Huolestuneena olen seurannut hevosalan kehitystä Suomessa viime vuosina. Tuoreimmat tiedot Suomenhevosen uusista varsoista tulevat pian ja ennakkotieto kertoo, että määrät ovat romahtamassa. Pahimmat viestit ovat enteilleet jopa sellaista laskua, että jatkossa raveissa ei pystyttäisi kaikkia ikäryhmälähtöjä edes järjestämään. Tai ainakin lähtöjen taso laskenee merkittävästi ja lähtöjen määrätkin ja tätä kautta tietenkin myös totoaminen ja sitä kautta rahan tuloutukset hevosalalle. Oravanpyörä siis pyörii paremmin kuin hevoset kaviouralla.
Hevosala tarvitseekin nyt pikaisesti toimia maamme hallitukselta. Tarvitaan erillinen Suomenhevosohjelma ja samaan aikaan korjausliike arpajaisveroon. Mielellään jo ensi vuodelle.
Hevosala nimittäin saa merkittävän osan rahoituksestaan juurikin Toton eli rahapelien tuloutuksen kautta. Rahapelituottojen määrä ja tuloutus vaikuttaa siis suoraan hevosalalla tehtäviin uusinvestointeihin sekä alan kykyyn työllistää. Hevosalan toimijat totesivat syyskuussa, että ”Vuonna 2012 toteutettu arpajaisveron 25 % korotuksen vaikutus on ollut valtion alalta saaman kokonaisverokertymän osalta negatiivinen. Alentamalla arpajaisvero aikaisemmalle tasolleen varmistetaan, että hevosala voi jatkossakin luoda uusia työpaikkoja ja edistää maaseudun elinvoimaisuutta.”
”EU:n komission syksyllä 2013 tekemät ratkaisut osoittavat, että suomalainen rahapelitoiminnan rakenne kestää EU:n kriittisen tarkastelun eikä varsinaisiin rakenteellisiin ratkaisuihin ole juridista tarvetta. Rahapeliyhtiöiden toimintaa on kehitettävä niiden linjausten pohjalta, jotka talouspoliittinen ministerivaliokunta helmikuussa 2014 antamassaan linjauksessa esitti. Jotta hevospelien kilpailukyky säilytetään, on Fintoto Oy:n osalta erityisen tärkeää, että sen tuotekehitykseen liittyvät mahdollisuudet ovat vastaavat kuin muilla kotimaisilla rahapeliyhteisöillä.
Hevosalan kasvusta huolimatta hevoskasvatuksen kannattavuus on heikko. Alan kannalta vahva kasvatustoiminta on ensiarvoisen tärkeää ja sen vetovoimasta on pidettävä huolta. Alkuperäisrotumme suomenhevosen säilymisestä elinvoimaisena on huolehdittava. Maatalouden tukijärjestelmien muuttuessa on hevoskasvatukselle edelleen voitava suunnata kansallista tukea. Hevosalaa on kohdeltava tasavertaisesti muiden tuotantosuuntien ja toimialojen kanssa maatalous- ja maaseutupolitiikassa. Elinkeinon toimintaedellytyksiä on varmistettava turvaamalla maatalous- ja yritystuet myös hevosalalle.
Hevosalan koulutuksen rahoituksen riittävä taso tulee säilyttää korkeatasoisen koulutuksen järjestämisen turvaamiseksi. Hevosalan koulutuspaikkojen määrä tulee säilyttää, ja koulutuksen tasosta ja toiminnan kustannustehokkuudesta tulee huolehtia. Erikoistuvien eläinlääkäreiden määrä vähenee lähitulevaisuudessa. Hevosalalle erikoistuvien eläinlääkäreiden koulutukseen on varattava riittävät toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset.”
Mahdollisuuksien hevonen yhteistyöverkko esittikin, että tärkeimmät painopisteet tulevalle hallituskaudelle ovat alan yleisten toimintaedellytysten ja erityisesti kasvatustoiminnan edellytysten turvaaminen, hevospelien arpajaisveron palauttaminen aiemmalle tasolle, koulutuspaikkojen säilyttäminen sekä hevosenlannan kustannustehokkaiden kierrätysmahdollisuuksien ja energiakäytön edistäminen.
