Torstai, 07.02.2008

Blogi, torstaina 07.02.2008

Ystäväni esitteli minulle tammikuun lopussa nettihuutokauppa Huuto.netin. Kertoi löytäneensä paljon mielenkiintoista ja nyt sitten tämä lysti vienyt minutkin mukanaan. Onneksi vain ne muutama rakkain keräilynkohde esillä eli Juhani Peltonen, Sakari Pälsi ja Tommy Tabermann. Muutama helmi jo löytynyt muutamalla eurolla mm. vuoden 1966 vanha Anna-lehti, jossa Jussista juttu ajalta kun hän oli juuri avioitunut Tuula-vaimonsa kanssa. Otsikko Runoilija Iltapäivällä. 25-vuotias Juhani Peltonen kertoo arjestaan ja saamastaan arvostelusta. Helmi minulle. No sitten tänään tuli postissa Tommyn Ihmisen Ääni vuodelta 1979 ja Parhaat pakinat kirja vuodelta 1965. Siinä yhtenä kirjoittajana Sakari Pälsi. Ja tulossa vielä Fatiman neljäs ennustus 5 eurolla. Kannattaa kurkata jos jotain hauskaa tai kiven alla olevaa haussa. Ja hyödyllisempääkin netissä kuin vaikka se hurmaava Facebook. Tai no…

No nyt on sitten SDP:kin keskinyt jotain uutta. Eilen demarit julkisti Onni-ohjelmansa. Jollain tavalla tutun tuntuista? Eihän vain olisi pikkuveli Toivolle? No mukavahan se on…

Sen sijaan Onni-demarissa kyllä paljon sellaista mitä vaikea uskoa. Ohjelma on siis osa demarien uudistumista kun uutta puheenjohtajaa tai siis edes kandidaattia ei tahdo löytyä. Uudistumisenaan demarit esittävät nyt mm. kouluihin uutta oppiainetta joka on ”Ihmisenä oleminen” ja lisäksi työpaikoille hiljaisia huoneita levähtämistä varten. Mutta ehkä erikoisin demarien tavoite on työpaikkojen yhteisöllisyyspäivä. Idea siis sellainen, että työnantaja antaa vapaata ja siis maksaa kun työntekijä lähtee tekemään yhteisöllisiä tekoja. Aivan oikein luit. Siis ystävää tapaamaan pääseen pian yrittäjän ja työnantajan piikkiin. Niin ja ohjelma tunnistaa myös maatamme vaivaavan rakkausvajeen. Voisiko siis työnantaja maksaa tässäkin tilanteessa, kun treffeille lähtisi? Vai meneekö se yleisestikin yhteisölliseksi teoksi 🙂 Kaikken kaikkiaan SDP:n Onni-ohjelmassa 12 kohtaa ja kohta Suomi täynnä iloa, intohimoa ja itseluottamusta. Eikös ne ollut ne Heinäluoman SDP:n uudistamistyön käynnistämissanat? No hauska ohjelma ja ohjelmiahan maahan mahtuu, mutta vaikea uskoa, että koulupäivään enää uusia oppiaineita mahtuisi.

Niin ja lopuksi Onni-ohjelmassa esitetään myös kulttuuriseteleitä. On tainnut jäädä demareilta hallituksen toimet huomaamatta, kun samaan aikaan kun he asian ovat ”keksineet” – hallitus jo valmistelee asiaan ja pian se arkipäivää ja totta. Ei siis tarvita Onnia – Toivo hoitaa tämänkin. Ei siis taida olla Onnista edes pikkuveljeksi Toivolle. 🙂

Mielenkiintoista on sekin, että Aamun uutiset tänään kertoivat, että Erkki Tuomioja on SDP:n kannattajien joukossa selvästi suositumpi puheenjohtajaehdokas kuin Eero Heinäluoma. Prosentit taisivat olla 36 prosenttia Tuomioja ja 24 prosenttia Heinäluoma. Eli pelastaako enää edes Onni tässä tilanteessa?

Nyt kello 6.15 ja kohta lähden Helsinkiä kohti. Aamulla neuvottelu ja keskustelutilaisuus OAJ:n kanssa ja siitä sitten kohti ensimmäistä kyselytuntia. Ilkka Kanervan syntymäpäiviäkin pitäisi tänään juhlistaa. Matkaan siis…

….

