Torstai, 13.08.2009

Blogi, torstaina 13.08.2009

Vaalirahakohu sai eilen hyvän suunnannäyttäjän kun Jyrki Kataisen ja Taru Tujusen johdolla meidän puolueen vaalirahoitus ja puoluerahoitus julkistettiin yksiselitteisellä ja tarkalla listalla. Tuo lista löytyy kolmelta eri vuodelta täältä blogistani eiliseltä päivältä, jos joku haluaa sitä tarkemmin sellailla ja tutkia. Aiheellinen esillenosto oli eilen myös kansanedustaja Sari Sarkomaan vaatimus siitä, että myös ay-liikkeen antama vaali- ja puoluetuki arvioidaan työtätekevässä Tarastin työryhmässä ja sille luodaan selkeät pelisäännöt. Olen täysin samaamieltä, että nyt on tärkeää, että vaikka kyse onkin ollut niin yritys kuin ay-tuissakin täysin laillisesta tuesta, se, että luodaan säännöt ja läpinäkyvyystakeet näille kummallekin rahoitukselle niin, että Sarkomaan sanoin ”vastaavat yleistä oikeudentajua ja tukevat demokratian toteutumista”.

Itse näen kyllä tärkeäksi myös sen keskustelun mitä pitäisi käydä myös ammattiyhdistysliikkeen sisällä. Näiden aivan omissa luvuissa pyörien ay-liiketukien jälkeen olen saanut lukuisia yhteydenottoja siitä miten esimerkiksi JHL:ään kuuluvat ovat kokeneet tilanteen vääräksi. Esimerkiksi puolustusvoimien palveluksessa olevien kohdalla ymmärrän sen hyvin. On väistämättä siis totta, että ay-liikkeen verovapaita maksuja maksaa valtaosa muiden kuin vasemmistopuolueiden jäseniä ja verovapauden myötä me kaikki tuemme tätä toimintaa. Siksi on tärkeää nyt selvittää minusta pelisäännöt sille mitä varten ay-maksuilla on verovapaus ja jos ja kun sellainen on niin pelisäännöt sille mihin tätä rahaa saa käyttää. Tämä on reilua niin tuon verovähennysoikeuden takia meille kaikille, mutta ennenmuuta palkansaajaliikkeen jäsenistölle. Tämän aiheen soisi nousevan laajemminkin nyt keskusteluun.

Eilisestä Hollolan teatteriretkestä jo kuivuttu ja toivuttu. Pienestä tihkusateesta huolimatta oli hieno ilta ja kun monta sataa järjestöaktiivia yhtäaikaa paikalla niin ei voi muuta kuin ihastella sitä yhteenhiileen puhaltamista ja vahvaa tekemisen tilaa mikä puolueessamme on nyt jo useamman vuoden vallinnut. Tapahtumia ja tilaisuuksia pisaa ja Toivotalkoita on koko ajan eripuolilla maata. Hämeessä me paraikaa valmistelemme pitkästä aikaa aivan uutta Hämeen Kokoomuksen syysseminaaria Lahteen. Päivä tarjoaa tuhdin paketin koulutusta ja ajankohtaista tietoa ja katsetta tulevaankin. Ja näyttää siltä, että yhdistyksemme lähtevät innolla tähänkin mukaan. Juuri hetki sitten yhden yhdistyksen puheenjohtaja aiheesta soitteli ja kertoi heiltä lähtevän isommankin porukan. Juuri niin. Mutta nyt päivän töihin. Tänään Helsinkiin.

*********************

ILLASTA VIELÄ:

PALVELUSETELIÄ PUKKAA to 13.8.2009 Riihimäellä Riihimäen Kokoomus järjestää Palveluseteliä pukkaa-tilaisuuden Riihimäellä, Hyrian ( ent. RAOL) auditoriossa to 13.8. kello 18 alkaen. Tilaisuudessa palvelusetelikäytäntöä esittelee ja kysymyksiin vastaa peruspalveluministeri Paula Risikko. Tilaisuus on kaikille avoin, mutta etenkin luottamushenkilöitä toivotaan paikalle, puoluetaustaan katsomatta. Tilaisuus alkaa kello 18 kahvittelulla ja kello 18.30 kuullaan ministerin alustus, jonka jälkeen on aikaa keskustelulle ja kysymyksille. Tervetuloa!

