Hämeenlinnan kuukausimarkkinoilla – Pääministeri Sanna Marinin toiminta herättää hämmennystä

Blogi, tiistaina 07.12.2021

Pakkanen paukkuu – Välihousun kelissä Hämeenlinnan kuukausimarkkinoilla.

Aikamoinen aamu ja Skodan nokka huurteessa kohti Hämeenlinnaa. Kuukauden ensimmäinen tiistai ja se tarkoittaa aina Hämeenlinnan kuukausimarkkinoita. Aika monet vuodet – toistakymmentä ainakin – olen näillä kuukausimarkkinoilla käynyt, mutta en muista, että tällaista -23 asteen pakkasta olisi joulukuun alun markkinoilla koskaan ollut? Voi olla, että on ollutkin, mutta tällaiset pakkasmarkkinat haluaa ainakin kylmyyden näkökulmasta nopeasti unohtaa.

Tänäänkin torilla aikalailla rauhallista ja hiljaista. Välihousut jalassa ja torilta vielä paksummat 100% pässinpukkimat seuraavia markkinoita varten mukaan. No muutama hyvä keskustelu aamun kahveilla ja toriteltallakin ja myös markkinamyyjien kanssa. Näyttää siltä, että nykyhallituksen hulluttelu alkaa käydä yhä useamman ymmärryksen yli. Ja täytyy myöntää, että en tällaista menoa ole itsekään koskaan nähnyt mitä tämä hallitus ja sen pääministeri Sanna Marin (sd.) on nyt lehtien palstoille suoltanut.

Itsenäisyyspäivän viikonloppu saikin aika erikoisia piirteitä ja hämmentäviä uutisia, kun julki tuli tieto, että pääministeri Sanna Marin oli juhlinut jälleen ravintoloissa. Niin kuin olen aiemminkin todennut, niin minusta pääministerilläkin on oikeus vapaa-aikaan ja niin tähänkin hetkeen ystäviensä kanssa. En siis pääministerin vapaa-ajan tekemisiin puuttuisi enkä puutukaan. Huoli kuitenkin nousi siitä, että pääministeri oli sivuuttanut annetut ohjeet ulkoministeri Pekka Haaviston koronatartunnan jälkeen ja vähät niistä välittämättä koronaan altistuneena lähtenyt vapaa-ajalleen ja nimenomaan ravintolaan. Miten ihmeessä? Pääministeri, joka on pian pari vuotta edellyttänyt ja vaatinut ihmisiltä vastuuntuntoa ja vedonnut, että ”nyt ei ole oikea aika lähteä mökille” jne.

Tällainen välinpitämättömyys koronan kanssa on näiden vuosien ja kuukausien jälkeen hämmentävää. Näyttää, että monet ovat jopa tällaisesta vihaisia. Ja ymmärrän senkin. Monien arki on ollut todella rajusti koeteltua näinä aikoina ja myös läheisten ja muiden tapaamisia on jouduttu kovallakin kädellä rajaamaan. Ja myös monen työ ja monen yrityskin on joutunut koronan edessä koetelluksi ja monet jopa menettäneet ne. Nyt kyllä olisi todellakin tärkeää, että jokainen toimisi tällaisissa tilanteissa vastuullisesti ja nimenomaan annettujen ohjeiden mukaan. Niitä ei anneta meitä kiusataksemme vaan nimenomaan läheisiä ja muita suojellaksemme.

Mutta jo viikonloppuna itse lyhyesti aihetta Twitterissä kommentoi. En olisi pääministerin vapaa-aikaa kommentoinut enkä tässä tilanteessa myöskään korona-altistumisen ja siihen annettujen sääntöjen sivuuttamista, mutta sitä en voinut jättää kommentoimatta, että pääministeri Sanna Marin kertoi, että valtioneuvoston turvallisuusyksikön viestit eivät tavoittaneet häntä kuin vastan juhlien jälkeen seuraavana aamuna?  Myöhemmin Marin kertoi, että hänellä ei ollut edes ministereiden ohjeistuksen mukaisesti mukana valtioneuvoston virallista puhelinta mihin nämä kriittisimmät VN-tike -viestit lähetetään. Tämä tieto lisäsi vain hämmästystäni ja ennen muuta huoltani.

Yle kertoi eilen 6.12.2021, että ”Helsingin yössä ilman valtioneuvoston puhelinta juhlinutta pääministeri Marinia yritettiin tavoitella ravintolaillan aikana eristäytymisohjeistuksella kahdesti”.

”Tekstiviestit lähtivät noin kello 20 ja noin kello 22.”

Tätä jouduin turvallisuutemme näkökulmasta kommentoimaan viikonloppuna. Kysymys kuuluu, että voiko todella maassamme tilanne on niin, että pääministeri ei itse noudata valtioneuvoston ohjeita virallisen puhelimen mukana pitämisestä? Ja, että pääministeriä ei tavoiteta koko illan aikana? Mitä olisikaan voinut tapahtua?

Iltalehti kertoi 6.12.2021, että ”Marinin mukaan valtioneuvoston turvallisuusyksikön ohjeistus tavoitti hänet vasta sunnuntaina, jonka jälkeen hän alkoi ”heti toimimaan”. Mitähän kaikkea Suomessa olisikaan voinut tapahtua vuorokauden aikana ennen kuin pääministeri huomasi ja ehti ryhtyä ”heti toiminaan”? Valtioneuvostossa on syytä käydä vakava keskustelu.

Joku myös kyseli viesteissä minulle pääministerin kyseisen viikonlopun seurasta, mistä mm. Ilta-Sanomat kirjoitti. En siihen kantaa ota. Jokainen voi itse arvioida. Mutta lopulta jokainen valitsee itse – niin myös pääministeri – kenen kanssa vapaa-aikaansa viettää tai kenen kanssa kaverikuvia juhlista ottaa.

Nyt jo eduskunnassa ja aamupäivän valtiovarainvaliokunta on takana. Kylmää on täällä merenrannassakin pääkaupungin pohjukassa. Välihousut jätän siis jalkaan.

 

Kommentit