”Meinaat panna miut laittelemaan kiviä siun polkujes pieliin, ai p…e, luulet sie että miun vieteri vennyy loputtommiin”
Tänään Helsinkiin tuotiin maaseutua. Yli 600 traktoria vyöryi pääkaupunkiin ympäri koko Suomen. Kaukaisin maanviljelijä oli lähtenyt Lapista traktorillaan matkaan jo tiistaina ja tänään mies oli paikalla yli 3000 muun maanviljelijän kanssa. Viljelijöiden mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla keräsi väkeä siis yli odotusten. Määrä osoittaa tilanteen vakavuuden. Tämä oli hätähuuto ja vakava viesti meille päättäjille siitä, että nyt tarvitaan välittömiä toimia kotimaisen ruoantuotannon pelastamiseksi.
Itsekin sain olla mukana Senaatintorilla suomalaisen ruuantuottajien kanssa. Paikalla paljon tuttuja eri puolilta maatamme ja meiltä Lopeltakin kolmisenkymmentä traktoria liikkeellä. Näkymä oli vaikuttava ja toivottavasti meidät kaikki herättävä. Itse olen yrittänyt tehdä parhaani suomalaisen ruuan eteen aina ja nytkin käynnissä Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -kampanjani, mutta tosiasia on sekin, että nyt tarvitaan maatalousministeri Kimmo Tiilikaiselta (kesk) kovia toimia tilanteen korjaamiseksi ja kotimaisen ruuan tuotannon pelastamiseksi. MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila vaatikin tänään jo Maaseutuviraston ylijohtaja Leena Tenholan eroa todeten, että ”Yhteiskuntasopimuksessa puhutaan lisien poistoista tai satasien leikkauksista, mutta me viljelijät olemme viime vuosien aikana menettäneet jopa puolet yrittäjätulostamme. Näin ei voi jatkua.”
Lunttila piti Maaseutuviraston eli MAVI:n viimeisintä kömmähdystä ja EU-tukien maksatusten siirtämistä viikoilla eteenpäin viimeisenä niittinä. Tähän on helppo yhtyä. Maaseutuvirasto on pahasti epäonnistunut viljelijöiden virastona. Ja ymmärrän vaatimukset, että ylijohtaja kantaa epäonnistumisista vastuun.
Traktorimarssi keskustaan onnistui hyvin ja maanviljelijät kertoivat, että palaute matkan varrella on ollut pelkästään positiivista. Itsekin kun traktoreiden seassa aamulla Helsinkiin tulin niin kadun varsilla vilkuteltiin, näytettiin peukkuja ja otettiin satoja ja satoja valokuvia. Kansalta siis laaja tuki ja ymmärtämys ruoantuottajillemme.
Lunttila totesi puheessaan torilla myös, että viljelijät ovat saaneet runsaasti myötätuntoa eri vaikuttajaryhmiltä ja myös kuluttajat ovat kannustaneet suomalaisen ruoan tekijöitä. Nekin viljelijät, jotka eivät päässeet paikalle, järjestivät omia paikallisia tapahtumiaan. Jopa kuluttajat laittoivat omia tukimarsseja pystyyn eri puolella Suomea suomalaisen ruoan puolesta.
Mielenosoittajien vaatimuksiin oli helppo yhtyä ja kiinitin itsekin tapahtuman merkin takkini rintapiekeen. Maanviljelijät totesivat, että ”Tulimme tänne hakemaan oikeutta ja kunnioitusta tekemällemme työlle, joka tuo leivän myös ministerinkin pöytään.”
Lunttila jatkoi, että aivan oikein, että Suomi tarvitsee hyvinvointia. Suomi tarvitsee työtä. Ja kansalaiset tarvitsevat ruokaa. ”Me viljelijät voimme tämän tarjota. Me olemme valmiita kaiken tämän tekemään, jos meille annetaan siihen mahdollisuus. Mutta nyt meiltä on tämä mahdollisuus viety. Meiltä ja niiltä kaikilta 300 000 työntekijältä, jotka saavat leipänsä meidän viljelijöidemme työn kautta.” ”Me tuotamme maailman puhtainta ja vastuullisinta ruokaa. Mutta millä hinnalla? Meistä viljelijöistä on tehty virkamiesten juoksupoikia tuhansine säädöksineen ja velvoitteineen. Meistä on tehty EU:n Venäjän pakotteiden maksumiehiä. Meidät on halpuutettu. Tähän on tultava loppu.”
