Aika-ajoin huolestuneena kuuntelen keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon puheenvuoroja verotuksesta ja taloudesta. Viimeksi maamme valtionvaroista, tai oikeastaan nykyhallituksen kaudella valtionveloista, vastaava ministeri totesi, että kokoomuksen esittämä työverotuksen ja eläkkeiden verotuksen kevennys ”kasvattaisi julkisen talouden alijäämää kertaheitolla miljardilla eurolla”. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä hänen edeltäjänsä Juha Sipilän ilme keskustan kesäkokouksessa. Sipilän johdolla nimittäin työnverotusta kevennettiin kaudella 2015-2019 noin 1,5 miljardilla eurolla. Ei verotulot vähentyneet 1,5 miljardilla ja velanotto lisääntynyt 1,5 miljardilla, vaan maahan syntyi noin 140 000 uutta työpaikkaa kyseisellä kaudella ja verotulojen määrä euromääräisesti kasvoi vaikka veroprosentti työntekijöille olikin kevyempi. Sipilä siis luotti vielä talouskasvuun ja verotuksen dynaamisiin vaikutuksiin ja se toimikin. Nyt vasemmistohallituksen tukipuolueena Marinin (sd.) hallituksessa keskusta on myös omaksunut vasemmistolaisen veropolitiikan missä ratkaisu kaiken on lisäverotus, kovempi verotus tai uusi vero. Ja tällä politiikalla valtiovarainministeri Annika Saarikko esitteli sitten viime viikolla ensi vuodelle budjettiehdotuksen, joka on 6,3 miljardia euroa alijäämäinen. Ja sen alijäämä tulee kasvamaan budjettiriihessä vielä ehkä miljardilla, kun pöytään päästetään myös vasemmistoliittolaiset ja vihreät.
Nyt pitäisi auttaa suomalaisia yli vaikean taloudellisen ajan. Työnverotuksen ja myös eläkkeiden verotuksen keventäminen esimerkiksi puhutulla miljardilla loisi tähän maahan kasvua ja myös uusiakin työpaikkoja. Se myös helpottaisi ihmisten arkea kohonneiden arjenkustannusten aikana. Mutta samaan aikaan tarvitaan myös kohdennettuja toimia mm. polttoaineiden hintojen alaspäin painamiseksi ja myös sähkönhintojen alentamiseksi. Näihin on olemassa toimia ja keinoja, nyt ei puutu enää Marinin hallitukselta kuin päätöksiä. Esimerkiksi sähkön kohdalla pitäisi nyt omistajaohjauksen ja myös hallituksen omin päätöksin ottaa käyttöön kaikki sähköntuotannon reservit. Tätä varautumista kysyimme myös kirjallisella kysymyksellä Pia Kauman (kok) johdolla viime viikolla. Itse alentaisin myös sähkön arvonlisäveroa ja toteuttaisin kokoomuksen esittämän talvikauden sähköveronpoiston. Myös meidän esittelemä malli sähkönsiirtohintojen kuriin saamiseksi olisi nyt toteutettava. Mallimme esitteli jo kauan sitten kollegani Heikki Vestman (kok). Se on vapaasti käytettävissä. Polttoaineiden puolella olen itse esittänyt Saksan ja Ruotsin tapaan polttoaineveron alentamista. Myös koko dieselveron oikeutus tulisi uudelleen harkita, kun pumppuhinta on jo nyt bensalla ja dieselillä sama. Eli dieselverosta olisi aika jo luopua ja uudistaa liikenteen verotusta 2020-luvulle. Eli onhan näitä keinoja ja toimia.
Toivonkin, että verotuksesta ja yrittäjyydestä paljon ja laajasti ymmärtävä Juha Sipilä vielä saisi puheenvuoron keskustan kesäkokouksessa.
Vetoakin Saarikkoon ja koko Marinin hallitukseen, että toteuttakaa työnverotuksen ja eläkkeiden verotuksen kevennys syksyn budjettiriihessä. Suomalaiset tulevat teitä siitä kiittämään.
Ps. Vuonna 2018 valtio pystyi jopa maksamaan lainojaan pois eli lainmäärä väheni. Tuosta Veromaksajien listasta löytää mielenkiintoista tietoa.