Eduskunta aloitti hallitusohjelman ruotimisen – Keskusta ottaa etäisyyttää tekosiinsa

Blogi, keskiviikkona 21.06.2023

Tänään sitten eduskunta pääsi ns. tositoimiin hallitusohjelman kanssa. Pääministeri Petteri Orpo esitteli oman hallituksensa ohjelman eduskunnalle ja tämän jälkeen se jätettiin eduskunnan keskusteltavaksi. Aikalailla odotettu oli keskustelun kaava. Vihervasemmisto haukkui ohjelman muutamaa pientä kiitosta lukuun ottamatta ja keskusta räpisteli puheenjohtaja Annika Saarikon kanssa eroon entisestä sulhasestaan. Vähän tuli Saarikon puheista sellainen olo, että keskusta ei oikein enää edes muista, että juuri neljä vuotta se toimi takuupuolueena ja pönkänä Marinin vasemmistohallitukselle. Ilman keskustan ja Saarikon tukea ei nimittäin tätä hallitusta olisi koskaan syntynyt eikä se olisi neljää vuotta kasassa pysynyt. Jokaisen sen päätöksen nimittäin kuittasi ja hyväksyi keskusta.

Nyt tänään keskustan puheet olivat kuin erään heidän kokeneen konkarin sanat Anne Berneristä vaalikauden 2015-2019 jälkeen, kun kyselin jotain heidän ministeristään. Keskustafundeeraaja totesi, että ”En tunne kuin nimeltä, nimeltä tunnen”.

Tänään Saarikko osoitti samanlaista henkeä koko vihervasemmistoa kohtaan tehden peräeroa entisiin hallituskumppaneihinsa oikein kunnolla ja niin ryhmäpuheenvuorossa kuin debatissakin alleviivaten. Mielenkiintoista onkin nähdä miten keskustalaiset nyt suhtautuvat hallitusohjelmaan ja sen toimenpiteisiin, kun eduskunnan päätettäväksi tulevat? Monet keskustalaiset ovat nimittäin kahden kesken todenneet, että ”onhan tämä Orpon ohjelma nyt erinomaisen hyvä ja sellainen mitä olisi jo kaivattu viime kaudella” ja osa on ohjelmaa kuvannut jopa ”keskustalaiseksi”. Nähtäväksi jää.

Nyt tänään eduskunnassa ensimmäinen kierros keskustelua puhemiehen vaalien jälkeen ja huomenna sitten jatketaan ja ensi viikolla ainakin vielä pari päivää. Kohta pääsee keskustaoikeistolainen Orpon hallitus sitten ohjelmaansa toteuttamaan.

Eteenpäin!

Kommentit