37 mitalia Pariisin olympialaisista – Nyt haetaan yhtä Eiffel-tornin palasta Suomeen!

Blogi, keskiviikkona 07.08.2024

Täällä Pariisissa on monissa kohtaamissa puhuttu sadan vuoden takaisista olympialaisista. Suomihan saavutti kesäolympialaisissa satavuotta sitten vuonna 1924 Pariissa yhteensä 37 mitalia. Suomalaisten mitalisaaliista peräti 14 oli kultaa ja sitten 13 hopeaa ja vielä 10 pronssia. Edellisten Pariisin olympialaisten mitalitilastossa Suomi sijoittuikin uskomattomalla tavalla toiseksi ja se on muuten edelleen maamme kaikkien aikojen paras suoritus kesäolympialaisissa. Mitaleista suurin osa saavutettiin tuolloin yleisurheilussa ja painissa, mutta myös ammusta voitimme sata vuotta sitten kolme mitalia ja purjehduksestakin yhden mitalin.

Pariisin olympialaisten logossa yhdistyy kolme symbolia: kultamitali, olympiatuli ja Marianne, Ranskan tasavallan symboli.

Nyt käynnissä olevat 33. nykyaikaiset olympialaiset ovat kolmannet kesäkisat Pariisissa. Sata vuotta sitten vuonna 1924 kisat käytiin täällä, mutta myös vuonna 1900. Näiden vuoden 2024 kesäkisojen myötä Pariisista tuleekin toinen kaupunki, missä kisat on järjestetty kolmesti. Vuonna 2012 Lontoosta tuli ensimmäinen kaupunki maailmassa, missä olympialaiset kolmesti modernilla aikakaudella. Pariisin olympialaiset ovat myös kaikkiaan kuudennet Ranskassa järjestettävät olympialaiset, sillä kesäkisojen lisäksi Ranska on isännöinnyt myös vuosien 1924, 1968 ja 1992 talviolympialaisia.

Yksi ja ainoa! Tony Hawk!

Aamulla varhain tänne Finnairin sinivalkoisin siivin. Nämä minulle nyt toiset kesäkisat vuoden 2016 Rio de Janeiron kesäkisojen jälkeen ja kaiken kaikkiaan kolmannet olympialaiset, kun pääsin myös seuraavaan Etelä-Koreassa järjestettyjä talvikisoja Pyeongchangissa vuonna 2018. Upeita tapahtumia ja hienoa saada olla paikan päällä mukana. Aamusta siis lennolla tänne loppuviikko kisoissa Valtion Liikuntaneuvoston puheenjohtajana yhdessä mm. urheiluministerimme Sandra Berqvistin kanssa. Monia lajeja pääsemme katsomaan ja myös monia tapaamisia.

Pariisi on tehnyt kyllä upeat kisat. Palaan tunnelmiin täältä viikon aikana, mutta yhden hienon yksityiskohdan ajattelin nostaa heti tähän kisa-avaukseni blogiin, kun mitaleilla tämän kirjoitukseni aloitin. Nimittäin jokaisessa Pariisin olympialaisten 5084:ssa mitalissa on 18 gramman pala Eiffel-tornin alkuperäistä, vuonna 1889 valmistettua takorautaa. Aika upea yksityiskohta ja hieno uniikki juttu mitaliin. Tällaisia oivalluksia minä arvostan. Kisojen pronssimitalit on valmistettu kupari–tina–sinkkiseoksesta ja hopeamitalit hopeasta, samoin kuin kultamitali, joka on kultakerroksella pinnoitettua hopeaa. Toivottavasti loppuviikko tuo vielä ainakin yhden mitaleista ja Eiffel-tornin palasista Suomeenkin. Ehkä jo tänään Stade de Francelta?

Niin ja olympialaisia seuraavien paralympialaisten mitalissa on mukana myös pistekirjoitusta. Pistekirjoituksen nimittäin kehitti aikanaan ranskalainen Louis Braille.

Citius, altius, fortius!

Eli nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin!

Olympialaisten tunnuslauseen, moton, kehitti nykyaikaisten olympialaisten isä, paroni Pierre de Coubertin, vuonna 1894 omaksuttuaan sen dominikaani-isä Henri Didonilta. Vuonna 2021

Kansainvälinen olympiakomitea muutti moton vuonna 2021 nykyiseen muotoon Citius, altius, fortius – communis eli nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin – yhdessä!

Yhdessä!

….

Kello Pariisin taivaan alla 16.13. Tänään jo käyty katsomassa skeittausta ja taekwondoa ja nyt pieni myöhäinen lounas ennen illan yleisurheilua. Hienoja suorituksia, upeita urheilijoita, tunteikkaita kohtaamisia ja myös hienosti toteutettuja suorituspaikkoja. Vuosituhannen kilpailut!

….

Ei tullut palaa Eiffeliä Suomeen tänäänkään. Vaikea seiväskisa suomalaisille ja ei tässä jäänyt ainakaan yhtään jossittelun varaa. Huomenna jatkuu.

 

 

 

 

 

 

Kommentit