Demarien esitys presidentinvalinnan alistamisesta eduskunnalle on saanut aikaan aikalailla keskustelua ja ihmettelyä. Ja aiheesta. Itse olen liittynyt vahvasti tähän ihmettelijöiden joukkoon. On vaikea ymmärtää miksi sellainen vaali halutaan ottaa kansalta pois, johon kansa osallistuu ja josta ollaan kiinnostuneita. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasikin totesi, että nimeomaan presidenttiä kansalaiset äänestävät innokkaammin kuin muita päättäjiä.
Aikanaanhan presidentinvalinta haluttiin juuri sen takia siirtää suoraan kansanvaaliin ja antaa näin kansan mahdollisuus valita oma johtajansa ja estää ns. mustien hevosten esille nousu eduskunnassa. Presidentinvaali on selkeä henkilövaali ja sellaisena myös pysyköön ja toisaalta voi kysyä miten demarit nyt uskoisivat eduskunnan osavaan valita oikean johtajan maalle, kun heidän mielestä kaikki näyttää nyt menevän väärin 🙂 opintorahan korotusta myöten. No onneksi oikeastaan kaikki muut ovat jo ilmaisseet mielipiteensä ja demarien vallantäyteinen esitys on jäämässä yksin. Annetaan vallan olla kansalla.
Tänään Hämeen Sanomat (8.1.2008) ottaa myös asiaan kantaa pääkirjoituksessaan ja pohtii mm. demariesityksen taustoja. Pääkirjoituksessa kommentoidaan SDP:n kansanedustajista kootun työryhmän esitystä todeten mm. että ”Aihe on tuttu, mutta esittäjätaho yllättävä. Aiemmin SDP on liputtanut siin suoran kansanvaalin kuin nykyisten valtaoikeuksien säilyttämisen puolesta. Urho Kekkosen valtakauden jälkeen Suomea ovat hallinneet sosiaalidemokraattiset presidentit. Mahdollisuus porvarilliseen presidenttiin Tarja Halosen jälkeen on kasvanut kahdestakin syystä: keskustan ja kokoomuksen hallitusyhteistyö lähentää porvaripuolueita ja Sauli Niinistön hurja äänimäärä eduskuntavaaleissa antoi selvän viestin hänen edelleen nousseesta kansansuosiostaan. Ehkä tällaisella kehityksellä on vaikutuksia demarien mielipiteiden muutokseen.” Näin siis kirjoittaa aamun Hämeen Sanomat pääkirjoituksessaan ja taitaa osua jälleen naulankantaan.
Hyvä esimerkki tuosta nyt uudesta kansaa kuuntelevasta tyylistä on ulkoministeri Ilkka Kanervan perustama nuoriso Utva. Kyse on siis nuorille avoimesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ryhmästä jossa esillä nyt valmistelussa oleva ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko. Kanervan tavoite on ennennäkemätön ja uusi ja sen tavoittena on nuoriso-utvan kautta hakea tuoreita ajatuksia selontekoon. Ryhmään haetaan nyt nuoria ja pääsyvaatimus ei ole poliittinen kokemus tai opiskelutausta vaan ennen muuta kiinnostus ja halu tehdä tätä työtä. Tuo ilmoitus oli eilen ainakin Helsingin Sanomissa ja Metrossa ja se löytyy myös tuosta blogini eilisen päivän osasta. Mielelläni annan lisätietoakin eli jos kysyttävää ilmenee. Kannustan mukaan tähänkin.
Tänään työpäivä Helsingissä… Nyt matkaan.
….
Kello 19.38 ja juuri hetki sitten kotiin. Eduskunnassa sai tehdä kaikessa rauhassa töitä ei ristinsielua näkynyt. No itseasiassa muutama avustaja talossa oli paikalla ja tietenkin se maailman paras virkahenkilöstö. Sellaista saa etsiä. Mutta rauhassa sai töitä tehdä ja montaa asiaan eteenpäin laitoinkin. Edessä vielä muutto ennen istuntokauden alkua. Siirryn yhden kerroksen ylöspäin kun vaihdamme Häkämiehen Jyrin kanssa huoneita. Helsingistä sitten Riihimäen kautta Hämeenlinnan markkinoille. Kuukausimarkkinat aina sellainen tapahtuma jossa mielellään piipahtaa jos vain suinkin kuukauden kuukauden ensimmäisenä tiistaina aikataulut antavat periksi. Väkeä oli hyvin liikkeellä ja olikin mukava nähdä tuttuja ja hieman vieraampiakin ja jutella menneestä ja tulevasta.
Tammikuulle en muuta oikeastaan luvannut kuin salaattilinjan ja Riihimäen Kulmakonditoria onkin saanut huolehtia nyt maakuntapäivinä ruokailusta. Kana-fetasalaatti toimii. Niin ja Hämeenlinnassa Cafe Kukossakin jo salaattia tänä vuonna syöty. Ja juuri nyt paistinpannulla kanaa kotona kypsymässä ja kulhollinen salaattia kohta valmiina. Niin mutta Hämeenlinnassa vielä markkinoiden jälkeen Radio Hämeen toimituksessa suora Politiikan Puhemylly -ohjelma. Paikalla oli hämäläisistä kansanedustajista Johannes Koskinen, Risto Autio ja Kirsi Ojansuu ja saimmekin ihan kipakan keskustelun Pertti Lampisen johdolla aikaiseksi. Luonnollisesti esillä Kemijärven StoraEnson tilanne ja toisena aiheena keskustan ryhmäpuheenjohtajan Timo Kallin esitys palvelumaksujen porrastamisesta tulojen mukaan.
