Itsenäinen kotimaamme täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Itsenäisyyspäivä oli meille kaikille niin tuttu 6.12.1917. Sataan itsenäiseen vuoteen on mahtunut paljon erilaisia tapahtumia ja itsenäisyys on ollut muutamia kertoja myös todenteolla uhattuna.
Venäjän kansankomissaarin neuvostonkin lopulta 4.1.1918 tunnustama itsenäisyys oli itseasiassa jo kuukautta myöhemmin uhattuna, sillä senaatin pyynnöistä huolimatta venäläisjoukkoja ei vedetty itsenäistyneestä maastamme pois. Ratsuväenkenraali Gustav Mannerheimin johdolla venäläisjoukot päätettiin siis riisua itse aseista ja näin syntyi Vapaussodan 1. päiväkäskys – Tammisunnuntain päiväkäsky. Tämän myötä suojeluskunnat ryhtyivät riisumaan venäläistä sotaväkeä aseista 28.1.1918 yöllä.
Tammisunnuntaista alkoi Vapaussota mikä muuttui osaltaan myös kansaa repineeksi sisällissodaksi. Tammisunnuntaita voi näin siis pitää myös itsenäisen Suomen oman armeijan syntyhetkenä. 1918 sota päättyi 16.5.1918 Valkoisten voiton paraatiin ja Venäjän valtakausi päättyi Suomessa. Päivää pidettiin myös puolustusvoimien lippujuhlapäivänä aina Talvisotaan asti.
1918 sota jätti Suomeen syvät haavat. Sisällissota oli monella tavalla julma. Mutta tuore itsenäisyys säilyi.
Tammisunnuntaita on juhlistettu Suomessa lähes yhtäjaksoisesti näihin päiviin asti eri puolilla Suomea. Itse olen saanut osallistua tilaisuuksiin eri paikoissa ja lisäksi olen ottanut tavaksi sytyttää Tammisunnuntaina kynttilän rakkaan isänmaan kunniaksi. Tuore itsenäisyys oli heti aluksi rajusti koeteltuna, mutta vapaus voitti.
Myöhemmin vuonna 1951 Suomen Marsalkka Mannerheim kuoli 27. tammikuuta – Päivä oli siis Tammisunnuntai.
….
Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi joulun välipäivinä digitoin useamman vanhan yli 25 vuotta sitten tekemäni haastattelun. Niistä ensimmäisen isoisäni jouluhaastattelun jo julkaisin ja seuraavaksi helmikuun 4. päivänä julkistan 1918 tapahtumia käsittelevän haastattelun. Ne ovat osaltaan kunnianosoitukseni ja kiitokseni rakkaalle vaarilleni ja myös kaikille joiden ansiosta maamme itsenäisyys on kestänyt kaikki 100 vuoden vaikeimmatkin hetket.
…
Kello 20.51 ja kotona Lopella. Tänään aamulla siis herätys vielä Napapiirillä ja sieltä sitten lentokoneella Helsingin ja Riihimäen kautta Lopelle. Lumet täältä hukkuneet, mutta onneksi nyt näyttää hieman uutta jälleen taivalta tulevan. Huomenna arkeen ja työlistalla mm. kuntavaaliasioita ja muutama isompi kirjoitustyökin. Tiistaina sitten eduskunnassa aloitellaan kevätkautta.