Vapaussodan Perinneliiton Kesäpäivät Riihimäellä – ”Kansa joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten.”

Blogi, sunnuntaina 17.05.2015

Tämä Kaatuneiden muistopäivä sai tänä vuonna erityistä juhlavuutta kun Vapaussodan Perinneliiton Kesäpäiviä vietettiin Riihimäellä. Pääjuhla oli tänään sunnuntaina 17.5. ja upea juhla olikin. Useampi vahva puhe historiasta, tästä päivästä ja tulevaisuudestakin. Ja juhla nojautui vahvasti edesmenneen jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrothin opetukseen: ”Kansa joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten.” Tämä opetus oli kaikkien puheenvuorojen peruskivenä.

11053165_10153330376976670_5191175773835209327_n

Vapaussodan Perinneliiton upea pääjuhla keräsi Riihimäelle täyden salin väkeä. Juhlapuheen piti kenraalimajuri Pertti Salminen.

11226551_10153330375401670_1406794003301843506_n

Sotakamreeri Veijo Rintakoski lausui juhlassa Yrjö Jylhän sota-ajan runoja.

11295885_10153330367336670_9212198495188796636_n

Ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunta johtaja musiikkiyliluutnantti Tero Haikalan johdolla vastasi juhlan musiikista. Tässä upea Artturi Ropen Marsalkan hopeatorvet.

Kenraalimajuri Pertti Salminen piti erinomaisen juhlapuheen, juhlaesitelmän, maamme turvallisuustilanteesta, mutta myös koko Euroopan tilanteesta. Puheenvuoro jossa oli vahvasti kokemusta ja tietoa ja erityisesti näkemystä siitä millaisessa tilanteessa Euroopassa tällä hetkellä elämme. Kaupungin puheenvuoron pitänyt valtuuston puheenjohtaja Pertti Mäkelä myös hienolla tavalla toi puheensa 1918 Riihimäen tapahtumista tämän päivän Riihimäelle ja aivan erityinen oli Nuorten puheen pitäneen RUK:n kokelaan Matias Oikarisen puhe. Silmäkulman sai nuorimies kostumaan monella ja itsekin mietin, että tästä nuoresta miehestä vielä kuulemme.

Puolustusvoimain varusmiessoittokunta vastasi juhlan musiikista upeilla esityksillään ja tunnelmaan täpötäyteen saliin toivat myös Riihimäen Musiikkiopiston nuoret Anniina Enroth, Sohvi Vihavainen ja Arvi Lintervo musiikillaan. Ja aivan erityinen oli tunnelma kun lavalle asteli talvisodan asuun pukeutuneena sotakamreeni Veijo Rintakoski lausumaan Yrjö Jylhän runoja.

Suuri kiitos vielä Vapaussodan perinneliitolle siitä, että juhlat tällä kertaa järjestettiin Riihimäellä ja siitä, että sain olla kunniavieraana veteraanien ja lottien seurassa juhlassa. Kaksituntinen hieno hetki jätti ikuisen jäljen sydämeeni ja paljon ajatuksia.

Kello 21.55 ja nyt Helsinkiin. Aamulla aikainen herätys ja töihin. Tänään upea päivä päättyi riihimäkeläisen Dance Artin kevätnäytökseen. Suomi Gaala ja kaksi tuntia tanssiesityksiä. Kyllä tanssitaide on sitten upeaa ja jos aamulla oltiin maanpuolustushenkisissä tunnelmissa niin onhan niin todettu, että ilman kulttuuria ei olisi mitään tarvetta maanpuolustuksellekaan.

Olipahan taas mahtava kevätnäytös Dance Artilla. Hienoa työtä! Ja jos aamulla nuoren kokelaan puhe sai silmäkulman kostumaan niin tänään muutama mahtava tanssiesitys. Tanssitaide rulettaa!

Olipahan taas mahtava kevätnäytös Dance Artilla. Hienoa työtä! Ja jos aamulla nuoren kokelaan puhe sai silmäkulman kostumaan niin tänään muutama mahtava tanssiesitys. Tanssitaide rulettaa!

Dance Artin rehtorin Minni Arposuon johdolla opettajat olivat kyllä taas tehneet lasten ja nuorten kanssa aivan huikeaa työtä. 23 tanssiesitystä ja kaikkea mahdollista baletista nykytanssiin ja streetistä discoon jne. Eihän näitä voi keskekään vertailla, mutta se täytyy myöntää, että jos aamulla nuoren sotilaan sanat saivat silmäkulman kostumaan niin tänään illalla nuorten poikien B-Cones Crewn Luonto-Dokkari. Upeaa heittäytymistä ja itsensä peliin laittamista ja ironiaakin… ja sitten huikeaa breikkiä ja streetiä tai mikä sille nyt sitten se oikea nimi onkaan. Tiedätte kuitenkin mitä tarkoitan. Masi Saurenin koreografia oli upea ja myös saman ryhmän toinen veto Roni Lehmuksen opettamana Vapaatyylittäjät nimellä oli hienoa katseltavaa. Myös koulutusryhmä Demi Pro:n esitykset olivat jälleen huikeita ja ehkä eniten minua sykähdytti heidän Roosa Ijäksen ohjaama ja opettama It it it it Ash Ash Ash. Se osoitti miksi sellaistakaan musiikkia ei ole turhaan tehty 🙂

Hienoja olivat myös Nellinoora Pajun ja Neea Kemppaisen balettisoolot ja hausana lopetuksena Demi Pron Naisten Saunavuoro. Niin ja ihan pakko vielä mainita HipHop-ryhmän Isoveljen Kengissä. Siinä kanssa mainio tarina ja upea tanssi.

Mutta iso kiitos vielä Minnille ja Dance Artille! Osaisinpa minäkin tanssia.

Kommentit