Tiesimme, että demarit tykkäävät kaikista veroista – Mutta, että he niitä vielä oikein rakastavat

Blogi, tiistaina 20.03.2018

”Kyl mää sen ymmärrän et joku voi nätei flikoi rakastaa, mut et joku rakastaa veroi, sitä mää en ymmärrä”.

Tämä tuli mieleeni ensimmäisenä kun kuulin SDP:n johtavan vero- ja talousasiantuntijan kansanedustaja Timo Harakan kannanoton kansalaisaloitteeseen, missä yli 50 000 suomalaista vaatii perintöverosta luopumista. Harakan mielestä perintö- ja lahjavero on itseasiassa ”markkinatalouden kannalta paras vero”.

Se ei siis sinänsä yllättänyt, että demarit tykkäävät veroista ja verottamisesta, mutta että vievät tämän jo lähes rakkauden tasolle. Se hämmästyttää.

Harakka vielä totesi, että ”se (perintövero) ei kohdistu työhön, vaan ansaitsemattomaan tuloon. Se on oikeudenmukainen ja taloutta tehostava vero”.

Valtaosa perinnöistä koostuu kuitenkin asunnoista ja asuinkiinteistöistä ja iskee yleensä täysin yllättäen kuoleman kohdatessa perheen. Perillinen, jolla ei ole tuhtia pankkitiliä käteistä joutuu usein myymään kotinsa perintöveron vuoksi. Voi kysyä, että tämäkö on sitä sosialidemokraattista oikeudenmukaisuutta? Inhimillisyys siitä jo jokatapauksessa kaukana.

Ja myös moni yritys ja maatila on päättynyt ennen sukupolvenvaihdosta ja moni yllättävän kuoleman jälkeen lahja- ja perintöveron maksun mahdottomuuksiin. Perintöveroa ei ole ollut siis mahdollista maksaa. Kyllä nämä ovat iskeneet siis suoraan myös työpaikkoihin ja työllisyyteen.

Tapasin tässä joku viikko sitten juuri erään perinteikkään perheyrityksen edustajan. Hän kertoi, että jos yrityksen pääomistaja, nyt jo iäkäs suvun edustaja, kuolisi yllättäen nyt kesken paraikaa tehtävän pitkän ja monivaiheisen sukupolvenvaihdosprosessin niin yritys loppuisi välittömästi. Tämäkö on sitä sosialidemokraattista taloutta tehostavaa verotusta?

Harakan mukaan perintövero myös estää eriarvoistumista. Näin varmasti onkin jos tavoite on se, että leski menettää omistusasuntonsa ja joutuu vuokra-asuntoon ja työssäoleva työtä tarjoavan perheyrityksen ja joutuu työttömäksi. Itse kuitenkin veisin yhteiskuntaamme toista kautta kohti tasa-arvoisuutta ja pois eriarvoistumisesta. Mieluummin siis tehtäisiin työttömistä työtä tekeviä kuin työtä tekevistä työttömiä.

Perintöveron poistamisesta siis hyötyisivät kaikki suomalaiset ja koko kansantaloutemme. Ruotsi luopui demarivetoisen hallituksen johdolla perintöverosta jo 2005, Norja 2014 eikä myöskään Virossa ole lainkaan perintöveroa. Ja niissäkin maissa missä perintövero edelleen on niin harva verottaa yhtä pieniä perintöjä kuin meillä verotetaan.

Ja mistä se yhteiskunnan hyöty lopulta sitten tulisi. Se tulee siitä mistä Ruotsissakin. Veronmaksukykyhän syntyy, ei omaisen tai läheisen kuollessa, vaan perillisen myydessä perittyä omaisuutta. Perintöveron sijaan veroeurot valtion kassaan tulevatkin todellisten kauppahintojen mukaan, peruskirjoitusarvojen sijaan, myyntivoiton verotuksella a toiseen kertaan kulutusverojen kautta kun saatu perintö käytetään vaikkapa uuden kodin hankintaan, uuteen polkupyörään tai vaikkapa lomamatkaan Suomessa. Tämä verottaminen vastannee valtaosan, myös meidän jotka emme veroja rakasta, oikeustajua ainakin paremmin kuin perintövero.

Tänään parintunnin työmatka. Moottoritiellä ketjukolari ja liikenne ruuhkautui pitkälle Hyvinkäälle asti. Liukkaassa kunnossa tiet ovatkin. Mutta itse turvallisesti eduskunnalla ja nyt puolustusvaliokunnan kokouksessa ja käsittelyssä ei tällä kertaa olekaan tiedustelulait vaan merivoimien Laivue 2020 -hankkeen tilannepäivitys sekä Suomi-Yhdysvallat puolustusyhteistyö.

 

Kommentit