No tuo StoraEnso tapaus näyttää olevan sellainen, että maa täynnä parempia asiantuntijoita kuin yrityksen johtajat ja toimiva hallitus. Arvioita yrityksen kannattavuudesta, puuvarannon riittävyydestä ja jos vaikka mistä tulee joka päivä vähän joka suunnalta ja ikävintä se, että touhotuksella sotketaan tilannetta entisestään. Radiossa hieman itse harmittelin sitä, että keskustassa jälleen pelataan kaksilla korteilla. Puoluesihteeri Korhonen pelaa omaa peliään ja puheenjohtaja Matti Vanhanen johtaa hallitusta ja puoluettaan. Tietysti tuo on taitavaa pelaamista kun saa kaiken näyttämään siltä, että kyllähän me mutta kun kokoomus ja kyllähän me, mutta kun vihreät jne. No pääasia on se, että yhteistyö maamme hallituksessa toimii mitä parhaiten ja siellä tiedetään missä mennään.
Niin ja tuosta parhaista asiantuntijoista vielä sen verran, että nyt neuvoja häärää innokkaasti samat henkilöt jotka aikanaan ministereinä mm. siunasivat samaisen firman USA:n valloituksen. Yhdysvaltoihinhan mentiin aikanaan Erkki Tuomiojan ja Sinikka Mönkäreen johdolla tai ministeriaikana. Yhdysvaltain paperitehtaat tulivat silloin muistaakseni keväällä 2000 suomalaisyrityksen haltuun 4,9 miljardin hinnalla. Niin ja sen tarinan lopunhan me kaikki tiedämme. Amerikan valloitus floppasi ja yhtiö myi viime vuoden syyskuussa tehtaat Pohjois-Amerikasta ja hinta oli enää 1,8 miljardia euroa. 3,1 miljardia hukkui siinä seikkailussa tai itseasiassa enemmänkin. Kauppalehti-ryhmän Balance Consulting laski nimittäin, että Stora Enson USA:n seikkailut maksoivat 5,6 miljardia. Tämän seikkailun jälkilöylyjä nyt selvitellään ja todennäköisesti ilman niitä matkoja ei tämän hetkenkään säästökuuria olisi päällä.
No Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyssä totesin sen mitä tiedossa on. On syytä muistaa, että pörssiyhtiön julkisuusasioissa on omat säädöksensä ja niiden mukaan on valtionkin pelattava. On myös syytä muistaa se miten omistaja valtaansa käyttää ja myös se, että paras asiantuntemus tulevaisuudesta ja myös tästä päivästä on yrityksen johdossa. Jos ei ole sitten luottamus täytyy mitata. Tuohon julkisuuteen kuuluu myös se, että kaikkia neuvotteluja ei julkisuudessa voida käydä ja repostella. Sekä pääministeri että valtiovarainministeri ovat kertoneet, että neuvotteluja ja tiivistä yhteyttä Stora Ensoon pidetään jatkuvasti ja Katainen totesi aamulla radiossa, että hän on ainakin toiveikas edelleen, että puunjalostus Kemijärvellä jatkuu. Toivotaan, että nämä neuvottelut tuottavat tulosta. Niihin kaikki tuki maamme hallitukselle.
No toinen aihe tänään oli sitten tuo palvelumaksujen porrastus tulojen mukaan. Se on tosiasia, että palvelumaksuja on pakko nostaa, mutta tuntuisi ainakin minusta varsin erikoiselta porrastaa ne tulojen mukaan. Itseasiassa malli synnyttäisi uuden progression jonka kärsijä olisi sairastava keskituloinen. Toisaalta tällainen malli olisi helpolla esisoittoa nykyisen mallin romuttumiselle. Ja lisäksi vielä malli olisi takapakkia hallituksemme tavoitteelle tehdä työnteosta kannattavampaa ja kannustavampaa. Tällaiset tulosidonnaiset maksut vain syventäisivät jo olemassa olevia kannustinloukkuja niin kuin Sarkomaankin jo totesi. Sarkomaa totesi samalla, että kokoomus ei lähde mukaan keskituloisten kurittamiseen ja progressiivisen verotuksen kanssa päällekkäisiä tulontasausjärjestelmiä ei tule missään nimessä lisätä. Olen samaa mieltä!
Näistä aiheista siis tänään keskustelimme ja tuo vajaa puolituntinen meni hetkessä. Paluumatkalla vielä muutama puhelu Riihimäen seutukunnan ajankohtaisista ja tulevista asioista ja myös hieman taustoitusta kotikuntamme asioista mm. teknisen lautakuntamme puheenjohtajan kanssa. Huomenna kuntamme puheenjohtajisto ja siitä pikkuhiljaa koneistot pyörähtävät käyntiin.