Unohtuiko pääministeri Sanna Marinin vetoomus samantien oman hallituksen omistajaohjaukselta? – Valtion ennemmistöomistama Finnair irtisanoo keskellä koronakriisiä

Blogi, keskiviikkona 21.10.2020

Finnair kertoi eilen saaneensä päätökseen yt-neuvottelusa. Valtion enemmistöomistama Finnair päätyi vähentämään  Suomessa 600 työpaikkaa ja muualta 100 työpaikkaa koronapandemian vaikutusten vuoksi. Henkilöstön irtisanomiset toteutetaan maaliskuun 2021 mennessä ja ne kohdistuvat ns. operatiivisiin, kaupallisiin ja muihin tukipalveluihin. Lisäksi yhtiö jatkaa lähes koko henkilöstönsä lomautuksia.

Pääministeri Sanna Marin on syksyn aikana ottanut kiivaasti kantaa yritysten irtisanomisiin. Marinin puheenvuorot on tulkittu jopa yritysvastaisiksi, kun hän on intoutunut mm. twitterissä ryöpyttämään suomalaisia yrityksiä yhteiskuntavastuun puutteesta. Pääministerin mielipide tuli selväksi mm. UPM:n kerrottua Jämsän Kaipolan paperitehtaan alasajosta. Pääministeri Sanna Marin kysyi, miksi lopettamisesta ilmoitettiin juuri nyt, keskellä koronaviruksen aiheuttamaa talouskriisiä.

Talouselämän haastattelussa 1.9.2020 Marin totesi, että ”Tässä tilanteessa, jossa me olemme erittäin syvässä kriisissä, sotiemme jälkeisen Suomen pahimmassa kriisissä niin tietenkin herää myös kysymys, että miksi nyt. Kun ihmisillä on vaikeaa työllistyä muutenkin, kun me olemme syvässä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, niin oliko juuri nyt tarpeen sulkea kannattava tehdas?”

UPM joutui oikomaan välittömästi pääministerin viestiä ja oli pakotettu valitettavasti toteamaan, että UPM:n Kaipolan tehdas ei ole kannattava. Yritys ei siis kiusatakseen kovinta mahdollista päätöstä tehnyt vaan se oli siihen pakotettu.

Pääministeri Marin on kuitenkin aktiivisesti Talouselämän haastattelun jälkeenkin toistanut kritiikkinsä suomalaisia yrityksiä ja yrittäjiä kohtaan ja perään kuuluttanut tosiasiallisesti siis jopa mahdotonta yhteiskuntavastuuta. Marin on pitänyt aiheellisena lehtihaastattelun jälkeenkin kysymystään siitä, oliko juuri nyt oikea aika ja välttämätöntä sulkea tehdas.

Oliko nyt oikea aika ja välttämätön hetki?

Pääministeriä mukaillen tuo edellä oleva. Nyt tähän kysymykseen toivoisi vastausta itseltä pääministeri Sanna Marinilta ja hänen hallituksensa omistajaohjauksesta vastaavalta ministeri Tytti Tuppuraiselta. Jos maamme hallitus on nimenomaan peräänkuuluttanut tätä yritysten yhteiskuntavastuuta ja jopa vaatinut irtisanomisten lykkäämistä vähintäänkin vaikeimman ajan yli niin miksi valtion enemmistöomistama Finnair toimii vastoi tätä ”ohjeistusta”? Eikö tässä nyt olisi ollut sitten paikka valtiovallalla näyttää oman lentoyhtiönsä kautta, että yhteiskuntavastuuta kannetaan ja irtisanomisia ei tehdä? Vai oliko tässä kyse ns. eriasiasta?

Finnairin tilanne on tukala. Se ei tule nopeasti muuttumaan. Finnairin johto on itse arvioinut, että lentoliikenteen toipuminen tulee tapahtumaan hiljalleen. On arvioitu, että koronaa edeltävän vuoden 2019 taso voitaisiin saavuttaa ehkä vasta kolmen vuoden kuluttua. Itse kysyisin ja pohdinkin ääneen, että onko enää edes paluuta tuohon aikaan? Onko osa matkustamisesta vähentynyt pysyvästi? Syökö Teams ja muut pysyvästi lentoyhtiöiden elantoa?

Oman lentoyhtiömme irtisanomiset ja ongelmat kertovat karua kieltä siitä, että nyt koronan toinen aalto tekee maailman laajuisesti lentoyhtiöiden tilanteesta yhä tukalamman. IATA eli kansainvälinen ilmakuljetusliitto on arvioinut, että maailmanlaajuisesti lentoyhtiöt tulevat tekemään lähes 80 miljardin dollarin tappion loppuvuoden aikana. Monien lentoyhtiöiden toiminta on nimittäin supistunut muutamassa kuukaudessa samalle tasolle missä se oli 40-50 vuotta sitten. Se fakta kertoo totuuden missä mennään ja silloin ei paljon lennetä.

Lentoyhtiöiden ahdinko kertoo myös sen, että myös koko matkailutoimiala on tukalassa paikassa. Se on sitä niin meillä kuin maailmankin laajuisesti. Suomessa matkailutoimiala työllistää viitisen prosenttia koko työvoimastamme eli noin 140 000 ihmistä. Kuinka moni niistä menetetään sitä ei kukaan tiedä. Mutta tulevasta talvesta tulee kylmä eikä vain Lapin säiden suhteen vaan myös matkailun suhteen.

Tosiasia on kuitenkin se, että nyt pitää tehdä toimia, että yritykset selviäisivät yli koronakriisin. Se edellyttää Marinin hallitukselta toimia kilpailukyvyn vahvistamisesta. Myös paikallisen sopimisen pikaiseksi varmistamiseksi kaikissa yrityksissä. MetsäGroupin pääjohtaja Ilkka Hämälä totesi oleellisimman MTV3:lla 28.9.2020…

”Yhteiskuntavastuuta voi kantaa vain kannattava yritys”

Aamu alkoi tänään Valtion Liikuntaneuvoston kokouksella ja täältä ei nyt edes kuvainnollisesti lennetä minnekään vaan työpäivää kodin työhuoneessa Lopen Viertolassa.

Ennen puoltapäivää valtionyhtiöistä lisää vastaavisia uutisia. Posti kertoi, että syyskuussa alkaneet yt-neuvottelut johtavat enintään 90 vakinaisen työsuhteen päättämiseen. Postin tiedotteen mukaan kyse on mm. ”toimintamallimuutos, jonka tavoitteena on vauhdittaa konsernin liiketoimintojen uudistamista”. Valtion yhtiö kuitenkin ajoitti toimenpiteet juuri tähän hetkeen keskelle pahinta korona aikaa? Kysymys kuulunee pääministeriä mukaillen, että oliko välttämätöntä juuri nyt?

Kello 22.07 ja kotisohva. Hyvä paikka. Kokoukset takana ja myös yksi tapaaminen ensi vuoden isompia asioita varten. Ja huomenna sitten eduskunnassa jatkamme ja jälleen tositoimissa myös kyselytunnilla.

 

 

 

Kommentit