Vain Nato-jäsenyys pidättelee Putinia.
Tämä tosiasia ei ole muuttunut mihinkään eikä tule muuttumaankaan. Venäjän diktaattori Putinin lähtölaskenta Venäjällä näyttää alkaneen, mutta kuinka kauan tämä kestää, on eri asia. Siksi nyt ei kannata tuudittautua sen varaan, että Venäjä jättäisi Suomen ja muut ei-Nato-maat rauhaan. Jos Venäjä lähtisi demokratian tielle – mitä pidän valitettavasti kaukaisena ja varmaan myös mahdottomana haaveena, niin silloinhan ei Venäjää haittaisi muiden maiden Nato-jäsenyydet ja muutkaan, vaan se kunnioittaisi itsenäisten maiden suvereniteettia.
Mutta nyt Ukrainan kehityksessä piilee yksi vaara, mitä Nato-vastustajat ovat valmiita käyttämään. Heidän juonensa kulkee niin, että jos nyt Ukrainaan tulisi rauha tai edes tulitauko, niin se syynä tai vaikuttimena olisi Ukrainan taipuminen luopua Nato-jäsenyyden hakemisesta. Tarinan ensimmäinen osa meni niin, että Venäjä ja Putin hyökkäsivät maahan, kun Ukraina pyrki Natoon. Eli Natoon tunkeminen aiheutti sodan ja Nato-haaveista luopuminen toi rauhan. Mutta eihän se tietenkään näin mennyt ja tällä vedätyksellä Putin hakisi vain aikaa nöyryyttää seuraavaa maata ja edetä Novo Rossija -haaveissaan.
Nyt viestit mm. Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonilta ovat sellaisia, mitkä saavat Vladimir Putinin hymyilemään. Puheet satavat diktatuurin pussiin ja vähentävät suvereenien maiden liikkumatilaa. Onneksi meillä edetään vielä toisin. Eduskunta tulee saamaan pian selonteon ja sen myötä prosessi etenee. Toivottavasti sinisilmäisyys ei kuitenkaan sitä ennen palaa.
”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.”
Aikaikkuna ei siis ole suuri. Tämä kevät happamoittaa myös Nato-option, minkä nimiin osa on turvallisuuden tunnettaan rakentanut ja minkä avulla Nato-keskustelu on Suomessa tukahdutettu kahdenkymmen vuode ajan. Tämän kevään jälkeen ei sellaisen varaan enää kannata nojautua. Nato-juna menee nyt ja kysymys on siitä olemmeko sen kyytiin lähdössä?
Oma vastaukseni on selvä. Vain Nato voi pitää meidät suojassa Putinilta ja Venäjältä.
Meidän ei kannata seurata Ruotsia. Ruotsi on tehnyt virhearvioita puolustuspolitiikassakaan ennenkin. Me emme ja toivottavasti emme tee nytkään. Melkeinpä uskallan sanoa, että Ruotsi seuraa turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaansa osaavasti toisen maailmansodan jälkeen hoitanutta naapuriaan viimeistään syksyn parlamenttivaalien jälkeen.
….
Kello 22.19 ja kotisohvalla. Pitkä viikko eduskunnassa takana ja tänään mm. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tapaaminen aamulla ja sitten Valtiovarainvaliokunnan kokous ja viikon viimeinen täysistunto budjettiäänestyksin. Vaikea viikko, mutta pakko jatkaa vaan eteenpäin.
Naapuriin tänään kukkia. Olemme rinnalla ja tukena.
Onneksi illalla kuitenkin vielä myös esikoisen 12v-synttärit. Toivottavasti lapsille voisimme tarjota hyvän ja turvallisen tulevaisuuden.