Tiistai, 09.09.2008

Blogi, tiistaina 09.09.2008

Kello 6.20 ja tiitai-aamusta kohti uutta istuntokautta. Tänään päivällä aloitamme syksyn täysistunnot ja eduskunta pyörähtää täyteen vauhtiin. Sitä ennen kuitenkin tänään vielä Valtion Liikuntaneuvoston kokous Opetusministeriössä nyt aamusta ja sivistysvaliokunnankin kokous. Mutta kaikkea tätä ennnen saan tuoreimmat päivitykset kuljetusalan tilanteeseen kun SKAL:n tietoiskun saan matkalla Helsinkiin. Rantasen Ajon kyydissä matka taittuu. Kohta siis jo lähtö Lopen Nesteeltä eli palaillaan illalla.

….

Mielenkiintoinen paluu Eduskunnan arkeen. Aamulla kokoonnuimme Lopen Nesteelle ja sieltä matka Helsinkiin Rantansen Ajon rekalla yhdessä Petri Rantasen kanssa. Minulle kuljetusala ja liikenne yleisestikin on kovin tuttua, mutta aina tuo keskustelu alantoimijoiden ja arkipäivän tekijöiden kanssa on hyväksi. Itseasiassa tämä jo toinen pitkä keskustelu viikon sisällä kuljetusalan haasteista ja tulevaisuudesta. Esillä tänäänkin tutut teemat polttoaineen hinnan kehityksestä alan yleiseen kilpailukykyyn kuin myös ammattitaitoisen henkilökunnan saanti. Nostin esille jälleen kerran myös vaihtoehtoiset polttoaineet ja todella toivonkin, että esimerkiksi Riihimäki voisi olla jatkossa uuden Gasum-tankkausasemansa johdolla suunnanäyttäjä mm. kaupungin sisäisen jakeluliikenteen osalta maakaasun ja biokaasun käyttöönotossa. Esimerkiksi Postin autojen käyttövoiman muuttamiseksi kaasuun ei ole mitään perustetta enää. Tai joku muu esimerkiksi 100 kilometrin toimintasäätellä tapahtuva jakelu. Asiaa on syytä pitää esillä.

Eduskunnan edessä jouduimme sitten keskelle mielenosoitusta. Kimppuun hyökkäsi joukko varsin agressiivisesti käyttäytyneitä mielenosoittajia. Varmaankin aivan laillinen ja luvallinen mielenilmaus, mutta olisi toivottavaa, että poliisi olisi tällaisissa tapahtumissa paikalla.

Itse eduskunnassa työ alkoi vauhdilla. Ensin Valtion Liikuntaneuvosto OPM:ssä ja esillä mm. ensi vuoden talousarvio joka tuo liikunnalle rahaan kaikkien aikojen suurimman korutuksen. Koskaan ennen ei liikuntarahat ole siis näin paljon nousseet ja yhteinen huutomme on siis kuultu. Hallitus toimii tässäkin vastuullisesti ja tekee tälläkin ratkaisulla ennaltaehkäisevää työtä niin sairauspoissaolojen vähentämiseksi kuin myös esimerkiksi nuorten pahoinvoinnin, syrjäytymisen ja heikon kunnon ennaltaehkäisemiseksi. Tämä yksi tärkeä osa sitä. Sellainen aivan uusi ja tämän hallituksen painotuksia hyvin kuvaava juttu on myös valtion suora seuratuki urheiluseuroille mm. vakinaisen henkilökunnan ja ohjaajien palkkaamiseksi. Ei sellaistakaan ole ennen nähty. Nyt moni pienempikin seura saa itselleen vahvaa apua ja toimintaan pitkäjänteisyyttä.

VLN:n jälkeen sitten eduskuntaan ja sain lounas vieraaksi hyvän ystäväni joka oli tänään eduskunnalla töissä. Tämän jälkeen täysistuntoon ja ensin pitkä keskustelu vaalirahoituslain uudistamisesta. Vasemmisto-oppisitio jatkoi samaa osittain jopa törkeääkin yrittäjien mollaamista. Edelleen pidettiin tiukasti kiinni siitä, että ammattiyhdistysrahaa ja työväenyhdistyksen kymmenien tuhansien tukia ei tarvitse sen kummenkin kenellekään eritellä. Tämä olisi nyt syytä penkoa kunnolla ja sitten lähteä eteenpäin puhtaalta pöydältä. Tänään myös salissa nousi esille väite, että Eero Heinäluoman vaalirahoituksessa olisi tukijoita joiden tukisummat nousevat yli 1700 euron. Väitteessä puhuttiin seminaarilipuista ja siitä miten samat yritykset ovat ostaneet niitä useampia. Mielenkiintoista nähdä tarkentaanko Heinäluoma vaalirahoitusilmoitustaan? Sitäkin salissa kyseltiin. Eli keskustelu jatkuu.

Itse osallistui salissa lukiolaisten suullisen taidon kokeen tekemiseen. Mielenkiintoinen ja varsin hyvin valmisteltu lakiesitys. Puheenvuoroni löytynee pian Eduskuntatyö -sivun alta. Aiheeseen palataan. Tähänkin.

Politiikan Puhemyllyssä tänään Pirkanmaallekin menneessä lähetyksessä puhuimme nuorten syrjäytymisestä. Itse keskityin nimenomaan katsomaan aihetta ennaltaehkäisyn näkökulmasta. On nimittäin totta, että nuorten syrjäytyminen voidaan ehkäistä, mutta pysäyttäminen on usein vaikeampaa ja aina kalliimpaa. Toi esille huolen terveydenhoitajista kouluissa, mutta myös erityisosaajien riittämättömät resurssit. Myös nostin esille neuvola-asian ja sen, että kun kaikki lapset saataisiin 5-vuotisneuvolaan niin moni vaaravyöhykkeessä oleva lapsi olisi vielä pelastettavissa. Tuossa iässä usein jo ensimmäiset merkit asiantuntijoiden mukaan havaittavissa. Koko perhe mukaan niin varmasti olisi tehoa. Sitten tietenkin panostukset kaikkiin siirtymävaiheisiin eli päivähoito – esiopetus – alakoulu – yläkoulu – jatko-opinnot. Se ketju toimivaksi. Itse olen nimittäin sitä mieltä, että usein tekijöitä ja asiantuntemusta löytyy, mutta ei koordinointia ja yhteistyötä. No tämä asia pitkä ja vaikea, mutta tässä jotain lyhyesti.

Nyt vielä istuntoon ja sitten tapaaminen kunnanjohtajahakuumme liittyen jne.

Kommentit