Autoverosta kannattaa ja voidaan luopua – 7 miljardia liikenteeltä riittää korjausvelkaankin

Blogi, sunnuntaina 12.04.2015

Väliaikainen autovero täyttää pian 60 vuotta. Vuonna 1958 väliaikaiseksi säädetty autovero on pysynyt siis väliaikaisesti elossa jo 57 vuotta eikä taida loppua näkyä. Tai näkyy jos niin halutaan.

Meillä Suomessa autovero on Euroopan korkeimpia. Sen takia meillä ajetaankin myös Euroopan vanhimmilla autoilla. Ja se tarkoittaa isompia päästöjä ja vanhempaa turvallisuusteknologiaa. Väliaikainen autovero siis on kannustanut pitämään Suomessa autoa pitkään ja näin ollen vuoteen 2020 mennessäkään ei liikenteemme päästöt tule laskemaan tavoitteidemme mukaisesti. Olemme sitoutuneet vähentämään vuoteen 2020 mennessä liikenteen hiilidioksidipäästöjä 15 prosenttia vuoden 2005 tasosta. Tähän emme koko ajan vanhenevalla autokannallamme tule pääsemään.

Tämä turvallisuus on sitten toinen juttu. Jos vertaamme esimerkiksi meitä ja Ruotsia niin tilanne on hyvin erilainen. Vaikka siis liikennekulttuurimme ja tiestömme on pääasiassa aikalailla toisiaan vastaavaa. Meillä sattuu kuitenkin huomattavasti enemmän onnettomuuksia kuin Ruotsissa mikä on liikenneturvallisuudessa uudemmalla autokannallaan maailman ykkönen. Me emme mahdu enää edes kymmenen kärkeen. Automaahantuojien toimitusjohtaja Tero Kallio listasi tähän syitä todeten, että ”suomalaiset autot ovat niin vanhoja että niissä on vähemmän turvatyynyjä ja ABS-jarruja, puhumattakaan ajonvakautusjärjestelmistä, uusimmista korirakenteista ja kuolleen kulman vahdeista.”

Autoverosta on siis järkevää luopua. Niin myös mm. siksi, että sen tuottokin vähenee kovaa vauhtia. Vuonna 2008 autovero sidottiin hiilidioksidipäästöihin. Tämä tarkoitti sitä, että autoveron tuotto pieneni kun uudet autot ovat kokoajan ympäristöystävällisempiä. 2012 tuottoa pyrittiin korjaamaan inflaatiokorotuksella autoveroon. Mitä se teki. Se hidasti autokauppaa entisestään ja vanhentaa näin edelleen autokantamme keski-ikää. Korotuksella piti saada aikaan 90 miljoonaa euroa lisää verotuloja, mutta tässäkin himoverottaminen toimi toisinpäin. Korkeampi vero ei taannutkaan suurempaa tuloa vaan itseasiassa valtion verotulot pienenivät 200 miljoonaa.

turengin markkinatMeillä on siis EU:n toiseksi korkein autovero heti Tanskan jälkeen. Ja meidän autokanta on Euroopan vanhinta. Jos oikein muistan niin vain Latviassa ajetaan meitä vanhemmilla autoilla. Viime vuonna 2014 Manner-Suomessa rekisterissä olevien henkilöautojen keski-ikä oli 13,5 vuotta. Lisäksi keskimääräinen romutusikä on meillä 20,3 vuotta. Sekin on viisi vuotta korkeampi kuin EU-maissa keskimäärin.

Tero Kallio on todennut, että autoveron poistuessa uuden henkilöauton keskihinta alenisi noin 7 500 euroa ja heti autokantamme alkaisi nuorentua ja muuttua ekologisempaan ja turvallisempaan suuntaa.

Kallion olla kolme hyvää mallia mahdollisuudeksi luopua autoverosta:

A) Autoveron voisi esimerkiksi puolittaa ja samalla nostaa vuosittain maksettavaa ajoneuvoveroa. Autoilijoita kohdeltaisiin tasapuolisesta niin, että korkeamman autoveron maksaneet autoilijat maksaisivat matalampaa ajoneuvoveroa tietyn siirtymäajan.

B) Toinen vaihtoehto olisi kilometriveron käyttöönotto. Sitä ennen verotuksen painopiste pitäisi kuitenkin siirtää auton hankinnasta sen käytön verottamiseen. Toinen tapa verottaa auton käytön mukaan olisi korottaa polttoaineveroa. Mutta jotta valtio saisi edelleen saman määrän verotuloja, polttoaineen litrahinnan pitäisi nousta 30 senttiä.