Itseasiassa hevosenlannan poltosta tein jo eilen ties jo monennen esityksen ympäristöministeriölle. Haluan nyt varmistaa onko uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen tässä asiassa valmis toimimaan. Ja tulen jättämään esityksen myös arpajaisveron laskemisesta ja erillisestä Suomenhevosohjelmasta maamme hallitukselle lähiaikoina. Maamme 75 000 hevosella on nimittäin merkittävä rooli meidän suomalaisten työllistäjänä, maaseudun elinkeinona, hyvinvoinnin edistäjänä sekä nuorisotyössä. Hevosala työllistää yli 15 000 suomalaista.
Näiden aiheiden parissa tänään illalla jo jatkamme Helsingin Jäähallilla kun 30. Helsinki International Horseshow käynnistyy. Ja siellä menee myös perjantaikin eduskunnan päivän jälkeen kuten myös lauantaikin. Hevosten juhlaa siis luvassa.
Mutta nyt kuitenkin eduskuntaan päiväksi. Aamusta ensin puolustusvoimain komentejan kuuleminen ja kymmenkunta kalenterimerkintää tällekin torstaille. Mennään siis täyttä ravia…
…
Kello 18.09 ja juuri täysistunnosta pois. Nyt kohta jäähallille Helsinki International Horseshowhun. Hieno ilta siis luvassa. Mutta hetki sitten salissa puolustin vahvasti kansalaisaloitteita. Nyt eduskunnassa on noussut vallalle ajattelu ja jopa toimintamalli, että kansalaisaloitetta ei hyväksytä jos siinä on pienikin tekninen virhe. Kyllähän tämä on jo kerta kaikkiaan kansanvallan halveksintaa. Yli 50 000 ihmistä kertoo, että jotain pitäisi muuttaa ja vielä poliitikotkin ovat samaa mieltä ainakin puheissa, mutta sitten mennään pilkkuvirheiden suojaan kun itse asia pitäisi päättää. Tänään esitinkin muutaman kollegan kanssa että kansalaisaloitteet tulisi näin ollen muuttaa toimenpidealoitteiden muotoon eli hyväksyä yleinen esittelyteksti missä kerrotaan epäkohta jota halutaan muuttaa ja miten. Sen jälkeen eduskunta käy keskustelun siitä että onko muutos tarpeellinen ja tämän jälkeen asiantuntijakuulemisen jälkeen antaa hallitukselle ja ministeriöille sitten velvoitteen valmistella ko. asiasta laki tai sitten ei. Näin kansantahto toteutuisi eikä mentäisi pikkuvirheiden taakse.
Tänään eduskunnassa myös äärimmäisen hyvä puolustusvoimien komentajan kuuleminen puolustusvaliokunnassa mm. venäläisten maakaupoista ja Ruotsin vedenalaisesta etsintäoperaatiosta. Olemme tänään nostaneet esille myös ajatuksen, että lakia tulisi muuttaa niin että jatkossa voisimme tällaisissa tilanteissa pyydettäessä ja erikseen harkittaessa antaa myös naapureille apua ja toisaalta tarvittaessa ja erikseen pyydettäessä ottaa apua vastaankin. Toivottavasti tässä lakivalmistelu myös alkaa.
Mutta nyt jäähallia kohden. Hevosten juhlaa…
…
Kello 22.04 ja Helsinki International Horse Shown avauspäivä minun osaltana takana. Hienosti oli tapahtuma tehnyt paluun Helsingin Jäähalliin ja oli mielenkiintoista päästä seuraamaan ratsukkojen valmistautumista myös itse kilpailusuorituksiin veryttelyhallissa. Kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan ja seuraamaan miten sen ammattilaiset tekevät.
Ella Paloheimo ei tänään mukaan päässyt hevosen sairastuttua, mutta Rosa Mäkelä ratsasti hienosti. Meno hyvää ja vauhtia riitti. Yksi pudotus pudotti kärjestä, mutta hieno veto. Onnea.
Ensimmäinen Helsinki International Horse Show ratsastettiin jo 1984 ja ei varmaan moni osannut silloin kuvitella, että tapahtuma elää ja voi hyvin 30 vuotta myöhemmin. Monet tapahtumat ovat vuosien saatossa tulleet ja menneet, mutta HIHS on jatkanut kulkuaan ja olen varma, että 30 vuoden päästä jälleen Suomessa ratsastetaan. Hevoset ovat ikuisia.
Mutta nyt nukkumaan. Huomenna työpäivä eduskunnassa mm. Fennovoima-asian parissa ja sitten iltapäivällä takaisin jäähallille. Ratsastuskavereiden kanssa yksi vuoden kohokohta edessä ja kaksi päivää maailman parhaiden ystävien kanssa maailman parhaiden ratsastajien seurassa. Ei hullumpaa.