Välikysymyspäivä.

Blogi, keskiviikkona 26.02.2014

Tänään iltapäivällä hallitus vastaa opposition jättämään välikysymykseen hallituksen kuntapolitiikasta. Kyse siis isosta kokonaisuudesta ja minusta asia pitää myös nähdä niin. Siihen nivoutuu läheisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislaki ja kuntarakennelain täydennys, jotka ovat paraikaa lausuntokierroksella kunnissa. Tämä on äärimmäisen tärkeää sillä kuntien mielipide ja vielä merkittävämmin kuntalaisten mielipide on näissä kaiken a ja o. Kuntalaisten äänen tulee kuulua ja näkyä aikanaan kun hallitus tuo lopullisen esityksen eduskunnan käsiteltäväksi.

Keskusteluun tänään nousee myös varmasti kuntien toimintatavat. Hyviä esimerkkejä on paljon ympäri Suomen ja jos parhaat käytänteet otettaisiin aina kaikkialla käyttöön niin moni ongelma olisi sillä itseasiassa ratkaistu. Keskustelussa tullaan tänään puhumaan varmasti mm. palvelusetelien käytön laajentamisesta, kuntien irtisanomissuojan purkamisesta ja aivan varmasti ja toivottavasti myös kuntien kustannustietoisuuden parantamisesta ja kuntia koskevan normituksen purkamisesta.

Erittäin merkittävää oli myös se, että eilen pääministeri Jyrki Kataisen johdolla hallitus- ja oppositiopuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat neuvotteluihin maamme talouspolitiikan lähivuosien suunnasta. Pääministerin johdolla me olemme halunneet korostaa koko ajan asiasta käydyssä keskustelussa, että poikkeuksellinen aika vaatii myös poikkeuksellisia toimia. Valtion velkaantumisen taittaminen ei ole yksin hallituksen haaste eikä opposition, vaan koko Suomen haaste, jotta Suomen talouden uskottavuutta saadaan vahvistettua ja Suomen luottoluokituksen säilyminen saadaan varmistettua. Oppositiolle on tarjottu nyt mahdollisuus yhteistyöhön, johon on syytä tarttua. Ja olinkin tyytyväinen, että neuvotteluissa kaikki puolueet sitoutuivat nyt jatkotoimiin maamme velkaantumisen taittamiseksi ja talouden tasapainottamiseksi. Tästä täytyy antaa kiitosta myös perussuomalaisille ja keskustalle. Itse uskon, että yhdessä tästä selvitään. Ainakin paremmin kuin nälvimällä ja suuta soittamalla puolin ja toisin. Varmasti itse kullakin on peiliinkin katsomisen paikkaa.

Nyt aamusta ympäristövaliokunnan kokoukseen ja sitten päivälle olen varannut aikaa myös koneen ääressä. Kokoomus ulko- ja turvallisuuspoliittinen puoluekokousasiakirja vaatii työstämistä.

Kello 21.51 ja aika kiittää tästä päivästä. Tänään mielenkiintoinen keskustelu mm. lohikannoistamme, koskiensuojelulaista ja myös lohiteistä. Palaan aiheeseen tässä lähiaikoina hieman laajemminkin. Meidän täytyy vahvistaa nyt toimiamme lohikantojen pelastamiseksi.

Iltapäivällä sitten istunnossa välikysymyskeskustelu. Keskustelu oli varsin värikäs, mutta hyvää se, että huoli tulevaisuuden kuntapalveluista jaettiin aikalailla laajasti. Hämmentävintä oli keskustan Mauri Pekkarisen paljastus, että Keskustan markkinoimassa Kotikunta-maakunta -mallissa päätöksenteko tapahtuisi kuntien väestöpohjan mukaisessa suhteessa. Perustuslakiasiantuntijat ovat tämän todenneet nimenomaan perustuslain vastaiseksi ja näin keskustalaisen vaihtoehtomallin pohja vedettiin alka kertaheitolla. Keskustan malli esimerkiksi tarkoittaisi, että iso keskuskunta saisi monessa paikassa itselleen määräenemmistön maakuntatason päätöksentekoon. Pohdin omaa kotikuntaani eli Loppea. Meiltä olisi tällä mallilla päättämässä jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluista Hämeenlinnassa maakuntavaaltustossa ehkä kolme henkilöä ja maakunnnan sote-hallituksessa ehkä joka kolmas vaalikausi yksi henkilö. Itse kuitenkin toivon, että päätöksenteko näistä tärkeimmistä kuntapalveluista pidettäisiin jatkossakin suoraan kuntalaisten valitsemilla kunnanvaltuustoilla ja kunnanhallituksilla. Kyllä se on ylivoimaisesti paras ja demokraattisin tapa päättää kuntapalveluista. Ja toisaalta kotikunta-maakunta -mallissa kotikunnalle ei jäisi päätösvaltaa nimeksikään. Vain laskunmaksajan rooli maakunnalle.

No tämä keskustan mallin perustuslaillinen ongelma paljastaa sen, että monissa malleissa on tällaisia ongelmia. Mutta itse uskon, että niin hallituksen esittämässä mallissa kuin keskustankin mallissa on löydettävissä ratkaisu joka on perustuslainkin mukainen. Ja sellainen pitääkin löytää.

Toisaalta aika hurjalta kuulosti myös Perussuomalaisten esitys. Perussuomalaisilta karuja esityksiä Kunnat kuntoon -kirjassa. Äänioikeus jaettaisiin ihmisille tulotason mukaan??

Mutta keskustelu varmasti jatkuu. Ja varmasti keskustelu kuntien pakkoliitoksistakin. Viimeksi tehty pakko-osakuntaliitos tehtiin muuten viime hallituskaudella keskustalaisen kuntaministerin esityksestä. Ja siinäkin käveltiin Sipoon kuntalaisten mielipiteen yli. Ja nykyinen kuntaministeri totesi tänään istunnossa, että keskustan johdolla on Suomessa tehty kaikenkaikkiaan parisenkymmentä pakkoliitosta kunnissa. Eli keskustan ääni tai oikeastaan teota ovat olleet vallassa täysin toiset kuin oppositiossa. Politiikaksikin joku sellaista kutsuu. Itse en pakkoliitoksista innostu. Kyllä kunnissa ne ratkaisut varmasti tehdään mitkä parhaiksi nähdään.

Mutta itse pidän nyt ensiarvoisen tärkeänä, että ratkaisu sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuudesta saadaan mahdollisimman pian. Sinne menee valtavasti rahaa ja tulevaisuudessa yhä enemmän. Ja toisaalta tällä hetkellä jopa 80% suomalaisista asuu kunnissa joissa he joutuvat jonottamaan ei-kiireelliseen hoitoon pääsyä lääkärille terveyskeskukseen yli kaksi viikkoa. Hoitoketjut täytyy saada nyt toimiviksi ja tämä on tärkein tehtävä nyt ratkaista.

Itse olen varma, että ratkaisu näihin asioihin löytyy. Ja uskoisin, että sellainenkin joka miellyttää kaikkia.

Kommentit