoituksen tavoite on ollut omien tavoitteiden mukainen. Elokapinan toimintaa ei siis nähty millään tavalla ongelmaksi, vaikka se rikkoi lakia ja jätti noudattamatta poliisin antamia ohjeita ja käskytystä.

Nyt viimeksi samanlaisen tienvaltauksen toteutti sitten Convoy -mielenilmaus. Hekään eivät välittäneet aiemmin annetuista ohjeista toteuttaa mielenosoitus Kansalaistorilla. Myös poliisin antamat ohjeet ja käskytykset jätettiin Mannerheimintiellä noudattamatta. Toimintamalli oli siis näiltä osin samankaltainen kuin Elokapinalla; ei pidetä kiinni sovitusta mielenosoituspaikasta ja ei noudateta poliisin antamia ohjeita ja käskytystä.

No, nyt kun tämän nostin esimerkiksi esille, niin mekkalahan oli vihervasemmistosta valmis. Nyt mielenosoittajat toimivatkin heidän mielestään myös tältä osin väärin. Oliko kyse siis siitä, että nyt mielenosoittajien ajamat asiat eivät olleetkaan heidän omien tavoitteiden mukaisia?

Nyt viikonloppuna järjestetyssä mielenosoituksessa oli lisäksi vielä syyllistytty kyllä minusta vastenmielisiin toimiin mm. poliisihevosia kohtaan ja muutenkin suoraan sanoen häiriköiden. Tämänkin itse tuomitsen. Ei tällainen toiminta kuulu laillisiin mielenosoituksiin tai suomalaiseen arkeen muutenkaan.

Itse en siis kummassakaan tapauksessa ole ottanut kantaa en Elokapinan enkä Convoyn ajamiin tavoitteisiin. Esillenostamiseni ei ole lähtenyt niistä eikä riipu niistä. Olen itse sitä mieltä, että tällaiset laittomat mielenosoitukset, poliisin antamien ohjeiden ja käskytysten noudattamatta jättämiset ja kansalaistottelemattomuutta. Ihmettelenkin, että meidän poliisitoimesta vastaavat sisäministeri, poliisiministeri, Krista Mikkonen (vihr.) nyt kuitenkin linjasi, että Ylellä 6.1.2022, että ”kansalaistottelemattomuus on yksi mahdollinen tapa vaikuttaa”. Yle totesi, että nyt ”koronarajoituksia vastustavassa Convoy Finland -mielenosoituksessa on osoitettu mieltä myös kansalaistottelemattomuuden keinoin”.

Elokapina kesäkuussa 2021

Minusta tällaiset linjaukset on yleisestä järjestyksestä ja poliisin toiminnasta vastaavalta ministeriltä hämmentäviä ja jopa vastuuttomia. Mikkonen totesi vain, että ”väkivalta tai ilkivalta ei kuulu kansalaistottelemattomuuden piiriin” ja, että ”se on mielestäni hyväksyttävä tapa silloin, kun toimitaan selvin päin, omalla nimellä ja omilla kasvoilla ja henkilö kantaa vastuun toimistaan”.

Minun mielestäni ei ole ja ei tavoite pyhitä keinoja. Itse vastustan lainrikkomista ja poliisinkin antamien ohjeiden noudattamatta jättämistä riippumatta siitä mitä kyseisellä toiminnalla tavoitellaan.

Tavoite ei pyhitä keinoja.

Minusta demokratiassa pitää riittää yhdessä laillisesti sovittujen keinojen. Ja näihin keinoihin kuuluu myös oikeus osoittaa mieltä. Järjestää myös mielenosoituksia. Mutta ne tulee tehdä lakia ja viranomaisten kanssa sovittuja toimintamalleja noudattaen.

Nyt twitterissä toinen laita öyhötti ja meuhkasi. Mannerheimintien sulkeminen olikin nyt taas väärin ja vastuutonta. Näytti siis siltä, että näille nyt vuorostaan vihreän ja vasemmanlaidan öyhöttäjille tavoite siis oli valmis pyhittämään keinot.

Ja kannattaa muistaa, että Mannerheimintien käyttämiseen mielenilmauksessakin saa toki poliisilta luvan, kun se tehdään sovitulla tavalla. Näin esimerkiksi on toiminut polttoaineenhintoja arvostellut Torviprotesti. Torviprotesti on saanut luvan tehdä mielenilmauksen pääkaupunkimme tärkeimmälle väylälle, mutta niin, että haitta on ollut selvästi rajattu ja myös pelastuslaitoksen toiminta on pystytty turvaamaan mielenilmauksenkin aikana.

Mitäköhän poliisissa mietitään heidän toiminnastaan vastaavan poliisiministeri Krista Mikkosen (vihr.) linjauksista?

Illalla tänään vielä A-Studioon ja siellä aiheena polttoaineiden hinnat, kotien lämmitys ja sähkönhinnat, inflaatio ja myös varmaan jotain mielenosoituksistakin.

 

 

 

 

 

Tagit: Convoy, Elokapina,

Kommentit