**********************

Kello 21.08 ja juuri Riihimäeltä uuden Hyria-koulutusosakeyhtiön auditoriosta kotiin. Riihimäen kokoomus järjesti tänään Palveluseteliä pukkaa -seminaarin ja vieraanamme oli itse peruspalveluministeri Paula Risikko kertomassa uudistuksen taustoista, mahdollisuuksista ja myös niistä asioista joita palveluseteliä nyt käyttöönotettaessa olisi tärkeää kunnissa huomata ja selvittää. Paula on kyllä kerrassaan erinomainen peruspalveluministeri. Hänellä vahva, pitkä ja monipuolinen kokemus terveydenhoitoalalta ja myös koulutusalalta ja se näkyy osaamisena ja laajana tietämyksenä myös tässä yhdessä vaativimmista ministerinpesteistämme. Paulan aikana onkin saatu monenlaista aikaa ja useita sellaisia uudistuksia joista aiemmin on vain puhuttu. Hyvänä esimerkkinä nyt vaikkapa tuo vammaisten henkilökohtaisen tuen järjestäminen subjektiiviseksi oikeudeksi ja sitten Toimiva terveyskeskushanke, Vanhustenhoidon laadunvalvonnan uudistamistyö, oppilashuoltokokonaisuuden uudistaminen yhteen lakiin ja lukuisia muita ja ehkä nyt isoimpana tämä elokuun alussa voimaan tullut palvelusetelin käyttöalan laajentaminen kaikkeen terveys- ja sosiaalitoimen palveluihin. Odotettu uudistus ja oli mukava kuulla miten laki on huolella tehty ja varmistettu ennen muuta kuntalaisten eli palveluiden käyttäjien oikeusturva (mm. mahdollisuus aina kieltäytyä palvelusetelistä ja vaatia palvelu perinteisellä kunnantuottamalla tavalla), palveluiden tuottajien eli usein pienten yrittäjien oikeusturva ja kilpailumahdollisuuksien lisääminen ja kunnan oikeusturva ja oikeus päättää aina itse haluaako tällaista joustavaa palvelutuontantomallia ottaa perinteiselle rinnalle kuntalaisten valittavaksi.

Väkeä seminaari veti mukavasti ja tyytyväinen olin myös siihen miten aktiivisesti paikalla ollut yleisökeskusteluun osallistui. Väkeä useasta eri puolueesta, virkamiesjohdosta, kuntayhtymistä ja paljon tavallisia palveluiden käyttäjiä. Juuri sellainen monipuolinen joukko jota palveluseteli toimiessaan koskettaa ja itse todella toivon, että pian tämä mahdollisuus on käytössä laajasti maassamme. Me teimme Lopella jo Lopen Kokoomuksen valtuustoryhmän kanssa keväällä valtuustoaloitteen asiasta ja yhtenä hyvänä vaihtoehtona on nyt esille nostettu myös laajempi seutukunnallinen palveluseteli mitä ministerimme piti hyvinkin kannatettavana. Toivotaan, että saamme asiaa eteenpäin.

Päivä tänään työntäyteinen. Viikonlopuksi olen lupautunut töihin hyväntekeväisyystapahtumaan Porvooseen ja sen valmistelut ovat työllistäneet kuten myös ensi viikon ohjelma yritysvierailuineen ja seminaareineen. Vaalirahoitukseltakaan emme ole tänäänkään välttyneet. Olen tyytyväinen, että eilisen kokoomuksen esimerkin mukaan tänään saimme ainakin osittain auki myös vasemmiston vaali- ja puoluerahoitusta. Tosin jo samantien mm. Iltalehti totesi, että nyt julkitulleet summat ”eivät anna täydellistä kuvaa ammattiliittojen tuesta”. No suuruusluokan saimme ainakin tietää ja vahvistuksen siihen, että keskustan Nova Group rahat ja meidän esimerkiksi Sampon tuet ovat pieniä verrattuna SDP:n ja Vasemmistoliiton saamiin tukiin. Esimerkiksi Tradeka-yhtymä on myöntänyt luottamushenkilöiden päätöksin SDP:lle ja vasemmistoliitolle kaikkiaan lähes 250 000 euroa vuodesta 2007 lähtien ja aiemminhan selvisi jo tuo JHL:n 400 000 euron tuki SDP:lle. Tänään saimme lisäselvyyttä myös JHL:n tuesta ja myös siitä, että tukea on mennyt myös vasemmistoliitolle.

