30 vuotta ilman sokeria :) – Pikkupojan karkkilakko venyi elämäntavaksi

Blogi, tiistaina 26.07.2016

marjat1Monelle teistä olen tullut tutuksi aika vaikeana kaverina ainakin jälkiruokien ja herkkujen suhteen. Kakut on jäänyt syömättä myös omissa rippijuhlissa, ylioppilasjuhlissa ja syntymäpäivilläkin 11 vuotiaasta eteenpäin. Nimittäin kesällä 1986 aloitin pyöreänä pikkupoikana perheemme Euroopan matkan jälkeen karkkilakon ja se lakko jatkuu tänäänkin. Nyt siis 30 vuotta täynnä ilman lisättyä sokeria eli hyllyyn ja pöytiin ovat jääneet karkkien lisäksi myös limsat, kakut, pullat, jäätelöt ja kaikki missä on lisättyä sokeria. 30 vuodessa on muuten makuaisti muuttunut ja myös mielihalut – enää ei tee jätskiä näin hellepäivinäkään mieli ja kahvi maidolla maistuu juuri sopivan jälkiruualta.

Karkkilakko siis alkoi Euroopan lomamatkan jälkeen heinäkuun lopussa vuonna 1986. Kärsin pikkupoikana pyöreydestä ja se oli yllättävän kova juttu minulle. Se on näkynyt minussa läpi elämäni. Karkkilakkoon oli myös syynä se, että maito- ja ruisleipäpoika ei ollut saanut lomamatkalla hyvää suomalaista Valio-maitoa vaan vain Coca-Colaa ja ranskanperunoita ja herkkuja tuli korvistakin ulos. Sen jälkeen ei ole tullut.

th024Sokerittomaan sopeutuu muuten yllättävän hyvin ja eikä herkkuja tee edes mieli. Minulle tänä päivänä välipalaksi käy maustamaton jugurtti tai sokeroimattomat marjat tai omenan puolikas. Muuttuneen makuaistini takia Pekkalan mökilläkin kasvaa paljon viinimarjoja ja meillä niitä syö niin aikuiset kuin lapsetkin suoraan pensaista. Eikä ollenkaan kirpeitä.

Otan aamupalaksi tänäänkin Selinin vadelmia ja hieman yugurttia ja kahvin aamulla aina mustana. Jälkiruokana sitten maidolla 🙂

Hyvää hellepäivää ja muistakaa juoda!

Kesällä uutiset vähissä kun kansanedustajan karkkilakko -tosin hieman pidemmäksi venähtänyt – on herättänyt useammankin median kiinnostuksen. Toisaalta hyvä niin sillä terveellinen ruokavalio ja liika sokerin käyttö ovat tärkeitä asioita.

Nyt kello jo 19.30 ja juuri matkalaukku pakattu ja huomenna sitten kesätöihin. Perinteen mukaan olen luvannut selostaa tänäkin vuonna Suomen MM-rallin ja eilen jo hommat alkoivat Helsingin Casinolla ja tästä mennään nyt eri tapahtumien kautta kisaa kohden mikä alkaa legendaarisella Harjun erikoiskokeella torstai-iltana.

Viikonloppunakin blogini päivittyy eli yritän tänne hieman tunnelmia rallin edetessä välittää ja kirjoitella, mutta aikamoisen tiukka on jälleen ohjelmani kun selostuksia on Harjun lisäksi myös monella metsäpätkällä ja sunnuntaina hoidettavana vielä maalikin. Matkaan!

Kommentit