Niin kuin hyvin tiedätte on toinen ammattini ennen kansanedustajan uraa ollut vahvasti moottoriurheilun parissa. Opettajana toimiessani kesälomat ja viikonloput menivät ralli, rallicross, enduro ja ratakisoissa MTV3:n tv-ohjelmia tehden ja kilpailuja selostaen. Vuosien aikana suomalainen moottoriurheilukenttä on siis tullut enemmän kuin tutuksi ja edelleen harrastuksena selostelen muutamia kilpailuja vuoden mittaan.
Rallin nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen on mies jonka tietenkin kaikki tuntevat tai ainakin tietävät. Kymmenisen vuotta sitten mies marssitti SM-ralleihin oman tiiminsä Subaruja ja viime vuodet mies on rakentanut määrätietoisesti Toyotan paluuta rallin kuninkuusluokkaan. Muistan kuinka Suomen MM-rallin selostajana sai hieman etukäteen vinkkiä projektista ja kuinka yhtäkkiä Suomen sorateillä alkoi näkyä yhä enemmän japanilaisia ja aika usein Tommin tai muiden nyt tiimin ytimessä olevan seurassa. Salaisia testejä, rakennettuja erikoisautoja ja hurjia huhuja ja silloin jo tietenkin sitä perisuomalaista kateutta tyyliin ”No ei ne varmasti tänne tule” ja ”Saksassa ne tullaan tekemään” jne.
Joskus sitä on tullut mietittyä, että kuinkahan hyviä me olisimmekaan jos kaikki voima laitettaisiin aina siihen, että miten itse voisi pärjätä yhtähyvin kuin naapuri eikä siihen, että mitä voisi tehdä, että naapurikaan ei menestyisi. Ikävää, että sen perisuomalaisen sisun rinnalle on tullut kateus ja usein jo paljon vahvempana voimana. Ja sitten vielä se kaksinaamaisuus kun menestystä tuleekin niin totta kai siellä ja täällä netissäkin ollaan ensimmäisenä hehkuttelemassa ja selkään taputtelemassa. No sellaisia valitettavasti monet ovat.
Ja aika moni sai syödä karvahattunsa ja nieleskellä kateuttaa kun viime viikonloppuna Tommi Mäkisen johtama Gazoo Toyota ralliteam ajoi uran toisessa MM-rallissaan heti voittoon. Voisi sanoa, että Tommi on tehnyt juuri niin kuin vuonna 1950 Toyotan perustaja Kiichiro Toyoda vaati tekemään. Toyoda totesi, että ”Moottoriurheilu ei ole vain viihdettä. Se on olennainen osa japanilaisen autoteollisuuden kehitystä. Aivan kuten huippu-urheilijat testaavat taitojaan olympialaisissa, autovalmistajat käyttävät moottoriurheilua nostaakseen autojensa suorituskyvyn huippuunsa. Kamppailu paremmuudesta pakottaa autovalmistajat löytämään uusia autoteollisuutta hyödyntäviä tekniikoita. Kyse ei ole vain autojen kehittämisestä. Tekniikan täytyy toimia sopusoinnussa ihmisen kanssa. Autourheilun ja japanilaisen autoteollisuuden on, auton renkaiden lailla, vietävä yhteisvoimin kehitystä eteenpäin.”
Tässä kehityksessä maailman suurin autovalmistaja tarvitsi siis suomalaista mestaria ja legendaa ja korkeaa suomalaista osaamista ja sisua ja periksiantamattomuutta. Kateutta ei kaivattu eikä sitä Puuppolassa tunnetakaan.
Tiimin nimi Toyota Gazoo itseasiassa kuvaa hyvin juuri sitä toimintatapaa ja mallia mitä Tommi Mäkinen on halunnut luoda ja ylläpitää. Kazoo tarkoittaa itseasaissa varikkoa tai tallia, tietynlaista intiimiä tilaa, missä ihmiset tekevät työtä parantaakseen jokaista pienintäkin yksityiskohtaa ja ainoana päämääränä vain ja ainoastaan koko ajan yhä parempi ja parempi auto. Näin Puuppolassa toimitaan ja intiimi perheenomainen toimintaympäristö ja yhdessä tekeminen ovat tehneet konseptin missä menestytään. Toyotan jo 70-vuotinen historia on saanut jälleen rallissakin kultaisen tekijän.
Suomessa aika pienelle on jäänyt se huomio mitä Tommi Mäkinen rallitiiminsä kanssa ansaitsisi. Mäkisen Toyota tiimi työllistää Puuppolassa jo nyt noin 150 maailman parasta ralliauton tekijää ja tiimin osaajaa. Väkeä on 15 eri maasta eli huippuosaajat ovat halunneet tulla Suomeen. Suomalaisia totta kai leijonan osa ja miksi ei olisi kun meillä on menestyneitä kuljettajia ja korkeaa osaamista.
Toyotan ralliautojen Yariksen korit tuodaan Suomeen Ranskasta. Jäljelle jää vain runko, kehikko etulamppuineen ja takavilkkuineen. Kaiken muun Tommi Mäkinen joukkoineen rakentaa ja tekee Suomessa. Tunturirallissa kuulin kuinka yhden pienen eteläsuomalaisen postin pakettirulakoissa pyöriin kummallisia paketteja matkalla Puuppolaan. Pieni suomalainen metallipaja tekee siis rallin MM-sarjaan parhaita ja korkealaatuisimpia osia. Ja näitä esimerkkejä on paljon. Jospa vain voisimme ja osaisimme laskeakin kaiken mitä Toyota Gazoo -teami maahamme tuo ja jättää. Siis monessa mielessä osaamisessa ja ihan puhtaina euroinakin.