Juuri tuossa tutkailin hieman SDP:n julkiantamaa tiedotetta ja tämä lainaus kertoo aika paljon. ”Vuonna 2007 puolue (SDP) sai avustuksia seuraavilta ammattiliitoilta: JHL 113 000 euroa, Metallityöväen liitto 101 301 euroa, PAM 76 800 euroa, Paperiliitto 24 401 euroa, PAU 16 575 euroa, Puu- ja erityisalojen liitto 14 862 euroa, Toimihenkilöunioni 12 920 euroa, Viestintäalan ammattiliitto 8771 euroa, Rautatieläisten liitto 7729 euroa ja Kemianliitto 6190 euroa”.

”Vuonna 2008 puolue (SDP) sai avustuksia seuraavilta ammattiliitoilta: JHL 113 000 euroa, Metallityöväenliitto 135 069 euroa, PAM 54 900 euroa, Paperiliitto 18 899 euroa, PAU 15 045 euroa, Puu- ja erityisalojen liitto 14 914 euroa, Viestintäalan ammattiliitto 8512 euroa, Rautatieläisten liitto 7328 euroa ja Kemianliitto 3600 euroa”.

Eli sellainen vaalikohupäivä tänään. Lukuisia asioita tuo ilmoitus jättää edelleen auki ja se tietää sitä, että sopan keitto jatkuu. Esimerkiksi seminaarituotot on SDP avannut vain kokonaissummana ja niiden taustat ja tukijat jäävät edelleen pimentoon tai taidemyynti samalla tavalla tai ilmoitusmyynti. Mutta hyvä sentää se, että osa tänään auki ja tärkeänä tuo varsin mielenkiintoinen ammattiyhdistystuki joka on siis kaikkea muuta kuin ”muutama ruosteinen soppatykki”. Tuli vain mieleen uutinen jossa Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kuvaili Kokoomuksen saamaa 75 000 euron tukea ”törkeyden huipentumaksi”. Paavo hyvä… millä adjektiivilla enää voikaan kuvailla teidän Tradekan 100 000 euron tukea ja ammattiyhdistysliikkeeltä saamaanne noin 110 000 euron tukea. Voisi ehkä kysyä Paavolta, että onko törkeydellä siis enää mitään rajaa.

Aiheesta myös lehdet aktiivisesti yhteydessä. Jälleen kerran kerroin itse omia käsityksiäni vaalirahoituksesta ja toistin tuon jo tieskoska ensimmäisen kerran kertomani kantani tehdä ehdokkaiden ilmoitusvelvollisuudesta tietyllätavalla kirjanpitotyyppinen menot ja tulot erotteleva ilmoitus. Se olisi kaikkien avoimin ja läpinäkymivin ja myös helpoiten tarkastettava malli. Samalla toistin näkemykseni siitä, että itse en kannata kampanjakattoja sen takia, että me ehdokkaat tulemme hyvin erilaisista taustoista. Toisella on tukenaan iso talkoojoukko jonka työnarvoa on mahdoton laskea mahdollisen kampanjakaton kokonaissummaan tai esimerkkinä sitten iltapäivä tai viikkolehdistä osan saama valtava ilmainen mainostila kansikuvineen ja juttuineen. Tai meidän osan tv:stä saama näkyvyys. Tai se, että toinen saa moottoritien varresta ilmaisen mainospaikan ladonseinästä ja toisen on ostettava sama näkyvyys ”clearchanneleiltä”. Tai sitten vain se, että olet jo istuva kansanedustaja niin sinulla on erilainen lähtökohta uusiin vaaleihin. En usko, että Timo Soini olisi mennyt EU:hun 10 000 euron kampanjalla läpi edellisissä vaaleissa. Nyt puoluejohtajan saama näkyvyys riitti ja rahaa ei tarvittu esimerkiksi Riikka Mantereen tapaan. Minä hyväksyn tämän erilaisuuden ja erilaisen lähtökohdan ja haluan, että jatkossakin eduskuntaan voidaan valita ihmisiä erilaisista lähtökohdista. Tosin voi olla, että tämän kohun jälkeen meitä ei enää kukaan sinne haluakaan. Ei edes meitä jotka teimme kaiken heti 2007 vaalien jälleen lain mukaan ja jopa sen kirjaukset ylittäen. On tämä soppa nimittäin heittänyt meidän kaikkien myös syyttömien niskaan sellaisen varjon, että se tullee näkymään.

Kommentit