Pääministeri Sanna Marin kertoi eilen, että maamme Ro-tartuttavuusluku on nyt noin 0,8. R0-luku eli tartuttavuusluku tarkoittaa siis sitä, kuinka monta ihmistä yksi koronaan sairastunut tartuttaa. Epidemia ei ole siis Suomessa yltymässä, vaan taantumassa.
Kysymys kuuluukin, että voiko Marinin hallitus tällaisessa tilanteessa pitää voimassa poikkeusolot ja valmiuslait? Ja lisäksi pitää kysyä, että miksi hallitus viivyttelee hallitussa rajoitusten purussa?
Olen saanut lukuisia viestejä, joissa on kysytty sitä, että jos kerran Marinin hallituksen mukaan on turvallista lasten ja nuorten mennä kouluun niin miten voi olla samaan aikaan perusteltua pitää pienet kahvilat ja lounaspaikat koko maassa kategorisesti kiinni? Minusta tähän ei enää ole mitään kestävää perustetta ja tällainen rajoitustoimi on ylimitoitettu ja kohtuuton.
Jo huhtikuun lopussa uutisoitiin, että 22 sairaanhoitopiiristä peräti 13 sairaanhoitopiirissä ei ollut yhtään tartuntaa. Aivan tuoreimmat uutiset ympäri Suomen kertovat samaa. Tänään 5.5.2020 esimerkiksi Kangasalan Sanomat uutisoi: ”Tilanne jatkuu rauhallisena Pirkanmaalla – Vain yksi uusi tartunta” ja Lapin Kansa eilen 4.5.2020, että ”Lapin sairaanhoitopiirissä vain yksi uusi varmistettu koronatartunta – Tapauksella on yhteys Ruotsiin”. Näitä uutisia ympäri Suomen ja monissa kunnissa ei juurikaan tartuntoja ole ollut koko pandemian aikana tai ainakin vähemmän kuin viisi, mikä on siis julkistettavan tilastoinnin raja. Mutta näissäkin kaikissa kovat rajoitustoimet jatkuvat.
Ylellä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju kommentoi samaa ja totesi, että ”Kuukausi maksaa todella paljon suomalaiselle yhteiskunnalle. Jos tartuttavuusluku on näin selvästi alle ykkösen, niin kuukauden päästä se on todella alhainen. Olisin kyllä nähnyt mahdollisuuden paljon nopeampaan talouden avaamiseen”. Samansuuntaisesti Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen kommentoi asiaa todeten, että ”…olisin odottanut vähän rohkeampaa ratkaisua tähän kohtaan. Nämä viikot todella maksavat, ja tiedetään, että sairaus on aika hyvin hallinnassa”.
Rajoitukset siis maksavat todella paljon ja ovat tällaisessa tilanteessa taudin näkökulmasta ylimitoitettuja. Nyt pitäisi nopeasti saada alueellisia ratkaisuja mitä mm. perustuslakivaliokunta ja eduskuntakin ovat mm. ravintoloiden ja kahviloiden sulkujen kohdalla edellyttänyt. Nythän käytännössä eilen Marinin hallitus ei mitään rajoituksia purkanut vaan ilmoitti vain niiden aiemmin päätettyjen päättymisajankohtien olevan voimassa. Tautitilanne olisi antanut mahdollisuuksia jo tehdä myös aitoja purkupäätäksiä ja niitä myös tautitilanne nyt edellyttäisi.
Ja onhan se erikoista, että Marinin hallitus päätti avaa satojen oppilaiden koulut ja totesi, että ei ole enää perusteita jatkaa etäopetusta, mutta samaan aikaan käytännössä tartuntavapaiden kuntien ja jopa maakuntien pienet kahvilat ja lounaspaikat määrätään lailla kiinni pidettäviksi. Täyttyykö hallituksen mukaan näillä alueilla ravintoloiden, lounaspaikkojen ja kahviloiden sulun perustuslain edellyttämän ”välttämättömyys arvioinnin”? Ei täyty. Eikä mene päätös järkeen.

On vaikea nähdä, että valmiuslain ja poikkeusolojen edellytykset täyttyisivät enää suuressakaan osassa maatamme nykyisessä tartuntatilanteessa.
Eduskunnassa hiljaista. Täällä työhuoneessa jo aamuvarhaisella. Kaunis kevätpäivä tästäkin tulossa – kaikesta huolimatta.
Tässä vielä tuo eilen julkaistu Virtuaalinen Luokkaretki Eduskuntaan. Se on saanut valtavan hyvän vastaanoton ympäri Suomen maan eli ei muuta kuin etäoppilaille ja kouluille jakoon.
…
Kotona ja illalla ehdimme vielä pitkälle pyörälenkille perheen kanssa. Kaunis ja lämmin ilta ja oli mukava saada matkaan myös ystäväperhe ja tavata myös ratsutallilla Jari. Pitkästä aikaa.
Eduskunnassa tänään Valtiovarainvaliokunnassa jatkoimme korona-asioiden käsittelyä ja näin myös täysistunnossa. Asiat eteenpäin ja huomenna tarkoitus saada niitä myös valiokunnassa ulos.