C) Kallio on pohtinut myös mallia missä autovero olisi nykyisen suuruinen mutta se muutettaisiin osamaksuksi. Jos keskimääräinen uuden auton autovero 7 000 euroa jaetaan 20 käyttövuodelle, vuodessa tulisi maksettavaksi 350 euroa. Se kannustaisi ostamaan uusia autoja, mutta valtio saisi täydet verotulot vasta vuosien kuluttua.

Itse kannatan siis autoverosta luopumista. Uuden auton ostamista ei kannata eikä pidä verottaa nykyisellä tavalla. Faktat ja turvallisuus puhuu sitä vastaan. Muutospainetta kasvattaa myös kansainväliset uudistukset. EU: ssa ja myös YK:nkin toimesta on tekeillä useita autoverotukseen vaikuttavia säädöksiä. Suunnitteilla on esimerkiksi uusi rekisteröintiasetus, joka sallisi meidän käyttää vapaasti autoa, joka on rekisteröity mihin tahansa toiseen EU-maahan. Suomalaisen auto voisi siis olla rekisterissä vaikkapa Bulgariassa.

Siirtymänajalla meidän on mahdollista luopua autoverosta. Näin muuten Ruotsi teki jo vuonna 1995 liittyessään Euroopan Unioniin. Ja autokantamme kertovat sen kummassa maassa tehtiin oikein ja järkevämmin.

Kallio esitti kysymyksen, että ”poliitikkojen on joka tapauksessa kysyttävä itseltään, halutaanko Suomessa uudistaa autokantaa ja ratkaista päästöihin ja liikenneturvallisuuteen liittyvät ongelmat. Ja halutaanko tänne paremmin hallittavissa oleva verojärjestelmä – ja halutaanko varautua EU-tasolta tuleviin muutoksiin.”

17290_10153249784821670_596548688992266649_n

Turengin Markkinoilla sellainen ryysis että meinas Heinosen pojalta kuvanottokin unohtua. No ei sentään… Kolmen tunnin jälkeen kun tori hiljeni niin Martin kanssa vielä taktiikkapalavetia vaaleista ja nyt Lopen vaalikahvilalle 14-15. Tervetuloa!

1798865_10153250620336670_5331137577165510799_n

Tänään kävin Portaankorvassa katsomassa omaa Lumihuippuani. Sain kaverin syntymäpäivälahjaksi Portaankorvan tilan väeltä. Ja kuvissa myös tilan ministerisarjan uusin tulokas Lenita ministerimme Lenita Toivakan kaima. Niin ja päivän vanha uusin tulokas

11133819_10153250597306670_2107950524013056960_n

Tässä siis minun ihan oma lehmäni nimeltään Lumihuippu! Portaankorvassa tyytyväisenä neiti kasvaa ja pian parasta maitoa Valiolle.

22095_10153250575816670_162066819485818017_n

Ja tässä Liisa ja Pekka Salmelan ministerisarjan uusin tulokas eli neiti Lenita ministeri Lenita Toivakan mukaan. Emona Jutta 🙂

11156341_10153250612326670_1581049360625041704_n 11149336_10153250601761670_4928029547186935345_n Minun vastaus on selvä. Minä haluan.

Kaiken kaikkiaan meillä kerätään muuten liikenteeltä veroja eri tavalla vuosittain 7 miljardia. Tästä vain kymmenesosa palaa liikenteeseen. Samaan aikaan tiestömme korjausvelka kasvaa vuosi vuodelta ollen nyt jo reilusti yli 2 miljardia. Eli tästä isosta potista kyllä riittää myös tiestömme kuntoonlaittamiseksi rahat jos vain on poliittista tahtoa. Se vaatii yhteisen päätöksen ja useamman vuoden ohjelman hengessä ”Valtiontiet kuntoon”. Tätä olen eduskunnassa esittänyt sillä tällaisesta kansallisomaisuudesta pitäisi ja pitää pitää parempaa huolta.

Nyt taas itsekin tienpäälle. Vaali-Vito on kulkenut nyt yli 10 000 kilometriä tämän kampanjan aikana ja kulkee tänäänkin muutaman sata lisää. Ja osa niistä luvattoman huonossa kunnossa olevilla valtion pienemmillä teillä. Ja samaan aikaan pitää palauttaa myös tästä liikenteeltä kerätystä veropotista rahaa yksityisteiden ylläpitoon ja peruskorjaukseen. Tällaisista kohteista säästö on kuin talvella… omiin housuihinsa.

