Timo Heinonen toivoo uuden ympäristöministerin sallivan hevosenlannan polton

Uutiset, perjantaina 24.10.2014

Kokoomuksen kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Timo Heinonen on tehnyt pitkään työtä hevosenlannan polton sallimiseksi Suomessa. Monissa
muissa Euroopan maissa hevosenlanta hyödynnetään energiakäytössä. Itsekin ratsastamista harrastava Heinonen on tehnyt jälleen esityksen tilanteen korjaamiseksi.

– Valitettavasti Suomessa tulkitaan edelleenkin EU-direktiiviä jätteenpoltosta siten, että hevosenlanta on jätettä eikä biomassaa, kuten
esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa. Muissa maissa hevosenlannan polttaminen on mahdollista, vaikka heidän lainsäädäntönsä pohjautuu samaan EU:n jätteiden polttoa säätelevään direktiiviin, kertoo Timo Heinonen ja ihmettelee ettei yksikään ympäristöministeri tätä asiaa ole ottanut tosissaan ja hoitanut kuntoon.

Heinonen kertoo nyt toivovansa uuden ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen ottavan asian vakavasti ja myös korjaavan sen.

– Halutessaan ympäristöministeri tämän pystyy ratkaisemaan nopeastikin. Tämä varmasti tuntuu monesta pieneltä asialta Soten ja muiden rinnalla, mutta hevosalalle tämä on lähes elintärkeä asia ja myös merkittävä uusiutuva energiamahdollisuus maallemmekin.

Jokin aika sitten Heinosen esityksestä mahdollisestiin lannanpoltto ns. pyrolyysitekniikalla, mutta sekään ei lopulta johtanut odotuksista huolimatta ongelman ratkaisuun.

– Hankkeet eli luvat ovat jumittuneet elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten työpöydille. Ypäjän Hevosopiston lupa on maannut virkamiesten pöydillä monia kuukausia.

Suomessa on noin 70 000 hevosta, eli joka päivä hukataan lannan myötä 210 000:ta litraa polttoöljyä vastaava energiamäärä.

– On arvioitu, että maassamme syntyy hevosenlantaa 800 000 kuutiota vuodessa. Hevosenlannan polttaminen mahdollistaisi meille energiaomavaraisia kotitalouksia ja maatiloja. Suuret hevospitäjät, kuten Ypäjä ja Orimattila, voisivat olla jopa energiaomavaraisia kuntia.

Timo Heinonen on jättänyt asiasta tuoreelle ympäristöministerille esityksen ja kirjalliseen kysymykseen ministerin on annettava vastauksensa kolmen viikon sisällä.

Kommentit