HS-Gallup näyttää politiikan suuntaa – Kokoomus nousussa, kun vaikeat ja välttämättömät toimet alkavat tuottaa tulosta

Blogi, keskiviikkona 19.07.2017

Tämän aamun Hesari julkaisi ensimmäisen varsinaisen gallupin hallituspohjan muutoksen tai oikeastaan perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Timo Soinin lähtö ja ajolähtö perustamastaan puolueesta näkyy perussuomalaisten kannatuksessa ja PS on vajonnut isojen puolueiden joukosta 6,3% kannatuksen pienpuolueeksi. Jussi Halla-ahon johdolla näyttää päälle 15 prosentin kannatusluvut olevan kaukaista historiaa.

Vanhan SMP:n ja perinteisten perussuomalaisten ja Timo Soinin kivijalalle rakennetaan nyt uutta puoluetta ja mielenkiintoista HS:n gallupissa oli se, että mukaan oli otettu tämä ryhmä jo Sininen Tulevaisuus -nimellä vaikka tällaista puoluetta ei maassa vielä edes ole. Taitaa olla ensimmäinen kerta kun vasta perustettavalle puolueelle mitataan ja saadaan myös gallup-kannatusta. Ryhmähän toimii toistaiseksi vain eduskunnassa ja eduskuntaryhmänä Uusi Vaihtoehto -nimellä. Mielenkiintoista nähdä saavatko joukot Timo Soinin kanssa uuden SMP-läisen puolueen vielä lentoon.

Samainen gallup vahvisti käsitystä siitä, että meidän työ kerää yhä enemmän kiitosta ja kannatusta. Kokoomus on nyt maamme suurin puolue ja meitä kannattaa 21 prosenttia suomalaisista. Se on todella kova tulos kun katsotaan aikaa mitä maassamme on eletty ja miten vaikeassa paikassa on taloutta laitettu nyt kuntoon. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on kuitenkin pystynyt hyvin keräämään arvostusta ja kannatusta asiakeskeisyydellään ja johtajuudellaan. Sitä tässä tilanteessa on kaivattu ja hyvä, että Orpo on tässä ollut suunnannäyttäjänä.

Nyt vaikeat, mutta välttämättömät päätökset ja myös säästöt alkavat tuottaa tulosta ja maamme talous on käännetty monien vuosien jälkeen kasvu-uralle ja työttömyys vähenee ja Suomeen syntyy koko ajan uusia työpaikkoja. Tehdyt ratkaisut ovat olleet kipeydestään huolimatta oikeita ja ennen muuta ratkaisevia ja mukava huomata, että nyt lopulta tehty työ ja päätökset kantavat hedelmää ja näkyvät arjen lisäksi myös gallupeissakin.

Olen ollut tyytyväinen siihen, että Kokoomus on säilynyt vaikeinakin hetkinä yhtenäisenä ja päättäväisenä ja päätöksentekokykyisenä. Ehkä siinä on näkynyt se Tasavallan presidentinkin antama ohje, että ”tekemättä ei voi olla”. Olen myös ollut tyytyväinen siihen, että olemme määrätietoisesti etsineet koko ajan ongelmiin ratkaisuja emmekä keskittyneet etsimään ongelmia. Ja olemme myös pitäneet sen mitä yhdessä olemme sopineet. Ja määrätietoisesti johtaneet esimerkiksi älyttömän sääntelyn purkua ja isompiakin uudistuksia. Veivaamista on nähty riittämiin ilman meitäkin.

Toiseksi suosituin puolue kesän gallupissa on pääoppositiopuolue SDP, jota kannattaa 19,6 prosenttia. Demarit ovat ottaneet entistä vahvemmin koko oppositiopolitiikan johtoonsa ja tämä näkyy kohonneina kannatuslukuina.

Mielenkiintoinen tulos oli myös Vihreiden kannatus. Ville Niinistöllä tuntui aika-ajoin hieman gallup-suosio nousevan hattuun, mutta nyt uuden puheenjohtajan Touko Aallon aikana nämä kannatusluvut on lyöty rikki samantien ja uusia ennätyslukemia tiskiin. Aalto näyttää löytäneen Vihreisiin uutta särmää ja kannatus on laajentunut. Nyt Aalto on nostanut Vihreät uuteen ennätyskannatukseen eli 15,5 prosenttiin ja Vihreät on nyt enää 0,9 prosenttia pienempi kuin Keskusta. Keskustan tilanne onkin tukala ja pahaa pelkään, että kolmen kärki tulee tämän vuoden aikana pitämään sisällään sinisen ja punaisen lisäksi vaaleampaa vihreää.

Juha Sipilän johdolla keskustan kannatus on laskenut enää 16,4 prosenttiin. Tämä näkyy myös koko Juha Sipilän hallituksen kannatuksessa. Sipilä ykköstä kannattaa enää 39,9 prosenttia suomalaisista, kun alussa kannatuspohka oli vielä 57%.

Gallupeja tulee ja gallupeja menee, sanotaan. Näinhän se onkin. Mutta toivottavasti tämä osaltaan hieman herättelee siihen mitä suomalaisten politiikassa arvostavat. Muuten menemme pian niiden puhelinmyyjienkin taakse. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset nimittäin luottavat vähiten puhelinmyyjiin ja toiseksi vähiten meihin poliitikkoihin.

Katse siis peiliin!

Kello 20.13 ja katselin tuossa juuri miten joutsenperhe lähti ensimmäiselle uinnilleen. Kuusi poikasta valkealla parilla ja ylvästä menoa Loppijärvellä. Kesän kauneimpia hetkiä.

Päivällä mukavat kahvit Launosten Kartanontien Kesäkahvilassa. Kannattaa vielä poiketa kahvilla vanhalla asemanseudulla jos täällä päin liikutte. Vielä ensi viikon idyllinen kesäkahvila vanhassa majatalossa avoinna ja tiistaina vielä musiikki-iltaa ja nyt perjantaina historiakierrosta. Hienoa Emmi ja kumppanit!

 

Kommentit