Timo Heinonen: Opintotuen vapaantulonrajoista tulisi luopua

Uutiset, tiistaina 12.02.2013

Kokoomuksen kansanedustaja ja Sivistyksen ja Osaamisen Politiikkaverkoston puheenjohtaja Timo Heinonen hämmästelee jokavuotista opintotukien takaisinperintärulettia. Tuoreimmat tiedot kertovat Kelan takaisinperintöjen jälleen lisääntyneen ja Heinonen uskoo tietävänsä syyn.

– Asumiskustannukset ovat karanneet. Opiskelijat eivät enää yksinkertaisesti pärjää opintotuella alkuunkaan ja ovat pakotettuja tekemään työtä ja se tietää opintotuen takaisinperintöjä, toteaa Timo Heinonen.

Heinonen painottaa, että hänestä syy ei ole työnteossa vaan järjestelmässä. Ketään muuta ei tässä maassa Heinosen mukaan rangaista ahkeruudesta ja työnteosta kuin opiskelijoita.

– Nyt kun opintotuen uudistamista pohditaan niin on aika poistaa vapaantulon rajat kokonaan. Minusta opintotuen saamiselle riittävä peruste on tavoiteajassa etenevät opinnot. Jos sen lisäksi nuori haluaa tai joutuu tekemään työtä ei siitä pidä rangaista. Työstä saa rahan lisäksi myös arvokasta työkokemusta, muistuttaa Heinonen ja uskoo, että nuorten vapaan työnteon myötä kasvavat verotulot tulevat korvaamaan mahdollisen opintotukeen tarvittavan lisärahan tarpeen moninkertaisesti.

Opintotuen tulorajoja korotettiin viimeksi vuonna 2008 ja tämän korotuksen vaikutukset ovat jo sulaneet. Tuoreimpien tietojen mukaan vuonna 2011 opintotukea sai noin 326 700 opiskelijaa. Heistä peräti 33 900:n tulot ylittivät tulorajat ja heiltä Kela perii nyt takaisin maksettuja opintotukia.

– Vuodessa takaisinperintöjen määrä on kasvanut yli 4500 opiskelijalla. Ja ei tilanne tästä ainakaan helpotu. Nyt tarvitaan opintotuesta vastaavalta ministeriltä Paavo Arhinmäeltä toimia opiskelijoiden tilanteen parantamiseksi. Samalla olisi jo korkea aika korjata eli poistaa myös täysikäisten alle 20-vuotiaiden opiskelijoiden vanhempien tulojen vaikutus opintotukeen, vaatii Heinonen.

Kokoomus on esittänyt oman mallinsa opintotuen kehittämiseksi. Mallillaan Kokoomus haluaisi turvata paremmin täysipäiväisen opiskelun ja nopeuttaa nuorten valmistumista työelämään.

Kommentit