Tänään upeat markkinat Janakkalan Turengissa. Parituntinen venyi kolmeen tuntiin Kokoomuksen teltalla. Juttukavereita siis todellakin riitti ja myös hyviä uutisia äänestyskopiltakin. Jakoon myös iso kasa vaalimainoksia ja totta kai kettukarkkejakin.

Janakkalasta tulee nyt todella paljon palautetta ja viestiä siitä, että valinta on nyt osunut minuun. Toki aina Janakkala ollut minulle vahvaa tukialuetta, mutta nyt tuntuu että moni maanviljelijä ja myös yrittäjä on valinnut minut ehdokkaakseen. Ja totta kai aika monet opettajat ja sportinkin parissa toimivat tulivat tänäänkin juttusille. Toivottavasti myös päätyvät minuun.

Iso kiitos vielä Janakkalan Kokoomukselle järjestelyistä ja paikallisille jalkapalloilijoille hienoista markkinoista. Aurinkokin kun helli niin mikäs siinä oli kampanjaa tehdessä.

Aamulla jo ennen Turenkiä piipahdin sekä Lopen Nesteen että Shellin aamuparlamenteissä ja iltapäivällä sitten kävin ystävieni Liisa ja Pekkalan maitotilalla Portaankorvassa. Aikanaan sain sieltä itselleni Lumi-kummilehmän ja sen kautta tilasta tuli myös virallinen MTK:n Kummitilanikin ja nyt helmikuussa minusta tuli myös lehmän omistaja kun Liisa ja Pekka antoivat minulle 40-vuotislahjaksi Huipun tyttären upean Lumihuippu-hiehon. Neidille veinkin tänään kampanjani tarran 🙂

Portaankorvasta on tullut minulle tärkeä paikka ja Liisasta ja Pekasta ja heidän perheestä hyviä ystäviä. He ovat olleet minulle monessa maatalousasiassa paras apu ja neuvojat. Ja tällaista tilaa on hieno seurata ja mainostaakin. Huippulaatuista Valio-maitoa ja tyytyväisiä ja hyvinvoivia eläimiä joista välitetään ja huolehditaan. Pian taas kesälaitumet kutsuvat ja silloin yritän taas olla paikalla. Se on hauskaa katseltavaa.

Mutta muistakaahan taas kaupassa ostaa niitä Joutsenlippu-tuotteita. Muuten tällaiset hienot tilat eivät tulevaisuudessa pärjää. Mutta onneksi meillä on kaupassa mahdollisuus myös äänestää ja vaikuttaa ja valita kärryihin puhtaita ja hyviä lähellä tuotettuja suomalaisia tuotteita. Ja ne siis myös työllistävät ja rakentavat näin tätä hienoa maatamme. Suosittelen!

Tänään myös kahvit Lopen kahvilallani ja sitten illansuussa kahvit myös Riihimäen kahvilalla. Ja illalla vielä sain vieraakseni juttelemaan liikunta-asioista ehdokkaistamme Titta Andersso-Bohrenin. Itse kerroin hieman Valtion Liikuntaneuvoston uusista linjauksista ja mm. tuoreesta päätöksestämme ohjata valtion tukea nyt Hämeenlinnan Uimahallille, Heinolan Uimahallille ja Lahden talviurheilukeskukselle. Ja totta kai moneen muuhun kohteeseen ympäri Suomen. Illalla myös keskusteltiin Riihimäen salimaksuista. Me teimme Lopella erilaisen päätöksen ja teimme alle 18-vuotiaiden sali yms. vuoroista maksuttomia. Itse uskon, että se tuottaa panostuksen moninkerroin takaisin. Riihimäellä päädyttiin toisenlaiseen ratkaisuun. Mutta jokainen kunta ja kaupunki tekee ratkaisunsa itse tuntien parhaiten oman tilanteessa ja tarpeensa. Fakta on kuitenkin se, että liikuntaan ja urheiluun laitettu euro tulee moninkerroin lopulta takaisin.

Huomenna sitten kiertuepäivää vetämään Lounais-Hämeestä alkaen. Ohjelmassa Forssa, Tammela, Humppila, Loppi ja Riihimäki.ruusu

HUMPPILA

 

 

Kommentit