Alkoholilain pelot eivät ole toteutuneet – A-Olut ja juomasekoitutkset eivät olekaan sekoittaneet kauppaa eikä saatikka ihmisten päitä

Blogi, perjantaina 02.02.2018

Aamulla lueskelin maakuntalehteä ja silmiini osui toimittaja Arno Juutilaisen juttu alkoholilain uudistuksen vaikutuksista. Hämeen Sanomissa julkaistua juttua puffattiin ensin lehden etusivulla otsikolla ”A-oluen myynti ei räjähtänyt kasvuun” ja sisäsivulla itse jutussa kerrottiin heti otsikossa, että A-oluesta vain pieni muutos kaupan myyntiin.

Ensimmäinen kuukausi ei siis ainakaan näytä toteuttaneen THL:n ja muiden lain vastustajien pelkoja ja uhkamaalailuja. Alueemme S-ryhmä eli Hämeenmaa oluen myynnistä vain viisi prosenttia myytiin A-oluena. Eli se näyttää pitäneen paikkansa kun me lain kannattajat totesimme, että muutos tulee olemaan vastaanvanlainen kuin ravintoloissakin eli vaikka nelosta onkin tarjolla niin valtaosa ostaa paremman makuista kolmosolutta. Ja mauan takia vahvemmissa sitten taas suositetaan pienpanimoiden oluita tai muita erikoisolueita. Mutta niitä ei Hiace-lasteja osteta vaan pullo ruuan seuraksi tai ravintolassa seurustelukaveriksi.

Myös litramäärässä Hämeenmaan myynti kasvoi vain hieman ja toimitusjohtaja Olli Vormiston mukaan vaikka ”poru oli suuri, niin muutos on ollut marginaalinen”. Ja vielä ei ole tietoa siitä, että mitä muutos tarkoitti Alkon nelosoluen ja lonkeron myyntimääriin eli jos ja kun siellä oli laskua niin muutos taitaa olla plus miinus nolla. Mielenkiintoista nähdä sekin jatkuuko alkoholin kulutuksen lasku siis tästä pelottavasta muutoksesta huolimatta tulevaisuudessakin.

Hämeenmaa kertoo, että muutos vähensi heillä vanhan kaupan lonkeron myyntiä selvästi. Korvikelonkero ei siis enää käy kaupaksi. Vormiston mukaan myös siiderin myynti on laskenut. Mielenkiintoista siis kaupan lonkeron ja siiderin myynti laski alkoholilain uudistuksen myötä.

Sitten nämä juomasekoitukset joita on ollut kaupoissa jo pitkään, mutta mitä nyt lain vastustajat kutsuivat limuviinoiksi ja pelottelivat miten lapsille myydään pian Hello Kitty -kossusekoitusta. No kaikki tiesivät, että ei tietenkään myydä. Sehän olisi rikoskin. Mutta se oli niin raflaavaa puheessa väittää ja lehdet sen uskoivat ja ulos kirjoittivat. Näitä juomia on siis ollut kaupoissa jo pitkään ei tosin ennen eikä nytkään Hello Kitty -nimellä, mutta esimerkiksi Breezerinä ja vastaavina. Nyt näiden valmistustapa vain vapautettiin ja haluttiin tukea mm. näin kotimaisia toimijoita ja myös suomalaista maanviljelyä. Mutta mitä tapahtui kaupassa? Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoo, että ”limuviinojen myynti on marginaalista. Alkoholijuomista ne ovat meillä myynnin määrässä sijoilla 90-120”. No mutta miten tässä nyt näin kävi THL ja Pekka Puska?

Mielenkiintoista on se, että alkoholilain uudistus jatkoi myös alkoholittomien olueiden myynnin kasvua. Ihmiset eivät siis halunneetkaan 4,7% tai sitä kauheaa 5,5% vaan ruokapöytiin ostetaan lisääntyvässä määrin alkoholittomia oluita. Ihan siis vain mauan takia.

Hämeen Sanomissa kerrotaan, että Hämeenmaan tammikuun tilastojen mukaan uuden alkoholilain vaikutukset eivät vastaa edes hallituksen esityksessä arvioitua kulutuksen kasvua. Alkoholin tilastoitu kulutus ei ole kasvanut siis ehkä lainkaan.

Toimittaja Arno Juutilainen tituleeraakin kirjoituksessaan laista lausuntoja antaneita nyt enää ”niin sanotuiksi asiantuntijoiksi” ja heidän mukaan kun A-olueiden ja ”limuviinojen” myynnin kaupoissa piti vaikuttaa tuhoisasti kansaan ja erityisesti nuorisoon. Juutilaisen mukaan tällaisia vaikutuksia ei ole havaittavissa.  Hämeenmaan toimitusjohtaja toteaakin, että heillä muutos on vastannut aika tarkkaan niitä odotuksia, joita kaupalla oli.

Itse kun kaupan ja panimoalan asiantuntijalausuntoja eduskunnan siteerasin ja jopa vain heidän tilaamiaan tutkimuksia lainasin niin minulle lain vastustajat huusivat kitarisat vilkkuen miten puhun lobbareiden suulla. Taisinkin siis puhua niiden oikeiden asiantuntijoiden suulla.

Katsotaan miten kehitys jatkuu ja mitä kevät ja kesä tuovat tullessaan, mutta edelleen ja yhä vahvemmin uskon näihin asiantuntijoihin enkä puskista tulleisiin pelotteluihin.

Perjantai ja kello 20.13 ja tänään hieman Riihimäellä asioita ja mukava lounas mm. tanssikouluasioiden parissa. Ja lyhyt visiitti lopuksi vielä katsomaan Dance Artin tiloja Majakkaan. Hieno tanssikoulu ja valtavasti ryhmiä ja aktiviteettiä lapsista aikuisiin.

Illalla vielä sitten jääkaukalolla lapsen kanssa ja hieman kunta-asioitakin iltakahvin äärellä Shellin baarissa. Mukava tuokio ja hieman mennyttä ja enemmän tulevaa. Ja ylipuoluerajojen vaikka muuta osa yrittää kovaa levittääkin ja väittää. Politiikkaa sekin.

Huomenna vapaapäivä ja illalla sitten työtehtäviä Emma Gaalassa Metro Areenalla.

 

 

Kommentit