Raa´asta tehdaskehikosta rakentuu Suomessa 2000 eri huippuunsa hioton ja tehdyn osan kautta nyt maailman parhaita ralliautoja joiden ensimmäinen versio valmistui vasta vajaa vuosi sitten 2016 huhtikuussa. Ja Tommi ei ole mikään sikaria polttava ralliecclestone vaan itsekin sormensa rasvassa ja ennen muuta ratissa tiukasti pitävä osa tiimiä. Testikilometrejäkin taitaa Tommilla olla Toyota tiimissä kasassa lähes ennätysmäärä. Olisiko Juho Hännisellä enemmän, mutta taitaa Jari-Matti Latvalallakin olla vähemmän 🙂
Monte Carlon kakkostila ei vielä kertonut kaikkea, mutta Ruotsin rallin voitto kertoo jo todella paljon. Ruotsissa nimittäin mentiin aivan huikeaa kovaa ja ainakin yksi pätkä jouduttiin jopa peruuttamaan liian kovien keskinopeuksien ja huippunopeuksien takia. Tässä kyydissä Toyota meni kovaa ja kovinta ja sehän tietää hyvää Jyväskylään ja muihinkin kauden vauhtiralleihin.
Itseasiassa en pitäisi lainkaan mahdottomana, että joku muukin tiimi valitsisi kotipaikakseen jatkossa Suomen. Testisäännötkin sitä tukevat. M-Sportin kotipaikka on Iso-Britanniassa Cockermouthissa, Citroenin Ranskan Versallessa ja Hynundain Saksassa Alzenassa. Missä näistä voi testata autoa niin talvi kuin sorakisoihinkin tuhlaamatta siihen tarkasti määrättyä testauskiintiötä. Aivan. Suomessa ja tätä etua Toyota käytti myös Ruotsin MM-ralliin valmistautuessa. Tiimi teki testit kotimaansa lumella menettämättä näin yhtään arvokasta testipäivää talvin rallin takia. Ne kaikki mitä muut tiimit Ruotsissa käyttivät on Toyotalla käytettävänä asfaltille myöhemmin kauden aikana ja mene ja tiedä vaikka pian Suomessa päästäisiin ajamaan hyvää asfalttitestiäkin vaikka Kymiringillä tai muilla rakennettavilla pätkillä. Ja kuulin juuri kuinka aikanaan Mr. Tunturiralli Heikki Poranen järjesti Monte-testillekin sopivan paikan yhdelle tiimille Lapista. Oli kuulemma aidompi kuin Monte itse 🙂
Ei nyt vielä varata Senaatintoria JM:n ja Toyota donitseille, mutta urheilu- ja osaamistekopalkintoja voitaisiin jo hyvin sovitella näilläkin teoilla ja näytöillä Puuppolan Tommille ja suomalaiselle Toyota tiimille. Mulla on vahva usko, että Jari-Matti Latvala viihtyy tässä tavassa tehdä ja toimia ja ajaa mestariksi vielä Toyotalla joko tänä vuonna tai sitten ensi. Ja Esapekka Lappi tulee kohta mukaan ja toivottavasti Juho Hänninen myös löytää vauhdin kohdalleen.
Ja kun itse lukeuduin heihin jotka menestykseen heti uskoivat niin Jyskälästä pitäisi voittoa tuoda. Vetoni nimittäin vaatii sitä.

Kuva ensimmäisen Toyotan julkistuksesta Suomessa. Kuva: Toyota.
53 vuotta Toyotat ovat ajaneet Suomen teillä. 19.10.1964 Helsingin Kalastajatorpalla juhlistettiin uuden ja silloin vielä varsin oudon automerkin tuloa maahamme. Korpivaara Oy:n vieraat kaukaa Japanista esittelivät Crown-mallisen Toyotan. Sen jälkeen Toyotia on myyty Suomessa yli 800 000 kappaletta.
Oliko muuten sinunkin ensimmäinen autosi Toyota?
Tänään menen viikonlopputöihin tai harrastuksiin Mikkeliin. Lupasin kavereilleni harrastuksena tulla selostamaan SM-rallin ja siellä muuten viivalla nolla-autolla Esapekka Lappi ja Gazoo Toyota ralliteam. Ja mukana myös vasta 16-vuotias Kalle Rovanperä. Nuorimies poikkeusluvalla mukana nelivetoautolla. Huikea viikonloppu luvassa.
Eduskunnan työviikko takana ja nyt Mikkeliä kohden.
….
Kello 21.55.
Harvoin menen selostajanakaan hiljaiseksi mutta nyt menin. Kalle Rovanperä 16 vuotta teki sellaiset jäljet kilpakumppaneiden selkiin että oksat pois. Taakse jäi Teemu Asunmaat, Jarkko Nikarat ja Juha Salot ja kaikki WRC-autot ja muutkin. Nuorimies meni menojaan ja johtaa kilpailua ylivoimaisella tavalla avauspäivän jälkeen. Hämmentävä kaveri. Otan pipon pois päästä.
Huomenna jatketaan. Nyt vähän ruokaa ja nukkumaan. Pitkä päivä ensin pukupäällä ja sitten täällä selostusta nelisen tuntia. Tietää puhuneensa.