Torstai, 28.09.2006

Blogi, torstaina 28.09.2006

Torstaina aamu alkoi syksyisissä tunnelmissa. Joka aamu hieman pimeämpää, hieman syysmyrskyn makua ja vettä ilmassa. Siitä se syksy tulee. Tänään Läyliäisten koulun väki meneekin sieniretkelle Holttisen Erkin kansa. Aikanaan teimme Kirkonkylän koululla paljon sieniretkiä ja parhaimmat olivat juuri ne missä Erkin kanssa paistettiin saatu sato nuotiolla ja nautittiin ruisleivän kanssa. Nyt Frimanin Marjo siirtyi opettajaksi Läyliäisten koululle ja tänä syksynä sama ohjelma toteutuu siellä. Kiva juttu ja mukavaa sieniretkeä Läykkään.

Minä tässä luin aamun lehtiä ja katselin uutiset. Kello puoli kahdeksan ja pitäisi suunnata kohta Hämeenlinnaan neuvotteluun. Iltapäivällä rakennustarkastajan tarkastus ja illalla sitten Juhani Peltonen kirjallisuusseuramme kokous.

Neuvottelu Hämeenlinnassa sujui hyvin. Ensi kävimme läpi hieman kampanjani asioita. Samalla varmistui mm. seminaaripäivämme eli pe 12.1.2007 pidämme talousseminaarin Vanajanlinnalla. Päivä kannattaa merkitä nyt jo ylös ja paikalle on tulossa mielenkiintoinen ryhmä alustajia mm. kansanedustaja ja Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori. Tilaisuus alkaa noin 12 lounaalla ja päättyy iltapäiväkahviin noin kello 17 mennessä. Mutta kerrotaan myöhemmin lisää. Kova juttu.

Tämän jälkeen jatkoimme hieman työasioiden parissa ja kotimatkalla kävin ostamassa uuteen kotiimme ruokapöydän ja muutaman lampun.

Nyt jo Lopella ja toimistolla. Hieman toimistotöitä ja sähköpostin läpikäynti ja sitten rakennustarkastajan kanssa palaveriin.

Huhut kertovat edelleen kovaa, että keskusta puolue yrittää saada näyttelijä Risto Autiota ehdokkaakseen Hausjärveltä. Kovalla ryhmällä keskustalaiset liikkeellä, kun kuulin että jopa pääministeri laittanut sormensa peliin. No katsotaan miten käy. Minulla käsitys ja tieto, että Risto ei ehdokkaaksi keskustalle lähde. Mutta mene ja tiedä.

Pidimme Juhani Peltonen -kirjallisuusseuran kokouksen kunnantalolla. Olen toiminut yhdistyksen puheenjohtajana perustajapuheenjohtajamme Kalevi Sorsan pois menon jälkeen ja nämä vuodet seuran kanssa ovat olleet opettavaisia. Itseasiassa parhaita ovat ne lukuisat keskustelut kokeneiden herrojen kanssa Anto Leikola, Antti Seppä, Kimmo Kaivanto, Kalevi Sorsa, Heikki Turunen, Markku Pölönen jne… Muistan hyvin kun pidimme kokousta Sorsilla Helsingissä. Ihastuttava koti ja upeita muistoja pitkän elämän ja valtiomiesuran ajoilta. Kalevi sairasti jo silloin, mutta juuri tällöin kunto oli hieman parempi. Elettiin Kalevin viimeistä syksyä ja alkutalvea kuitenkin loppujen lopuksi. Kirjoituspöydällä oli kesken muistelmateos ja upean ison pöydän edessä oli tukeva nojatuoli. Tuolilla tyyny – istumisen kuluttama vanha tyyny. Tyynyllä makasi tyytyväisenä Sorsien kissa – vanha herra hänkin vai oliko rouva – en muista. Kalevi tuli luokseni ja huomasi, että ihastelin huonetta ja kissaa ja kirjoituspöytää. Totesi hiljaa: ”Synnynnäinen virkamies…. ottaa parhaat unet työtuolissa” ja käveli olohuoneeseen.

Toinen sellainen aikalailla mieleen jäänyt ensi kohtaaminen tapahtui vuonna 2002 Juhani Peltosen kirjallisuuspäivien aikaan. Olimme sopineet tapaamisen Markun (Pölönen) kanssa paikallisen Catiscan terassilla. Oli upea aurinkoinen päivä ja Markku istui siellä seurassaan Heikki Turunen. Kävelin terassilla ja ehdin moikata Markkua, kun Turunen katsoi miestä päästä varpaisiin olutta siemaisten – nielaisi ja totesi: ”Voi kunpa mäkin olisin noin hoikka ja komee kuin toi perkele on”. Mitäs siinä sitten enää olisi osannut sanoa.

