Heinonen haluaa parantaa kriisiviestintää – Erityisesti sikainfluenssan tiedottamisessa tarvitaan uusia keinoja

Uutiset, perjantaina 06.11.2009

Kriisitilanteiden viestintä on noussut ajankohtaiseksi aiheeksi erityisesti maailmanlaajuisen H1N1-viruksen tapauksessa. Tauti on nyt saavuttamassa täydessä mittakaavassa myös Suomen ja kuolemantapauksiltakaan ei olla vältytty. Kansalaisten epätietoisuus ja pahimmillaan myös väärä tieto voi kriisitilanteissa aiheuttaa hätäännystä. Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) haluaakin kiinnittää hallituksen huomiota myös siihen, että oikea-aikainen ja -sisältöinen viestintä on erittäin tärkeä osa turvallisuutta tällaisissa tilanteissa.

Ongelmana Heinonen näkee sen, että internet on nykyään nopea ja helppo ja usein jo yleisin tapa hakea tietoa, mutta tutkitun tiedon lisäksi internet levittää paljon myös tutkimattomia väitteitä ja mutu-tuntuma tietoa sekä lietsoo pelkoa. Heinonen toteaa, että vapaa kansalaistoiminta on hyväksyttävää ja internetin kulttuuriin kuuluu kaikenlainen tieto, eikä sitä tulekaan rajoittaa.

-Suositusta hakupalvelusta löytyy sikainfluenssalle lähes 2,5 miljoonaa osumaa. Olisi tärkeää, että tulosten kärjessä olisi esimerkiksi Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen sivut, joiden avulla ihminen voi saada ajantasaista ja oikeaa tietoa aiheesta, ehdottaa Heinonen.

Heinonen esittääkin ministereille, että hallitus luo kriisitilanteiden viestintään toimintamallin joka ottaa paremmin huomioon internetin mahdollisuudet ja myös uhat. Heinosen mielestä strategiaa tulisi harkita esimerkiksi puolustusministeriön, sisäasiainministeriön ja muiden hallinnon alojen kriisiviestinnässä.

Kommentit