Aamun OAJ-neuvottelu oli hyvä. Pääsimme läpikäymään pienellä porukalla kevään ajankohtaiset koulutuspolittiset aiheet ja myös pidemmän aikavälin tarpeita. On tärkeää, että pidämme huolen siitä, että opetuksemme taso säilyy. Yksi sellainen konkreettinen toimenpide voisi olla hyvinkin juuri varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen siirtäminen hallinnollisesti yhteen. Tämä olisi erityisesti nivelvaiheiden ja varhaisen puuttumisen näkökulmasta keskeisen tärkeää. Tärkeää on myös saada liikkeelle päivähoitolain kokonaisuudistus. Nämä sellaisia suurempia hankkeita joiden kanssa on syytä olla aktiivinen. Itse nostin esille keskustelussa myös toisen asteen ammattilisen koulutuksen ja ammattikorkeiden kehittämis- ja keskittämishankkeet. Ennen kaikkea toivoin OAJ:lta näkemyksiä siihen miten meidän tulisi suhtautua osayhtiömalliseen hallinnointiin koulutuksessa varsinkin, kun tulevaisuudessa mm. seutulukiot yleistyvät. Opetuksessa olisi syytä varmistaa hallinnon läpinäkyvyys, mutta toisaalta myös mahdollistaa yritysten mukaantulo mm. ammattikorkeiden hankkeisiin. Asia vaatii pohdintaa. Nyt hetki töitä huoneessa ja sitten ryhmäkokouksen kautta kyselytunnille.

….

Kello 20.20 ja kämpille. Tänään pitkä päivä ja huomenna aikainen aamu ja nyt ajattelin ottaa illan vain rauhallisesti. Ryhmässä esillä jälleen monta mielenkiintoista tulossa olevaa asiaan. On äärimmäisen hyödyllistä, että ministerimme on mukana eduskuntaryhmämme kokouksissa. Saamme usein käytyä hyviä keskusteluja jo asioiden valmistelun alkuvaiheessa ja nämä niitä vaikuttamisen paikkoja. Ryhmässä tänään myös mahtava tunnelma kun ulkoministerimme Ilkka Kanerva piti puheen kun juhlistimme hänen 60-vuotisjuhliaan. Kaunis hetki – jossa kaikki tyytyväisiä vuosista ja tästä päivästä ja tulevaisuudesta. Ryhmän jälkeen sitten täysistuntoon joka aloitettiin torstaiseen tapaan kyselytunnilla. Päälimmäisenä esillä luonnollisesti verotus. On näköjään väärin, että yrittäjä saa yrityksestään osinkotuloja. Keskustelun taustalla oli KHO:n päätös siitä, millaista tuloa voidaan verottaa osinkotulona.

Kyselytunnin jälkeen sali tyhjeni kohtuullisen nopeasti. Meitä koulutuksesta kiinnostuneita jäi saliin kourallinen ja kävimmekin hyvän keskustelun mm. koulujen oppilashuollosta ja oppilashuoltotyöryhmistä. Vasemmisto-opposition lakialoitteessa esitettiin oppilashuoltotyöryhmiä lakiin kirjattavaksi. Sitä omissa puheenvuoroissani kannatin, mutta en sen sijaan sitä, että OHR:n tulisi lain voimalla aina kuulua mm. koulukuraattori ja koulupsykologi. Siis jokaisen kunnan pitäisi palkata juuri nämä kaksi ammattilaista OHR:n määräämänä. Itse halusin lakiin kirjattavaksi vain ”moniammattillisen oppilashuoltotyöryhmän”. Se jättäisi kunnalle jouston varaa ja mahdollisuuden painottaa esimerkiksi kouluterveydenhoitoon, puheterapiaan, lääkäreihin. Ne esimerkiksi puuttuivat tästä lakialoitteesta kokonaan. Parempi siis tässäkin määrätä vain ryhmä lailla, mutta jättää paikallista tulkintaa tarpeiden varaan. Katsotaan miten laki etenee.

Toisessa asiassa keskustelimme Sanna Lauslahden lakialoitteesta, jossa hän esitti sosiaalialan yrityksille erityistä tukea ensimmäisen ulkopuolisen henkilön palkkaamiseen. Hyvä aloite ja omassa puheenvuorossani tuin ajatusta vaikka itse kannatankin toimia niin, että yrittäjän on sitten ala mikä tahansa ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaaminen helpottuisi ja riski pienenisi. Ei ehkä syytä rajata näin? Miksi emme kannustaisi muitakin?

Niin ja olihan esillä vielä yksi aloite jossa esitettiin kotisairaanhoidon autoille erikoispysäköintilupaa invalidiajoneuvojen tapaan. Se helpottaisi autojen pysäköintiä tiukan aikataulun työssä. Aloitteessa meitä allekirjoittajina yli 100 eli esitys Suomisen hengessä varmaankin etenee. Itse lähetekeskustelussa toivoin kotisairaanhoito -sanaa korvattavaksi kotihoidolla, joka siis pitää sisällään kotisairaanhoidon ja kotipalvelun. Ne muuten jo yli puolessa kuntia kimpassa ja siksi ei ehkä syytä tehdä ongelmia aiheuttavaa rajausta vain kotisairaanhoitoon? Asiaa on syytä pohtia vielä lakialoitteen edetessä. Ajatus hyvä ja siksi enemmistö kansanedustajista jo nyt sen takana. Loppusilaus ratkaisee meneekö laki loppuun asti. Toivotaan.

Kommentit