Good morning America!
Mutta millaista huomenta huomenna Amerikassa toivotetaan? Itse uskon, että ihan hyvää käy tämänpäiväisissä presidentinvaaleissa miten tahansa. Suuri maa tulee pärjäämään tavalla tai toisella ja demokratiassa ei presidenttikään ole yksinvaltias.
Tällä hetkellä oma arvioni on se, että Donald Trump tulee vaalit voittamaan ja palaamaan Valkoiseen taloon. Ero valitsijamiehissä voi olla aika isokin, mutta toisaalta parin vaa´ankieliosavaltion kääntyminen kymmenyksillään toisinpäin voi jo toki tuloksenkin toiseksi kääntää. Tällaiset merkittävät osavaltiot olisivat esimerkiksi Michigan (15 valitsijamiestä) ja Pennsylvania (19 valitsijamiestä), jotka tällä hetkellä näyttäisivät olevan niukasti menossa Trumpille. Myös esimerkiksi Georgia ja Pohjois-Carolinan näyttäisi olevan Trumpille menossa, mutta niiden keikahduksen Kamala Harrisille peli vielä kestäisi. Tällöin ero olisi muutamassa valitsijamiehessä Trumpin hyväksi.
Jos näitä kahta isoa ratkaisijaan katsoo, niin niistä Michiganissa peli on eri gallupeissa kääntynyt ehdokkaasta toiseen. Kun muistamme tilanteen ja tulokset kaksista edellisistä vaaleista niin Trump olisi tässä valossa vahvoilla. Hillary Clinton johti 2016 gallupeissa jopa 5 prosenttiyksikön erolla Trumpiä ja viimeksi Joe Biden vastaavalla erolla vuonna 2020, mutta varsinaisen vaalipäivän vei 2016 Donald Trump ja 2020 Bidenin johto kesti. Nyt tilanne on vieläkin tiukempi. Ehkä historian tiukin.
Pennsylvanian tilanne on myös mielenkiintoinen ja aina seuraamisen arvoinen. Kamala Harris johti siellä pitkään, mutta viime kuussa Trump ajoi ohi ja nyt kysymys kuuluukin, että kestääkö noste vielä vaalipäivään?
Nuo kaksi muuta esille nostamaani osavaltiota näyttäisivät menevän Trumpille. Pohjois-Carolinassa Trump on korjannut potin niin 2016 kuin 2020 ja myös nyt gallupit näyttävät republikaanien väriä. Toki sielläkin gallupeissa on ollut eroja nyt ja 16 valitsijamiehestä käydään tiukka kisa. Georgiassa Trump on gallupeja johtanut ja napannee valitsijamiehet – 16 – itselleen.
Peli siis näyttäisi olevan hyvässä asetelmassa Donald Trumpin kannalta. Saattaa jopa olla niin, että kaikki vaa´ankieliosavaltiot menevät nyt Trumpille? Aika yleisesti gallupit ovat jenkeissä mitanneet Trumpille vielä hieman todellisuutta matalampia kannatuslukuja. Kyse lienee vähän samasta mistä meillä on muutamissa vaaleissa saatu makua perussuomalaisten osalta. Gallupit eivät ole onnistuneet tavoittamaan kaikkia kannattajia tai osa kannattajista ei syystä tai toisesta olekaan galluppiin vastatessaan kertonutkaan todellista ratkaisuaan. Tai sitten se ratkaisu on vielä matkalla äänestyskoppiin muuttunut?
Eilen uutisissa haastateltiin nuorta miestä. Taisi olla autokorjaamoyrittäjä? Ja juuri nämä nuoret miehet ovat nyt pelin ratkaisijan roolissa. He äänestävät isolta osin Trumpia. Mutta kysymys kuuluukin, että jos he eivät lähdekään äänestämään? Tai jos lähtevät, kuten Jakomäessä 2003 lähtivät, niin peli lienee Trumpin.
”God bless America”
Oma veikkaukseni on siis se, että Donald Trump vaalit voittaa. Tämä ei siis ole toivomus tai toive, vaan silkkaa matematiikkaa siitä mitä uskon Yhdysvalloissa tapahtuvan. Ja kuten aiemminkin olen todennut, niin valitaan Yhdysvaltain presidentiksi sitten koska tahansa kuka tahansa, niin meidän tulee ja me tulemme hänenkin kanssa toimeen.
Iso juttu muuten nyt alkavissa vaaleissa on myös se mitä tapahtuu muissa samaan aikaan toteutettavissa vaaleissa?
Nyt alkavissa vaaleissa äänestetään presidentin lisäksi myös mm. senaattoreista, edustajainhuoneen edustajista, kuvernööreistä ja vielä lukuisista paikallisista päättäjistä.
Iso mielenkiinnon aihe onkin juurikin kongressivaalien tulos. Demokraattien niukka enemmistö senaatissa nimittäin saattaa nyt vaihtua republikaaniseksi, mutta toisaalta on mahdollista, että edustajainhuoneen republikaanienemmistö taasen kääntyisi demokraateille. Jos näin muuten kävisi niin se olisi aikalailla historiallista. Kongressin kamareiden enemmistöjen vaihtuminen ns. päittäin ei ole nimittäin koettu 230 vuoteen. Mutta tilanne on niin tiukka, että muutos voi jäädä puolitiehen ja silloin se tarkoittaisi, että molemmat kamarit tulisi saman puolueen valtaan. Gallupit ovat tällaista värisuoraa nyt ennustaneet juurikin republikaaneille. Kaikissa vaaleissa peli on siis hyvinkin tasainen.
Ja olen varma, että myös itse presidenttiehdokkaatkin seuraavat näitä muitakin vaaleja isolla mielenkiinnolla. Molempien kamareiden menettäminen vastapuolelle olisi valittavalle presidentille järisyttävä menetys ja kivi kenkään, kun sitä jo toisenkin menetys on totutusti ollut. Presidentti Joe Biden on ollut useasti haasteissa kaudellaan republikaanienemmistöisen edustajainhuoneen kanssa. Ohi kongressin presidentti voi toki agendaansa ajaa asetuksien kautta, mutta paljon vaikeampaa ja rajoittuneempaa se on joka tapauksessa.
Mutta ehkä tämä on juuri sitä demokratian hienoutta ja voimaa, ainakin niissä tilanteissa, kun oma presidenttiehdokas häviää ja valittu pyrkii tekemään politiikkaa mitä itse vastustaa tai minkä kokee vastenmieliseksi. Kongressi toimisi siis merkittävä presidentin vallan rajoittajana. Tällaisia kysymyksiä USA:ssa eri puolilla on varmasti maahanmuutto, Meksikon raja-aita, abortti, inflaatio ja veronkevennykset ja pahimmillaan jopa ministerinimitykset.
Äänestyspaikat avautuvat meidän aikaa isolta ison vasta tänään iltapäivällä, osa jo nyt aamusta kello 7 Suomen aikaa, ja sulkeutuvat sitten varhain keskiviikkona. Sen jälkeen tuloksia alkaa tippuilla. Tai oikeastaan jo nyt ensitulokset on saatu. Pari tuntia sitten äänestys alkoi Dixville Notchissa New Hampshiressä. Siellä äänestäjiä on peräti kuusi, kyllä 6, ja äänet jakautuivat yllätys yllätys 3-3 Trumpin ja Harris välillä. Neljä vuotta sitten ääniä annettiin viisi ja silloin se kaikki muuten menivät Bidenille.
Moni varmasti rapakon takana tänään toteaa vähintäänkin mielessään, että…
”God Bless America”