Työterveyslääkäreiden reseptilääkkeiden Kela-korvauksen poisto murentaisi toimivinta – Lääkärijonot pahenisivat entisestään julkisella puolella

Blogi, maanantaina 19.04.2021

Viikonloppuna medioissa kerrottiin laajasti pääministeri Sanna Marinin hallituksen työryhmien suunnitelmista poistaa Kela-korvattavuus yksityisen puolen lääkäreiden määräämiltä reseptilääkkeiltä. Päätös koskisi näin myös erinomaisesti toimivaa työterveyshoitoa ja tarkoittaisi käytännössä sitä, että reseptilääkkeet pitäisi erikseen hakea julkisenpuolen lääkäriltä. Työterveyshuollossa lääkäreiden tekemät arviot eivät siis enää riittäisi, vaan terveyskeskuslääkärin pitäisi tehdä samat toimet ja arviot uudelleen.

Lännen Media paljastama muutos yksityislääkärien reseptien Kela-korvaavuuden poistosta on jo nyt virkamiesten valmistelussa ja näytti siltä, että ainakin julkisuudessa myös hallituspuolueiden edustajat esittivät yllättyneen. Paljastiko LM jotain sellaista mitä piti valmistella salassa ja tuoda julki vasta sote-paketin läpimentyä vai oliko kyse oikeasti siitä, että erityisesti keskusta olisi pidetty tästä valmistelusta tietämättömänä ja sivussa?

Valmistelu nimittäin on työn alla nimenomaan terveysministeri Krista Kiurun johtamassa Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä. STM:ssä työtä tekeekin peräti neljä eri työryhmää joiden toimeksianto tulee kuitenkin Marinin hallitusohjelmasta ja tavoitteena selvittää sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavarahoituksesta luopumista. Julkisuudessa on kerrottu, että Marinin hallituksen työryhmävalmistelussa olisi myös ”mm. esitykset yksityisen hoidon ja tutkimuksen Kela-rahoituksen lopettamisesta, Kelan kuntoutustoiminnan siirtämisestä suunnitelluille hyvinvointialueille, lääkekorvausten poistaminen yksityislääkäreiden määräämistä lääkkeistä sekä matkakorvausten poistamisesta yksityiseen hoitoon tai tutkimukseen matkustamisesta”.

Entinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko kirjoittikin viikonloppuna, että ”yksityisen hoidon ja tutkimuksen Kela-korvausten poistaminen vaikuttaisi erityisesti niihin potilaisiin, jotka tarvitsevat lastenlääkärien, silmälääkärien, hammaslääkärien ja gynekologien palveluja. Siis juuri niitä palveluja, joita ei julkiselta sektorilta saa riittävästi, tai ei saa ollenkaan. ”

Risikko kysyikin FB-päivityksessään 17.4.2021 hyvin:

”Kuvitteleeko hallitus, että tulevassa sotessa nämä palvelut hoituvat julkisena palveluna, vaikka ne eivät tähänkään asti ole hoituneet? Sitä paitsi soten resurssit tulevat edelleen vähenemään. Kuvitteleeko hallitus, että nämä erikoisasiantuntijat siirtyvät julkiselle sektorille?”

Myös Ilta-Sanomat viikonloppuna (18.4.2021) uutisoi asiasta ja jutussa mm. sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajanakin toimiva keskustan Markus Lohi totesi, ettei hän ole tietoinen STM:n ehdotuksesta. Lehden haastattelema Lohi luetteli meidän jo esille nostami ongelmia todeten mm. että ”mm. julkinen terveydenhuolto voisi ruuhkautua, eikä ehdotus olisi tasa-arvoinen”.

Meiltä asiaa IS:lle kommentoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan vastaavamme kansanedustaja Mia Laiho. Mia piti ”työryhmän valmistelua pöyristyttävänä” ja, että ”lääkkeiden Kela-korvattavuuden sitominen siihen, onko palveluntarjoaja julkinen vai yksityinen, olisi hyvin epätasa-arvoista”. Mia myös arvosteli aivan aiheellisesti sitä, että tällaista valmistelua tehty julkisuudelta piilossa.

Näyttääkin siltä, että Marinin hallitus on virkamiestyönä valmistelemassa mallia missä sosiaali- ja terveystoimen monikanavarahoituksesta luovuttaisiin. Nykyisinhän sotea rahoitetaan siis valtion ja kuntien lisäksi myös työnantajien ja palkansaajien, mutta myös mm. yrittäjien, kotitalouksien, etuudensaajien ja myös Kelan sairausvakuutuksen kautta.

Muutos siis käytännössä romuttaisi isolta osin perusterveydenhoidon ehkä juurikin toimivimman osan eli työterveyshuollon. Ja toisaalta lisäisi vain asiakkaita ja tätä kautta jonoja julkisenpuolen terveyskeskuksiin. Lännen Median lehdet mukaan lukien esimerkiksi Kaleva uutisoikin tästä viikonloppuna: So­te-ra­hoi­tuk­seen val­mis­tel­laan isoja uu­dis­tuk­sia. Tällainen ”uudistus” romuttaisi osaltaan hyvinvointiyhteiskuntaamme. Sote-uudistuksen rahoituksesta tuleekin saada nyt perusteellinen ja julkisestikin arvioitavissa oleva selvitys ennen kuin uudistusta on mahdollista eduskunnassa eteenpäin viedä.

Pääministeri Sanna Marinin vasemmistohallituksen yksityisen sektorin allergia näyttää siis saavan koko ajan entistä huolestuttavampia piirteitä.

Soten käsittely eduskunnassa on pakko keskeyttää nyt siihen asti, kunnes nämä rahoitukseen liittyvät esitykset saadaan valmiiksi ja asiantuntijoiden arvioitavaksi. Nyt rahoitus on levällään, epäselvää ja myös hyvin huolestuttavia piirteitä sisällä pitävää. Salailun on loputtava.

Kaunis aurinkoinen päivä tulossa. Aamusta ensin Hämeen maakunnan asioista työpöydällä ja illalla sitten vielä kotikunnankin asioita ja myös valmisteluja uusia luottamushenkilöitä varten.

….

Kello 20.55 ja viimeinen illan Teams päätökseen. Aikamoinen etäpäivä oli tämäkin, mutta onneksi sentään yksi palaveri tai oikeastaan kaksikin kunnantalolla sentään ihan kasvotusten – tosin maskein ja suojaetäisyyksiin. Hieman investointeja ja myös uusia askelmerkkejä katsoimme. Illalla vielä vedin parituntia tuota Lopen kunnan hallintosääntöjuttua ja nyt se yhtä kohtaa lukuunottamatta väännetty kompromissiasentoon. Saa nähdä syntyykö kompromissiä lopulta vai eteneekö se sitten lukuisten äänestysten värittämänä valtuustoon ensin nyt ennen vaaleja ja sen myötä takuuvarmasti joidenkin toimesta uudelleen vaalien jälkeen. Yritetään etsiä sopua kuitenkin.

Huomenna aamulla heti kukonlaulun jälkeen olen MTV3:sen Uutisaamussa yhdessä keskustan Antti Kurvisen kanssa puhumassa loppuviikon hallituksen puolivälinriihestä. Laittakaapa herätyskellot soimaan!

Kommentit