No tuollaiset muistot mukavia ja upeita kokemuksia paljon. Nyt suunnittelimme ensi vuoden tapahtumaa. Ennen sitä menemme joulukuussa katsomaan Jussin näytelmäksi dramatisoidun tv-näytelmän Metsästys joulun alla Hämeenlinnaan. Mielenkiintoista nähdä millainen näyttämöllä – tv:ssä mahtava. Matka tehdään 8.12. ja mukaan voi ilmoittautua Pirisen Tuulalle lähempänä, mutta laita jo nyt kalenteriin varaus.

Keväällä Jussin syntymäpäivä viikonloppuna ja Äitienpäivän aikaan vietämme nyt hieman uudenlaista tapahtumaa. Tulemme kutsumaan muiden kirjailijoiden nimikkoseurat Lopelle slaavilaisiin tunnelmiin. Tulee upea päivä ja sitten sunnuntaina todennököisesti jälleen uutta kuorosävellystä ja sovitusta Jussin runoihin a´la Timotei-naiskuoro. Tulemme myös painattamaan Jussista kortin ja sen semmoista kaikkea pientä uutta ja kivaa. Mutta palataan niihin aiheisiin myöhemmin tarkemmin.

Ennen kokousta kävin hieman jo alustavasti läpi ensi maanantain kunnanhallituksen esityslistaa. Mielenkiintoisia asioita jälleen käsittelyyn. Palataan niihin viikonlopun aikana hieman laajemmin. Kokouksesta kiirehdin sitten vaihtamaan työvaatteet päälle. Kaverit olivatkin jo laittamassa keittiökaappeja niin uudella kodillamme ja ehdin vain hetkeksi apuun. Huomenna jatkamme.

Nyt kotona ja ajattelin hieman tehdä vielä kirjoitustöitä ja sitten päivää päättämään.

….

Illalla vielä tutkin hieman tänään annettua kunta- ja palvelurakenneuudistuksen lakiesitystä. Uudistus toteutetaan lopulta nyt yhdistämällä kuntia ja liittämällä osia kunnista toisiin kuntiin. Kuntajakolakiakin muutetaan hieman niin, että säädökset kannustavat asukasmäärältään nykyistä olennaisesti suurempiin, monta kuntaa käsittäviin kuntaliitoksiin.

Tulevaisuudessa jos laki hyväksytään niin kuntien tulisi muodostua aidosta työssäkäyntialueesta tai vaihtoehtoisesti muusta luontevasta toiminnallisesta kokonaisuudesta, jolla on mahdollisuudet vastata palveluiden järjestämisestä ja rahoituksestakin.

Porkkanoitakin tarjotaan…avustusta saisivat kunnat, josta toteuttavat liitoksen vuosien 2008-2013 aikana. Tuki olisi alussa vielä merkittävämpi ja pienenisi hieman ajanjakson lopulla. Aikajakson jälkeen yhdistymisavustuksia ei enää myönnetäisi eli vedenjakaja vuosi olisi 2013. Myös muita mm. valtionosuuskompensaatioita laki lupaa yhdistyville kunnille.

Asukasmäärän minimääriin laissa otetaan myös kantaa muutamassa tapauksessa. Kunnan tai yhteistoiminta-alueen joka huolehtii perusterveydenhuollosta tulee pitää sisällään noin 20 000 asukasta. Mitä sitten noin sana tarkoittaa sitä ei ainakaan toistaiseksi kukaan tiedä ja ensimmäisen kerran se punnitaan kun esimerkiksi Janakkala tai vastaava muutamia tuhansia asukkaita alle 20 000 asukkaan alue päättää vastata näistä palveluista itse.

Vastaava minimi väkimäärä toisenasteen ammatillisesta peruskoulutuksessa on vähintään 50 000 asukasta. Riihimäen seutukunta ei siis yksin riitä eikä Hyvinkääkään yksin. Nyt joudumme sitten pohtimaan asiaa varmasti yhdessä niin kuin seutukuntamme on jo useaan otteeseen varsin yksissä tuumin esittänyt Hyvinkään suuntaan. Uuden lain mukaan jokaisen kunnan tulee kuulua jatkossa myös johonkin kuntayhtymään, joka vastaa erikoissairaanhoidosta ja kehitysvammaisten erityishuollosta.

Laissa otetaan kantaa myös aivan oikein henkilöstön tilanteeseen ja asemaan. Se onkin minusta enemmän kuin tärkeää, että asioissa edetään henkilöstön kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä neuvotellen.

No miten tässä nyt sitten edetään. Aikataulu on tiukka. Vajaa vuosi on aikaa siihen, että kunnilla pitää olla selvitys ja sunnitelma valmiina. Aikaraja on kesäkuun loppu ensi vuonna 2007. Töitä siis saamme tehdä ja tahti on hurja. Mitä laki sitten Riihimäen seutukunnalla tulee merkitsemään? Välittömästi syventyvää yhteistyötä ja yhteistyötä myös Hyvinkään suuntaan ja mahdollisesti muitakin toimenpiteitä. Asiaan palataan pian ja työtä siis riittää. Nukutaan nyt kuitenkin yön yli 🙂 Kello on 23.37. Hyvää yötä.

Kommentit