Kotikuntani Loppi tunnetaan vilkkaana ja eloisana kesäkuntana. Mutta on meillä paljon muutakin ja ehdoton syksyn ykköstapahtuma on aina syyskuun viimeisenä sunnuntaina samoiltava ja retkeiltävä Poronpolku. Huomenna Poronpolun reiteille lähdetään jo 50. kertaa ja vuosien saatossa tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa suurimpien retkeilytapahtumien joukossa. Itse toivon ja uskon, että huomenna juhlatapahtumassamme teemme jälleen uuden kävijäennätyksen ja tänään metsäpoluille polkaisee jo ennätysmäärä maastopyöräilijöitä.
Haluankin toivottaa teidät kaikki blogini lukijatkin mukaan nyt Poronpolulle. Tapahtuma on rento ja mukana koko perheen kuntoliikuntatapahtuma missä matkaan voi lähteä vaikka koko perheen voimin ja lyhimmälle 5 kilometrin reitille jopa lastenrattaiden kanssa. Pisin 30 kilometrin reitti vie syvimmälle erämaihin ja maisemat ovat kertakaikkisen upeita. Poronpolku polveilee järvien ja lampien välissä pitkin metsäisiä harjuja, poikkeaa välillä suolle ja kiipeää joskus kalliollekkin. Soilla kengät eivät kastu, sillä siellä kuljetaan pitkospuita pitkin ja jyrkimmissä rinteissä portaat helpottaa kulkua. Pitkospuita, rappuja, vesistönylittävä lossi ja opasteet mm. on pidetty kunnossa suurelta osin Poronpolun keräysvaroin kuten myös laavu ja nuotiopaikkoja ja myös Lopen Samoojille tapahtuma on tärkeä Kalamajan Kämpänkin ylläpidossa. Pidemmillä reiteillä erikoisuutena on siis Marskin salmen ylitys Vorsmanni-kapulalossilla tai soutuveneellä.
Reittejä on siis viisi erimittaista tuosta perhereitistä 5km:sta aina 13, 18, 24 tai 30 kilometrin mittaisiin polkuihin. Matkan varrella voi tutustua Suomen Marsalkka Mannerheimin metsästysmajaan, kenttävartioasema Sisuun sekä Pirunlinnan kalliomuodostelmiin. Tapahtumakeskus ja lähtö sijaitsee Riihisalossa osoitteessa Rautakoskentie 421 ja tänä juhlavuonnaan Poronpolku on myös Häme päivä 2016 tapahtuma.
Ai miksi Poronpolku?
No aikanaan nyt tasan 50 vuotta sitten ensimmäinen Poronpolku taivallettiin 29.10.1967. Osallistujia oli silloin noin 300. Vuoden 1965 tammikuussa oli Sallasta tuotu yhdeksän poron tokka Lopen Salonkylän Saarijärven rantaan Marjatta ja Jaakko Estolan Pirttiniemen metsäalueelle. Osuusliike Hankkija teki tutkimusta porojen keinoruokinnasta. Tarha sijaitsi paikalla, jonka kautta ulkoilureitistö kulki ja polun kiertäjillä oli siis mahdollisuus tutustua porotarhan elämään. Tästä siis Poronpolku sai nimensä. Ruokintakokeilu päättyi ja porot lähtivät pois Lopelta vuonna 1974, mutta Poronpolku jäi. Vuoden 1975 Poronpolun yhteydessä suoritettiin mielipidetiedustelu osallistujien kesken mahdollisesta nimen muutoksesta. Tiedusteluun vastanneista 90% oli vanhan nimen säilyttämisen kannalla. Näin Poronpolun nimi säilyi entisellään.
Ensimmäisen kerran Poronpolun historiassa ylitettiin 1000 osallistujan raja vuonna 1979. Viime vuosina osallistujamäärä on ollut noin 2500. Vuodesta 1999 lähtien tapahtumakeskuksena on toiminut Riihisalo.
Merkittävimpiä kasvutekijöitä ovat olleet 1990-luvun alkupuolella käynnistynyt Pirunlinnan peikkoluola toiminta sekä vuonna 2000 käyttöön otettu kapulalossi Vorsmanni. Myös reitistöä on kehitetty jatkuvasti pysyvällä viitoituksella, portaiden, pitkospuiden ja siltojen rakentamisella.
Poronpolun järjestäjänä toimi vuoteen 2002 saakka Poronpolkutoimikunta. 2003 rekisteröitiin Poronpolkuyhdistys.
Huomenna sunnuntaina siis Poronpolku kutsuu nauttimaan upeasta luonnosta ja syksyn ruskasta jo 50. kerran. Tervetuloa Lopelle kauempaakin nauttimaan siitä parhaasta eli suomalaisesta luonnosta ja yhdessäolosta. Nähdään Poronpolulla!
ps. Niin matkaan voi lähteä omassa tahdissa aamupäivän aikana eli hyvä aika liikkeellelähtöön on esimerkiksi 9-10 välissä. Silloin ehtii kiertää lenkeistä vaikka pisimmänkin 🙂
…
Tänään lauantaina Lopella vietetään markkinakauden päättäjäisiä. Lopen torilla on perinteiset syysmarkkinat ja samaan aikaan Kierrätyskeskuksella aamupäivällä myös pieni huutokauppa. Lupasin itse meklaroida KiKe:n hyväntekeväisyyshuutokaupan eli tervetuloa huutamaan kello 10.30.
Illalla RTV:n 65-vuotisjuhlat Riihimäellä ja yritän sitä ennen ottaa muutaman sänkipeltolaukankin Pelto-Seppälässä Hunsalassa. Vapaapäivistä parhaita.
….
Kello 21.23 ja juuri RTV:n 65-vuotisjuhlista kotiin. Upea riihimäkeläinen perheyritys ja perustajan Väri-Kallen periaatteilla ja kovalla työllä yritys kasvanut ja menestys yli lamojen ja taantumienkin. Tänään Riihimäen Tapetti ja Väri on suurempi kuin koskaan ja kasvaa edelleen. Hieno yritys ja hienot juhlat! Onnea ja kiitos paljon!
Päivällä tänään ehdin siis meklaroida Kierrätyskeskuksen huutokaupan, kierrellä ja jutustella ja tehdä ostoksiakin Lopen markkinakesän päätösmarkkinoilla Maalaismarkkinoilla ja hevosenkin selkään Hunsalassa Pelto-Seppälässä ehdin. Hieno päivä ja huomenna jatketaan Poronpolulla. Nähdäänhän siellä? 🙂