Eduskunta haluaa lisätä vieraspetopyyntiä ja kosteikkoja

Kynästä, lauantaina 20.07.2024

Eduskunta haluaa lisätä vieraspetopyyntiä ja kosteikkoja

Uskallan sanoa, lähes 20 vuoden eduskuntatyön kokemuksella, että meillä on nyt ainakin koko 2000-luvun metsästysmyönteisin hallitus ja hallitusohjelma. Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus on kiistatta metsästysmyönteinen ja sen hallitusohjelmassa toteamme vieläpä, että ”metsästys on arvokas osa suomalaista elämänmuotoa”. Hallitusohjelmamme mukaan metsästyksen yhteiskunnallinen merkitys tunnustetaan ja sen tulevaisuus turvataan. Perustavaa laatua olevat kirjaukset.

Ja ne myös meitä velvoittavat.

Olemmekin päättäneet, että maassamme mahdollistetaan jatkossa sellaisten lajien metsästys ja hyödyntäminen, joiden kanta on riittävän vahva, mutta myös sellaisten joista on haittaa luonnolle ja ihmisille. Etsimme paraikaa ratkaisuja mm. susien ja karhujen kannan hoidollisen metsästyksen jatkamiseksi. Olemme yksiselitteisesti hallitusneuvotteluissa sopineet, että tämä mahdollistetaan, viime kädessä omaa kansallista lainsäädäntöä muuttaen, jos jatkuvat valitukset, ja oikeuslaitos niiden myötä, tämän muuten estävät. Tasapaino tulee varmistaa.

Päätöksiä tehdään myös mm. naakka- ja variskantojen säätelemiseksi ja toisaalta hylkeiden metsästystä merialueilla tullaan tehostamaan vaelluskalakantojen turvaamiseksi. Haluamme myös torjua metsästyksen ja luonnonsuojelun välistä vastakkainasettelua, eikä metsästysmahdollisuuksia enää kavenneta perusteetta esimerkiksi luonnonsuojelualueilla. Haluamme myös lisätä ampumaratojen määrää ja turvata olemassa olevien toimintaa ja harjoittelussa tarpeelliset lyijyluodit haluamme pois EU-lyijykiellosta.

Mutta yksi iso juttu on se, että tunnistamme hallitusohjelmassa myös meidän metsästäjien tekemän riistanhoitotyön tärkeänä osana luonnonsuojelua ja parantaa luonnon monimuotoisuutta. Aikanaan itse tein esityksen eduskunnassa, että tähän osoittaisimme oman erillisrahoituksen. Syntyi perinne 100 000 euron rahoituksesta Suomen Metsästäjäliitolle. Nyt tälle vuodelle kasvatimme valtiovarainvaliokunnassa Suomen Metsästäjäliitolle annettavan tuen 150 000 euroon. Olen ajatellut, että tällä tasolla se pitäisi myös jatkossa pitää. Rahoituksella nimittäin haluamme kannustaa jatkamaan ja kehittämään mm. Mökkiläiset vieraspetopyyntiin -hanketta, jonka tarkoituksena on aktivoida mökkiläisiä pyytämään pienpetoja joko itse tai pyytäen apua alueen metsästäjiltä. Haitallisiksi vieraspedoiksi luokitellut supikoira ja minkki nimittäin uhkaavat maamme upean ja ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuutta.

Toinen tällainen hanke on Sotka levähdysalue -hanke, jonka tarkoituksena on auttaa taantuvien riistalintujen kannat nousuun. Helmi-ohjelman osana Sotkan oman levähdysaluehankkeen tavoitteena on muodostaa maahamme kattava levähdysalueverkosto, jossa linnut viihtyvät pidempään. Valmiina tällainen levähdysalueverkosto varmistaa lopulta linnuille hyvät ja häiriövapaat kosteikot syksyn muuttoon valmistautumista varten.

Tunnustetaanko meillä vieläkään riittämiin metsästyksen ja luonnonsuojelun välistä yhteyttä?

Minusta ei. Eikä sitä ainakaan kaikki tahdo ymmärtää millään. Euroopan laajuisesti, meidän yli 7 000 000 metsästäjän suojelutoimien osoittamiseksi, tuleekin ehdottomasti jatkaa työtä. Muutama vuosi sitten kansainvälinen edunvalvontajärjestömme FACE  julkisti biodiversiteettimanifestinsa. Se oli Euroopassa ensimmäinen ja osoitti, miten me Euroopan metsästäjät säilytämme luonnon monimuotoisuutta. Tietokanta kasvaa koko ajan sisältäen metsästykseen liittyviä suojeluhankkeita, osoittaen meidän metsästäjien ponnistelujen merkityksen suojelualueilla ja niiden ulkopuolella monien erilaisten luontotyyppien ja lajien kohdalla.

Me tiedämme työmme arvon. Pidetään siitä myös yhdessä ääntä.

Timo Heinonen
Kansanedustaja
Metsästäjä

Kommentit