Ulko- ja turvallisuuspolitiikka puhuttaa, hyvä niin. – Vartiaisen ja Borgin raportti julki

Blogi, keskiviikkona 11.03.2015

Tänään pidin puheen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Riihimäellä. Päivällä lounasaikaan sali täynnä väkeä ja useamman viestin sain vielä tilaisuuden jälkeenkin. Kiitos niistä vaikka ei se hevonenkaan pelkillä kehuilla elä. Mutta se täytyy itsekin todeta, että nämä ulko- ja turvallisuuspolitiikan puheenvuoroni kyllä ovat herättäneet tänä vuonna sellaista kiinnostusta, että se on yllättänyt myös minut itsenikin. Toisaalta kun katsoo mitä kaikkea maailmalla nyt tapahtuu niin eihän se yllätä. Näiden puheenvuorojen rakenne lähtee puolustusvoimista ja niiden tulevaisuudesta, käsittelen usein myös sisäistä turvallisuutta ja mm. poliisia ja pelastustointakin ja sitten etenen ulkopolitiikkaan Venäjän ja Ukrainan kautta myös EU:n omaan armeijakeskusteluun ja Natoonkin. Ja yhtenä isona aiheena sitten ISIL ja sen luoma uhka maailmalle ja myös tänne meille sisäiseen turvallisuuteen. Seuraava tällainen puheenvuoroni on sunnuntaina Hämeenlinnassa. Sinne olette kaikki tervetulleita. Vahvistan paikan ja tarkan ajan vielä täällä todennäköisesti huomenissa.

WP_20150311_10_05_32_Pro (1)Eduskunnassa tänään aamusta täysistunto ja keskustelu rakenneuudistukset. Olen itse harmissani, että isoja uudistuksia ei ole saatu vietyä eteenpäin ja eniten tässä harmissani sotesta. Mutta myös varhaiskasvatuslaki ja lukionkin uudistaminen on takkunnut ja moni muukin. Mutta se täytyy kyllä todeta, että onneksi viimeinen tämä hallitus edes ryhtyi näihin uudistuksiin. Aiemmat eivät ole tehneet mitään vaikka soten ja monen muunkin osalta haasteet on ollut tiedossa jo pitkään. Se kuvaa sitä kuinka isoja ja vaikeita asioita nämä ovat. Keskusta ei ainakaan 2007-2011 näihin halunnut tarttua millään tavalla. Nyt toimeen on tartuttu ja olen varma, että tämä työ ei ole mennyt hukkaan. Nämä uudistukset löytää seuraava hallitus edestään. On siellä sitten mitkä puolueet tahansa.

Tänään myös julkaistiin ulkopuolisten asiantuntijoiden tekemä raportti maamme tilanteesta. Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen raportti – Strategia Suomelle on mielenkiintoista luettavaa. Ja todellakin toivon, että se myös luetaan eikä sorruta poliitikkojen perisyntiin, että ei edes lueta ja haukutaan heti. Siis sen takia, että kirjoittaja on ruotsalainen poliitikko tai toinen pitkänlinjan demarivaikuttaja Juhana Vartiainen joka 40 vuoden jälkeen totesi, että SDP ei pysty enää Suomea uudistamaan ja siirtyi näin meidän riveihin. Raportti kannattaa lukea eikä siitä tarvitse olla samaa mieltä, mutta pohtia sitä kannattaa.

Vartiaisen ja Borgin raportin keskeisestä sisällöstä voisi poimia jotain. Raportissa todetaa, että ”maamme korkea kustannustaso suhteessa euroalueeseen tulee heikentämään talouskehitystä tällä ja ensi vuosikymmenellä. Tilannetta pahentaa se, että työmarkkinaosapuolet eivät näytä pääsevän yksimielisyyteen sellaisesta palkkaneuvottelujen mallista, jolla turvattaisiin parempi kilpailukyky ja vaikutettaisiin myönteisesti sijoittajien odotuksiin.”

Asiantuntijat toteavat, että ”tuntuva finanssipoliittinen elvytys ei tule kysymykseen Suomen taloustaantuman hoitokeinona, koska Suomen julkisen talouden pitkän aikavälin näkymät ovat heikot. Työikäisen väestön määrä pienenee ja työvoimaan osallistuminen on edelleen muita Pohjoismaita vähäisempää. Ja vasta pitkän aikavälin rakenteelliset toimet luovat finanssipoliittista liikkumavaraa”.

Raportissa esitellään uuden nousun strategia, missä on kolme osaa:

1) Ensinnäkin on palautettava kilpailukyky. Työvoimakustannusten noustava vähintään kymmenen vuoden ajan hitaammin kuin muualla euroalueella.

2) Suomeen tarvitaan palkanmuodostusmalli, joka vakuuttaa investoijat siitä, että avoin vientisektori on tulevaisuudessa kilpailukykyinen.

3) Toiseksi työn tarjontaa (työvoimaan osallistumista) on lisättävä. Ellei työn tarjontaa lisätä, Suomen nykyiset julkiset hyvinvointivastuut ovat kestämättömällä tasolla.

Ja Borgin ja Vartiaisen ehdotukset tiivistettynä:

– ”Työttömyysputken” lakkauttaminen vuoden 1965 jälkeen syntyneiden henkilöiden osalta.

– Kotihoidon tuen, vanhempainetuuksien ja työehtosopimusten asteittainen uudistaminen suuntaan, joka sallii työn ja vanhemmuuden paremman yhteensovittamisen sekä naisille että miehille.

– Vuorotteluvapaajärjestelmän lakkauttaminen ja vapautuvien resurssien käyttäminen ikääntyneiden henkilöiden työmarkkinaliikkuvuuden helpottamiseen.

– Työperusteisen maahanmuuton vapauttaminen. Yksinkertainen askel tähän suuntaan on sallia yritysten rekrytoinnit myös EU:n ulkopuolisista maista ilman tarveharkintaa.

Ja lisäksi tarvitaan paljon pieniä toimia tuottavuuskasvun edistämiseksi. Mitään helppoja ratkaisuja tähän ei ole, sillä Suomi on jo monella tavalla institutionaalisesti ja infrastruktuuriltaan kilpailukykyinen talous.

Raportti nostaa seuraavat esiin:

– Teknologian nopeampi kehitys

–  Yrittäjyysilmasto

– Muuntautumiskyky

–  Kilpailun lisääminen

– Hyvä infrastruktuuri

Borg ja Vartiainen pitävät mahdollisena, että joitain finanssipoliittisesti elvyttäviä toimia tehtäisiin, mikäli työmarkkinoiden rakenteellisista uudistuksista päästäisiin sopuun. Esimerkiksi vientiteollisuuden kustannustaakkaa tilapäisesti vähentäviä toimia voitaisiin harkita. Raporttinsa lopussa Borg ja Vartiainen pohdiskelevat hyvien instituutioiden merkitystä ja esittävät taulukon, joka vetää yhteen heidän ehdotuksensa.

Tiedote Borgin ja Vartiaisen raportista ja tässä vielä linkki koko raporttiin. Raportti on siis lukemisen arvoinen.

Illalla vielä tänään ensimmäinen Kokoomus Keskiviikko Riihimäellä Laurellilla. Siellä keskustelimme elinikäisestä oppimisesta. Mutta nyt kello 20.08 ja juuri kotiin. Huomenna aikainen herätys ja mennään sekin päivä kellon ympäri. Nyt siis luovutan.

 

 

 

 

 

Kommentit