Tiistai, 16.05.2006

Blogi, tiistaina 16.05.2006

Tiistai 16.5. ja työpäivä. Tänään siis seitsemältä ylös ja uudet käsikirjoitukset valmiiksi. Kello on nyt 10.22 ja urakka valmiina. Käsikirjoitukset lähtivät Vantaalle editille ja huomenna sitten selotukset ja speakit tehtävänäni. Tämä ohjelma siis tulee ulos vasta viikonloppuna.

Seutuyhteistyön ja talousalueyhteistyön kannalta eilen Hyvinkään kaupunginvaltuusto teki tärkeitä ratkaisuja ja uskoisin, että oikeankin ratkaisun. Valtuusto valitsi maanantaina vanhan tutun hyvinkääläisen Ossi Savolaisen uudeksi kaupunginjohtajakseen. Savolainen voitti todella tiukassa äänestyksessä Tapio Turusen 26-25. Savolainenhan on viime vuodesta lähtien toiminut Vantaalla sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajana siirryttyään sinne Hyvinkäältä. Virkaa haki kuusi henkilöä ja lisäksi ehdolla oli pyynnöstä suostumuksensa antaneita. Savolainen kuului tähän ryhmään. Äänestykseen asti pääsivät Savolainen, Turunen ja Pirjo Puustjärvi.

Toivotaan, että Savolaisella on hyvä ja rakentava ote seutuyhteistyöhön. Se olisi nyt kaikkien edunmukaista ja toivottavaa. Lämpimät onnittelut siis Savolaiselle ja onnea työhön.

Työpäivä sujui tänään hyvin. Sain kaiken suunnitellun tehdyksi. Työpäivän jälkeen kävin Riihimäellä ja tapasin hyvän ystäväni maitokahvin seurassa. Ystävät ovat tässä elämässä kyllä aikastalailla tärkeitä. Kiitos heistä tai teistä. 🙂

Illalla sitten pidimme vielä Yrittäjäjärjestön 30-vuotisjuhlatoimikunnan kokouksen.

Eilen maanantaina julkaistiin Verkkouutisten tilaama tutkimus suomalaisten kannasta kuntien määrää. Suhtautumisessa on tapahtunut merkittävää muutosta viime vuosien tai kymmenen vuoden aikana. 1990-luvun puolivälissä noin 40 prosenttia piti nykyistä kuntamäärää sopivana ja nyt kymmen vuotta myöhemmin tätä mieltä on enää kuudennes suomalaisista. Vajaa kolmannes olisi valmiita supistamaan kuntien määrän 300-400 ja suurin piirtein sama määrä pitäisi riittävänä 200-300 kuntaa.

Verkkouutisten tilaaman tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy.

Tuossa tutkimusten välisenä aikana ei kuntakentässä ole kovinkaan suurta muutosta tapahtunut. 1996 Suomessa oli 455 kuntaa ja kymmenessä vuodessa kuntien määrä on vähentynyt kuntaliitosten myötä vain reilulla parillakymmenellä. Tämän vuoden alussa kuntien lukumäärä oli 431.

Puheista huolimatta näyttää siltä, että kunta- ja palvelurakenneuudistus on juuttunut hallituksen sisäisiin kiistoihin. Kiistaa on mm. kuntien minimikoosta ja monesta muustakin. Keskusta on vastustanut kunnille asetettavaa asukasmääräistä minimikokoa. Muut puolueet esimerkiksi Kuntaliiton hallituksessa ovat katsoneet, että asukkaiden vähimmäismäärän pitäisi asettua 20 000 tietämiin. Mutta keskustan ministerien kannoista huolimatta nyt tehdyn tutkimuksen mukaan myös keskustalaisista varsin moni on valmis vähentämään kuntien lukumäärää. Niinpä niin.

Meidän kokoomuksen kannattajien mielipide kuntien lukumäärän suhteen on tutkimuksen mukaan lähempänä demareita kuin keskustaa. Puolueemme kannattajista 14 prosenttia supistaisi kuntien määrän alle 200:n. 35 prosenttia vähentäisi määrän 200-300. Kokoomuslaisista 26 prosenttia pitää välille 300-400 asettuvaa kuntamäärää sopivana ja yli 400 kunnan määrää kannattaa 12 prosenttia puolueen äänestäjistä.

Toivotaan, että palvelurakenne nyt uudistuu ja tehostuu hallituksen kinastelusta huolimatta. Me tarvitsemme Riihimäen seudullakin vahvaa yhteistyötä ja niin kuin aiemmin toin esille niin heti kun ja jos hallitus asiasta puitelain saa aikaan on hyvä istua alueellamme saman pöydän ääreen pikinmiten. Peli aukeaa Riihimäen avauksella ja katsotaan miten edetään. Jotain meidän on kuitenkin tehtävä ja hyvässä hengessä. Itse olen asiassa avoimella mielellä tietäen haasteen suuruuden. Ja yhteistyön mieltä tässä tarvitaan kaikilta. Avointa ja rehellistä keskustelua ja asioiden tarkastelua.

….

Nyt saunaan ja huomenna selostamaan Maikkarille muutama kilpailu.

Kommentit