Maanviljelijät jättivät tänään maatalousministeri Kimmo Tiilikaiselle ja pääministeri Juha Sipilälle puhuttelevan kannanottonsa:
”Maatilojen tilanne on heikoin vuosikymmeniin. Maanviljelijät ovat joutuneet maailmanpolitiikan maksumiehiksi. Maataloustuotteiden markkinahinnat romahtivat Venäjän viennin pysähdyttyä. EU:n maatalouspolitiikan muutokset sotkivat markkinat ja paisuttivat byrokratiaa. Monet tilat ovat kuilun partaalla. Pahimmillaan tuloja ei synny lainkaan, ja perheet jäävät köyhyysloukkuun. Maatiloilla on todellinen hätä. Hallituksen on ryhdyttävä pikaisiin toimiin tilanteen korjaamiseksi.
Maataloustuotteiden markkinahinnat ovat laskeneet rajusti. Viljelijät ovat menettäneet tuloja vuodesta 2013 lähtien yli 300 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi tukimaksatuksia on lykätty 250 miljoonaa euroa. Moni tila on joutunut lopettamaan, ja jatkajat ovat tehneet kaikkensa kustannusten leikkaamiseksi. Mitkään ponnistelut eivät tunnu riittävän.
Maaseutuviraston epäonnistumiset viljelijätukien maksuissa ovat kohtalokkaita maatiloille. Pelkästään taloudelliset paineet eivät aiheuta ahdistusta tiloilla. Viljelijät kokevat, että heidät on unohdettu, jätetty muiden kriisien varjoon. Nyt on aika toimia. Tuhannet viljelijät ovat menettämässä yrityksensä, työpaikkansa ja kotinsa. Suomi on menettämässä kykynsä tuottaa ruokaa. Tämä olisi vastuutonta.
Kohtuuton byrokratia ja sanktiot rassaavat viljelijöitä. Hallitusohjelmassa luvataan keventää hallinnollista taakkaa. Missä ovat käytännön toimenpiteet? Tähän mennessä on ennemminkin vain lisätty tuota taakkaa. Viljelijä yrittää parhaansa mukaan noudattaa säännöksiä, mutta niitä on niin paljon, että koskaan ei tiedä varmasti noudattaneensa kaikkia. Yhden päivän myöhästyminen voi viedä tilan vasaran alle, mutta viranomainen voi siirtää maksatusaikataulujaan ilman seuraamuksia. Ne kantaa viljelijä.
Uskomme vahvasti suomalaisen maatalouden ja ruuan tuotannon hyvään tulevaisuuteen. Tästä kriisistä on nyt selvittävä, jotta maatalous voi taas nousta uuteen kukoistukseen Suomen parhaaksi.
Siksi vaadimme valtioneuvostolta, että se:
– Puolustaa suomalaista ruokaa ja maataloutta ryhtyen välittömästi toimiin maatalouden kriisin selättämiseksi sekä rahoituksen varmistamiseksi
– Vaatii EU:ssa Suomelle oikeudenmukaiset kompensaatiot Venäjän tuontikiellon aiheuttamista menetyksistä sekä nopeita toimenpiteitä markkinahäiriöiden vähentämiseksi. EU:n on saatava taloussuhteet toimiviksi Venäjän kanssa
– Vahvistaa maatalouden asemaa ruokamarkkinoilla lainsäädännön keinoin sekä Suomessa että EU:ssa
– Vaatii EU:lta järeitä toimia tuotantopanosmarkkinoiden tervehdyttämiseksi
– Varmistaa, että julkisissa hankinnoissa ostetaan vain sellaista ruokaa, joka täyttää suomalaisen tuotannon laatuvaatimukset
– Keventää maatalouden byrokratiaa ja kohtuuttomia sanktioita
– Laittaa Maaseutuviraston johtamisen ja toiminnan kuntoon niin, että viljelijä saa tuet ajallaan
– Aikaistaa vuoden 2016 maataloustukien maksatuksia
Helsingissä 11.3.2016
Juha Marttila ja Holger Falck
MTK ja SLC”
…
Itse annan täyden tukeni maanviljelijöiden mielenilmaukselle ja huolelle. Ja toivon, että viesti otetaan nyt vakavasti meidän kaikkien päättäjien keskuudessa ja myös Maaseutuviraston johdossa.
Nyt takana jo tämän viikon valiokuntien kokoukset ja rokotekin työmatkaa varten haettu vasempaan olkavarteen. Nyt hetki töitä työhuoneessa ja sitten syömään vain suomalaista ruokaa ja täysistunnon kautta eteenpäin.
Illalla sitten kutsuvieraana juhla Emma-gaalassa ja uskoisin, että kummisetäni Jare Tiihonen alias Cheek saa tänäänkin pokata useammakin Emman. Upea juhlailta luvassa.